per en 20 Juny 2014
831 Vistes

Un estudi recent de la psicòloga i professora de la Universitat d'Hertfordshire (Anglaterra), Karen Pine, afirma que la manera com vestim fa canviar la manera com ens veiem a nosaltres mateixos i la nostra manera de pensar.  Una samarreta amb el símbol de Superman ens fa sentir més forts i una bata blanca, per exemple, millora la nostra habilitat mental.

Aquest estudi em va venir al cap ahir veient el nou rei d'Espanya prendre possessió vestit de militar a la seu de la màxima representació de la societat civil, el Congrés dels Diputats, i davant d'un auditori format per representants d'aquesta mateixa societat civil.  Estrany i ranci, tot plegat.

Més enllà del contingut del seu discurs (coincideixo amb el president Mas que va sonar a repetit i vell), tot en aquest acte destil.lava antigor, començant per la vestimenta reial, seguint pel cotxe de passeig i acabant per les prohibicions de la llibertat d'expressió i el blindatge policial de la ciutat.  Faran el mateix cada cop que el rei faci algun moviment al carrer?

Però el pitjor de tot, per a mi, va ser l'exhibició d'estètica militar en un règim que, teòricament, sotmet aquest estament a l'autoritat màxima del ministre de Defensa.  O és que cal anar recordant que l'exèrcit és qui té el poder, per damunt de tot?  Molt democràtic no sona, oi?

Tot plegat, molt propi per recordar l'aniversari de la destrucció de Xàtiva per part de Felip V.  Poca sensibilitat en els serveis de protocol o intencionalitat absoluta?  Potser el nou monarca pateix una inseguretat tan important que el fa vestir-se d'una determinada manera?

Potser tot plegat només és una simple qüestió de qualitat i de pòsit democràtics.  O algú pot imaginar un president dels Estats Units, comandant en cap dels exèrcits, prenent possessió com a cap d'estat vestit de militar?  Impensable.  Doncs això. 

Publicat a: Actualitat
Ness
La bruixa de la meva neuròloga, en pot dur de bata blanca i no lli millora res.
20 Juny 2014
Sempre hi ha excepcions a la norma...
21 Juny 2014