login
Inicia sessió

register
Registra't

No cal que en facis gaire cas

Papers

No deixa de ser curiós que en uns temps tan digitalitzats com els que vivim, el terme "papers" segueixi sent útil per parlar de qualsevol document, especialment si serveis per evidenciar qualsevol fet delictiu. Ahir ens arribava la notícia de la publicació dels "papers de Panamà", un seguit de documents que demostrarien que un important bufet d'advocats d'aquell país oferien importants serveis de blanqueig de capitals i d'evasió fiscal a personatges d'arreu del món.

Immediatament, l'escàndol, la primera plana de tots els informatius, debats, opinions, tertúlies... En resum, tota la parafernàlia informativa habitual quan hi ha alguna de grossa. Cada mitjà posarà el focus en els personatges que més rendibles li resultin (o més odiosos) i endavant a tota màquina. Molt bé, tothom es guanya la vida com pot, i els mitjans de comunicació també. Només faltaria. Però jo em demano: on és la notícia? Que tenim una nova evidència que els rics de tot el món evadeixen impostos i blanquegen diners de procedència poc clara? Doncs quina novetat.

No som ànimes càndides i ja fa dies que sabem com funciona el món capitalista en què vivim. Exclamar-nos ara per aquesta nova prova no serveix de res, absolutament de res, llevat, evidentment, que per vendre diaris, omplir hores i més hores d'espais informatius i, d'alguna manera o altra, per recordar-nos que nosaltres som honrats i que els lladres són els altres (només faltaria), que això sempre renta consciències. O ens fa més hipòcrites.

Així funciona aquesta societat en què vivim. A partir d'un cert nivell econòmic, el frau se sofistica, i ja no n'hi ha prou amb amagar algun que altre cobrament en negre o fer algun pagament sense IVA. A partir d'un cert nivell, i d'un cert volum econòmic, la cosa passa per empreses fantasma, per paradisos fiscals, per bufets d'advocats que juguen amb la legalitat i per bancs que a canvi d'importants ingressos ofereixen anonimat. Així són les coses i dubto molt que cap dels responsables polítics o judicials del món tingui la menor intenció de canviar-les. Demostrar sorpresa davant dels papers de Panamà és com no ser conscients que els dies tenen 24 hores o que ja som a la primavera.

Comentaris (0)04-04-2016 06:18:36

Escriu un nou comentari:

Comentari extern

Nom:


Registrar-me a flog.cat

Usuaris registrats

Usuari de flog.cat:

Contrasenya: