per en 16 D'octubre 2014
506 Vistes

En aquests moments que està vivint el país, crec que el més urgent és el pragmatisme.  Sí, d'acord, aquest país està acostumat a somiar truites i a fer volar coloms, però tal i com està el pati és hora d'anar per feina i deixar-nos de disputes i matisos inútils.  A tall de resum:

- Podem fer un referèndum?  No, l'estat no ha cedit la competència.

- Podem fer una consulta?  No, està en suspens pel Tribunal Constitucional.

- Podem fer servir el cens electoral?  No, l'estat no el cedeix.

- Podem fer servir les dades d'Idescat com a cens?  No, hi ha la qüestió de la protecció de dades personals.

- Podem fer una consulta sense cens i amb registre in situ?  Sí.  I amb tota la formalitat i garanties que calguin (dependrà de com la vesteixi el Govern.  La CUP ens en dóna pistes prou assenyades).

- Aquesta nova consulta té cap validesa jurídica?  La mateixa que la que està en suspens.  Cap.

Conclusió:  si volem una consulta (i ja en parlarem de si no serà també recorreguda i suspesa pel govern de Madrid) l'hem de fer sense cens.  A banda d'això, em sembla que, a nivell pràctic, no és gaire diferent de la que es va convocar fa pocs dies.

Si del que es tracta és de fer una declaració unilateral d'independència:

- Podem fer una declaració a curt termini?  No.  I passem a la pregunta següent.

- Tenim els instruments per ser independents?  Avui, no:  ni agència tributària, ni subministraments bàsics garantits (llum, aigua, gas), ni corpus legislatiu propi, ni garanties de suport internacional, ni reconeixement de títols de formació, ni tantes i tantes coses que ens calen per ser un país normal.

Per tant, si el que volem és arribar a una proclamació d'independència, cal saber si la majoria de la ciutadania la vol, i això passa per comptar (sigui com sigui, però de manera fiable), i per aconseguir una majoria parlamentària independentista amb el mandat de fer totes les passes per arribar, quan es pugui (remarco "quan es pugui"), a proclamar la independència.  I això passa per unes eleccions, quan sigui, i amb un programa, o un punt programàtic, prou clar i compartit, en aquesta direcció.

Pragmatisme, doncs.  I menys somiar truites, fer volar coloms i vendre fum.

Publicat a: Actualitat
Sigues el primer a qui li agrada això.
miquel pubill
estic d´acord
16 D'octubre 2014
Ness
Això és igual si no tenim un corpus legislatiu propi en el moment després de la DUI, el corpus espanyol té vigència fins que no se'n creï un de nou. què et penses que van fer els països que van fer DUIs en comptes de referèndums? Hi ha molta bibliografia al respecte. Per tant, això sí que és pragmàt... Veure més
18 D'octubre 2014