login
Inicia sessió

register
Registra't

No cal que en facis gaire cas

Diàleg

Qualsevol manual de resolució de conflictes (o en el seu defecte, el sentit comú més elemental) ens dirà que l'única manera de trobar una sortida a un situació conflictiva és, abans que cap altra cosa, crear un escenari de diàleg entre les parts. Només a partir del diàleg, amb temps (és absurd posar terminis curts a grans discrepàncies), amb paciència i amb constància ens en podrem sortir.

La política, de fet, la política de debò, no aquesta maquinària de col·locació de personal amb sous públics que sovint tendim a acceptar com a tal, és diàleg, diàleg permanent, diàleg des de la diferència més absoluta, però diàleg al cap i a la fi. On no hi ha diàleg, només hi ha espai per a l'enfrontament i, sense diàleg, l'única via és la violència, sovint entre forces més o menys equilibrades, o de vegades amb un dels bàndols que ostenta el monopoli de la força bruta i un altre que ressisteix com pot una agressió i una altra, amb l'esperança que tant dolor acabi sent, en realitat, un exercici de resiliència que dugui a alguna sortida, o a la victòria final.

Ara sembla que toca diàleg entre els presidents català i espanyol. Tota una novetat. Però no esperem miracles ni solucions màgiques. Francament, penso que només podem esperar, si més no del que n'acabarà transcendint, que es comenci a construir una via de diàleg permanent en el temps. Si això passa, podrem començar a parlar de negociació i d'una sortida satisfactòria, en un moment o altre. Els terminis i les condicions ja dependran de la capacitat política i de l'habilitat d'uns i altres. De tota manera, d'optimisme, el just, ara mateix. Potser ens sorprendran, però.

Comentaris (0)09-07-2018 06:41:51

Escriu un nou comentari:

Comentari extern

Nom:


Registrar-me a flog.cat

Usuaris registrats

Usuari de flog.cat:

Contrasenya: