per en 2 Febrer 2014
382 Vistes

Avui, la Candelera, la data que tanca formalment el cicle de Nadal, amb el desmuntatge dels pessebres.  Sí, sí, els pessebres, aquella cosa amb ninotets que ja fa més de tres setmanes que vam desar en una capsa fins al desembre vinent, perquè el que cal, tot just passat Reis, no ho oblidéssim pas, és fer honor a les rebaixes.

Quins temps vivim, que ni sabem seguir les tradicions... Però bé, més enllà d'aquests desajustaments, centrem-nos en allò que fa més recordada aquesta festivitat:  tenim fred per a gaire estona, o no?  Perquè ja sabem que "si la Candelera plora, l'hivern és fora  i si la Candelera riu, l'hivern es viu".  I aquí comencen els problemes.

Generalment, això de plorar i riure s'ha associat amb la pluja i el sol, respectivament.  Segons aquesta idea, em temo que tenim fred per a estona, perquè ploure, allò que es diu ploure, avui sembla que no.  Més aviat solet, de la mà del vent.  Però també hi ha una altra interpretació, vinculada a la lluna, que assimila la lluna nova al plor i la vella al riure.  En aquest cas, tenim una lluna tot just insinuada, que no veurem plena fins al dia 14.  Per tant, si mirem la lluna, semblaria que podríem anar desant els abrics.

En resum, que enguany, si som més aviat diürns no podem soltar la bufanda, però si som nocturns, podem respirar, que arriba el bon temps.  No ens ho posa fàcil, la Candelària, enguany.  Potser caldrà buscar reforços en altres dites populars, com la que sosté que "per la Candelera, l'ós surt de l'ossera", tot i que no és fàci trobar ossos per les nostres terres, o esperar els noticiaris, que ben segur que ens informaran de la sortida o no de la marmota Phil, a  Punxsutawney, una de tantes localitats nordamericanes i canadenques on aquest animaló fa de bestiola del temps, però ben famosa per obra i gràcia del cinema.

Sigui com sigui, el que és cert és que ens trobem  exactament al punt mig de l'hivern.  Que anem de cara al bon temps, en qualsevol cas, vaja.

Passeu bon diumenge, que les prediccions us siguin favorables i, sobretot, ànim que no falti, que tenim la primavera a tocar.

Publicat a: Actualitat