login
Inicia sessió

register
Registra't

No cal que en facis gaire cas

La pau de l'oblit

Imagino que a hores d'ara, qui més qui menys està al cas de la polèmica que va generar fa uns pocs dies la proposta de l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, de canviar el nom del Valle de los Caidos per Valle de la Paz. Costa de pair. I costa especialment perquè ho diu una de les més notables representants d'allò que se'ns vol vendre com a nova polític i com a nova esquerra. Anem ben servits.

El Valle de los Caidos és una de les mostres més evidents que el feixisme i el franquisme segueixen impunes. És la demostració que els crims de la postguerra segueixen clamant justícia. És la prova, escrita sobre pedra, que aquella tan lloada transició només va ser una llei de punt final de la repressió i de la dictadura, sense paral.lelismes, pel que fa al grau d'impunitat dels criminals, amb cap altra dictadura contemporània.

Diu Carmena que ningú no proposa de dinamitar aquell espai d'horror i vergonya. Jo sí. I tant que sí. Abans, però, caldria retornar a les sepultures originals els milers de morts que hi van ser traslladats per força i amb la complicitat de les aleshores autoritats provincials, moltes de les quals avui encara es passegen arrogants per les nostres ciutats. Abans, però, caldria admetre públicament i institucionalment que aquella monstruositat arquitectònica es va fer amb esclaus represaliats pels vencedors d'un cop d'estat contra un govern democràticament establert. Abans, però, caldria dur davant la justícia alguns insignes criminals, encara protegits per governs de tot color, fins i tot quan són reclamats per tribunals de fora d'Espanya.

Aleshores sí que es podria fer saltar pels aires, amb orgull i dignitat, tot el complex d'exaltació del feixisme i condemnar, pels segles dels segles, les restes dels seus grans ideòlegs, Franco i Primo de Rivera, a l'anonimat en algun racó oblidat d'una muntanya de runes, en justa correspondència amb els milers de morts encara avui oblidats a les cunetes, que els seus hereus segueixen negant-se a buscar.

No senyora Carmena, no. Aquell espai indigne convertit en lloc de culte, més polític que religiós, mai no serà un espai de pau, per més que vostè o qualsevol altre, en nom de no sé jo quina modernor, ho digui, ni per més que es pensi que el nom fa la cosa i que, canviant-li el nom, canviada la significació. El Valle de los Caidos, es digui com es digui, sempre serà, mentre segueixi en peu, un espai d'odi, d'humiliació i d'apologia feixista.

Comentaris (0)02-04-2016 07:11:10

Escriu un nou comentari:

Comentari extern

Nom:


Registrar-me a flog.cat

Usuaris registrats

Usuari de flog.cat:

Contrasenya: