login
Inicia sessió

register
Registra't

No cal que en facis gaire cas

Barcelona, capital?

Ara que diuen que venen temps de canvi al país és bo obrir debats que fa molts i molts anys que tenim pendents, perquè han de permetre donar respostes a qüestions cabdals per a aquest nou estat que es veu que construirem, perquè hi ha vida més enllà del text estricte de les lleis, dels equilibris dels partits i d'una hipotètica constitució.

Una d'aquestes qüestions, i no menor al meu parer, és la de la capitalitat. A hores d'ara dubto que ningú plantegi una alternativa mínimament solvent a Barcelona. Però la pregunta que em plantejo és si Barcelona té vocació de capital, o si ens trobem davant del risc d'acabar construint una ciutat estat i no un autèntic estat?

Si mirem amb una mica de perspectiva i amb un mínim de sentit crític, Barcelona i la seva àrea metropolitana han crescut (i no parlo d'urbanisme) d'esquena al país. El seu comportament general ha estat més aviat el d'una metròpoli amb suburbis aptes per estades de platja o d'esquí i amb un rebost discretament amagat, que el de la capital d'un país. I així ens va, amb tota mena de desequilibris en tots els àmbits. Així hem arribat al país -per dir-ne d'alguna manera- que tenim.

Per construir la Catalunya del futur, no la Gran Barcelona del futur, caldrà plantejar què ha de ser i per a què ha de servir una capital, i valorar si Barcelona té el perfil que caldria. El conjunt del país, i tots i cadascun dels seus ciutadans, visquem on visquem, mereixem aquesta reflexió i un projecte real de país que miri i vagi, sense por al desconegut ni curtedat de mires, molt més enllà dels límits de l'àrea metropolitana i dels tòpics on ens sentim tan còmodes.

Comentaris (0)07-04-2016 06:12:37

Escriu un nou comentari:

Comentari extern

Nom:


Registrar-me a flog.cat

Usuaris registrats

Usuari de flog.cat:

Contrasenya: