login
Inicia sessió

register
Registra't

No cal que en facis gaire cas

Humanitats?

Qui ens ho havia de dir. Ara resulta que les humanitats són importants. Ara resulta que la filosofia, la literatura, la història, el coneixement de llengües... es valoren, i de quina manera, també entre l'alta direcció de les empreses tecnològicament més avançades. I qui ho diu, amb contundència i rigor, no és cap historiador de l'art emprenyat i tip de la seva misèria, ni cap escriptor arruïnat, sinó l'Institut Tecnològic de Massachusetts, el MIT.

Recomano la lectura d'aquest article i, ja posats, uns minuts de reflexió -gairebé de respectuós silenci, de fet- sobre el nostre sistema educatiu (i de valors i prioritats socials en general) on les humanitats cada dia ocupen menys espai o hi són, directament, bandejades. Bé, de fet, així ens va. I no s'hi val el recurs fàcil a la manca de competències en el disseny dels currículums acadèmics, que davant de la desaparició de la filosofia al batxillerat, per exemple, ben poc soroll se n'ha sentit, si prescindim de l'impacte de la sèrie Merlí, que de cop ha passat del realisme costumista a la ciència ficció. I ho hem assumit amb absoluta indiferència.

Si mirem el significat d'"humanitats", el diccionari, aquest altre gran desconegut, ens diu, parlant d'ensenyament, que són el conjunt d'estudis relacionats amb les lletres i amb totes les altres activitats de l'esperit que exalten els valors humans. Abandonar aquestes disciplines implica, doncs, renunciar a l'activitat de l'esperit i als valors que ens defineixen com a humans i que ens fan diferents de les bèsties; i no em refereixo als animals savis de les faules, sinó a les bèsties brutals i primàries, que només es mouen per instint de domini o de subsistència.

Realment, algú té dubtes que l'activitat espiritual i els valors humans els tenim desats en un calaix ben oblidat? Doncs potser que ens ho fem mirar, quan l'avantguarda tecnològica reivindica el que nosaltres abandonem. Potser és allò tan hispà d'odiar el que s'ignora i recrear-se en la ignorància. En aquesta qüestió, tampoc som gaire diferents, encara que ens costi admetre-ho.

Comentaris (1)22-09-2016 06:33:55

miquelpubill1936miquelpubill1936 blog, 22-09-2016 13:39:32

bon escrit.

Escriu un nou comentari:

Comentari extern

Nom:


Registrar-me a flog.cat

Usuaris registrats

Usuari de flog.cat:

Contrasenya: