per en 11 Novembre 2013
860 Vistes

Dijous passat, el tifó "Haiyan" tocava terra a les Filipines.  Estem parlant del tifó més potent que hagi tocat mai terra, amb vents sostinguts de fins a 314 km/h i cops de 378 km/h.  Com es pot imaginar, un fenomen meteorològic d'efectes devastadors, però també amb xifres de rècord, d'aquelles que agrada tant de publicar.

Però sembla que fins i tot davant de les tragèdies, al nostre món hi ha classes.  Només cal veure la cobertura informativa que ha tingut aquest tifó fins ahir, dilluns, i la que van tenir, per exemple, fenòmens semblants al Japó o a Nova Orleans.  En tots dos casos vam assistir a una retransmissió gairebé en directe de les respectives tragèdies, amb tot luxe de detalls sobre el drama humà.

Però és clar, ara estem parlant d'un tifó que assola les Filipines, que tira cap a Vietnam i cap a la Xina.  Tot plegat, poca cosa (mediàticament parlant).  Aquesta gent ja està feta a la pena, i no hi ha grans recursos econòmics en joc (per a nosaltres, evidentment).

De moment, més de 10.ooo morts, més d'1.400.000 (si fa no fa tota la població de la ciutat de Barcelona) desplaçats entre Filipines i Vietnam, i poblacions senceres destruïdes.  I encara parlem de xifres provisionals, perquè hi ha localitats senceres de les quals no se'n té notícia.

Ara, un cop passat el cap de setmana, el futbol i les motos, ens arriben les informacions més detallades i les imatges més impactants.  I els propers dies vindran les campanyes d'ajuda internacional, potser alguna que altra iniciativa solidària a través d'alguna televisió o d'alguna ràdio i ja ens quedarem amb la consciència neta i en calma.

Encara és massa diferent viure i morir en un lloc o en altre del planeta.  Encara hi ha morts rics i morts pobres i catàstrofes omnipresents i catàstrofes ignorades (o de segona fila, si voleu).

Publicat a: Actualitat
Sigues el primer a qui li agrada això.
miquel pubill
amb la tecnologia actual,sorprèn que no es pugui detectar un tifó tant potent.
12 Novembre 2013
Aquest ja feia uns dies que estava anunciat. Altra cosa és el tractament informatiu de tot plegat i que se'n pugui fer res per evitar la devastació que provoca.
13 Novembre 2013