login
Inicia sessió

register
Registra't

No cal que en facis gaire cas

Lliçó magistral

Fa quatre dies, vaig ensopegar, com aquell que no vol la cosa, amb la notícia d'un professor de Ghana que ensenya el funcionament de Word a través de dibuixos a la pissarra. La notícia venia motivada pel fet que, finalment, Microsoft ha decidit regalar-li un ordinador, perquè pugui fer la seva feina d'una manera més còmoda.

La notícia, per a molta gent, pot ser el gest de generositat del gegant informàtic. Per a mi, però, és la manera com l'educació s'obre camí i com, quan falten recursos, es desborda la imaginació. Ben mirat, Owura Kwandwo, que així es diu el professor, no fa res que no facin a diari milers i milers d'ensenyants d'arreu del món, quan intenten, amb més recursos, segur, però amb la mateixa il·lusió i ganes, que una colla d'estudiants entenguin que la literatura ensenya a mirar amb uns altres ulls la realitat, encara que no llegeixin més enllà de la pantalla d'un mòbil; o que les matemàtiques són per tot arreu, tot i que costi tant calcular en canvi a la botiga; o que la història ens explica constantment què som i per què, per més que ens costi ser crítics amb el present; o que la física ens diu on són els límits de l'univers on vivim, malgrat que massa sovint ni sortim de casa; o fins i tot que els idiomes són importants, a pesar de massa models que s'entesten a desmentir aquesta afirmació amb l'argument de la unitat del monolingüisme.

En qualsevol cas, el professor Kwandwo ens ensenya, a tots nosaltres i molt més enllà de les parets de la seva aula, que educar és important, que aprendre, encara que el que aprenem ens soni molt llunyà o molt inútil fins i tot, és important, i que no hi ha limitació insuperable, quan la voluntat és ferma i les conviccions sòlides. Estaria molt bé que fóssim capaços d'aprendre aquesta lliçó, tant a dins com a fora de les classes. Segurament, la nostra vida i la societat on la vivim serien molt diferents, i molt millors.

Em quedo amb unes paraules d'aquest gran professor: "Necessitem millors equips, ajudes per als professors i els estudiants i un govern que porti l’educació al cor". Potser aquí, a les paraules finals. hi ha la clau de volta de tot plegat i el sentit últim d'ensenyar.

Comentaris (0)06-03-2018 06:24:18

Escriu un nou comentari:

Comentari extern

Nom:


Registrar-me a flog.cat

Usuaris registrats

Usuari de flog.cat:

Contrasenya: