login
Inicia sessió

register
Registra't

No cal que en facis gaire cas

Octubre

Per fi! S'acaba aquest mes d'octubre que recordarem anys i anys. Un mes que ha semblat etern i que va començar amb un referèndum que no es faria, amb cops de porra com feia dècades que no s'havien vist i amb una mena d'eufòria col·lectiva sobre la capacitat real de la nostra societat. Però n'hi ha més; molt més.

Aquest mes també hem vist empresonar persones pacífiques per instigar una violència inexistent. Hem vist milers de policies que setmana rere setmana no fan altra cosa que veure passar les hores en vaixells o casernes improvisades i malbaratar diners públics. Hem vist la pitjor cara de la justícia actuant en busca només de l'escarni i del valor exemplar i aterridor dels seus actes. Hem vist no proclamar una república que, malgrat tot, existeix en l'imaginari geopolític de mig món. Hem vist el feixisme franquista expressar-se lliurement i sense límits pels carrers, de la mà de socialistes de tota la vida. Hem vist destituir un govern perquè sí, per fer-lo fora, perquè incomoda. Hem vist la involució política a les nostres institucions i, per acabar, hem vist aquest govern decapitat i denunciat, marxar cap a Brusel·les i donar peu a tota mena d'especulacions, sense tenir en compte que cap dels seus membres està fent res que no pugui fer, com ara sortir del país i anar on vulgui.

Massa coses, ben mirat. Però esperem, que ara venen unes setmanes llarguíssimes fins al 21 de desembre, nova cita amb les urnes, convocada per qui no les podia convocar. Avís a navegants: el vice-president del Senat ja diu que si aquelles eleccions les guanyen les forces independentistes, es tornaran a aplicar l'article 155 de la Constitució (el que ara patim) i sant tornem-hi, fins que els catalans aprenem a votar el que toca i no el que volem.

M'encanta l'olor de la democràcia barrejat amb el de les castanyes i els panellets. Aquestes coses sí que ens haurien de fer por, i no el halloween. Al capdavall, els Jordis segueixen tancats injustament, i això sí que espanta.

Comentaris (1)31-10-2017 06:09:58

Dilluns amb interrogants

Dilluns. Tornem a la normalitat. Bé, tornem, i parlo dels treballadors públics sobretot, a ves tu a saber quina normalitat, perquè durant uns mesos tot serà qualsevol cosa menys normal. Tenim la Generalitat intervinguda per un govern que ha fet fora aquell que va sortir de les urnes fa un parell d'anys, i que, si més no pel que hem pogut sentir aquest cap de setmana, encara es considera legitimat per seguir actuant com a govern. Tenim una república de sí però no i caldrà veure com respiren la resta de països un cop passat el cap de setmana. I de propina, tenim unes eleccions encaixades a pressió entre un clàssic futbolístic i la loteria de Nadal. Déu n'hi do.

Avui començarem a saber alguna cosa, segurament poca cosa, i especularem i especularem sobre què ha de passar els propers dies i setmanes fins que encenem del tot els llums de l'arbre i ens llancem en planxa als torrons. De moment, ho admeto, em va donar una certa satisfacció i tranquil·litat la manifestació unionista d'ahir a Barcelona, les fotos d'aquells que fa quatre dies renegaven dels seus actuals companys de capçalera i comprovar que la unitat d'Espanya fa companys de llit tan diversos, com ara antics líders comunistes i falangistes de tota la vida. I és que vulguem o no, les eleccions que Rajoy va anunciar per al 21 de desembre sí que seran un autèntic plebiscit i el referèndum que sempre s'ha negat a convocar i que ara, qui sap per què, ha posat en marxa. Avui, l'electorat català, més enllà de les ideologies polítiques, està clarament posicionat a favor o en contra de la independència i de l'avenç en la construcció d'aquesta república encara virtual que tenim. I això ha de servir per clarificar molt les coses, com a país.

Eleccions a la vista, doncs, i ni les CUP descarten de presentar-s'hi. Bona notícia. Caldrà veure com s'articulen les aliances electorals o no i, sobretot, caldrà veure quin pot ser el resultat. Una majoria independentista -una majoria de debò, que no deixi marge a l'especulació, prou àmplia en vots i en escons, no com ara mateix- suposaria el pas endavant definitiu a la república catalana i la fi del mantra de la majoria silenciosa. De moment, però, una Generalitat ocupada per decret i molts més interrogants que certeses. La certesa, això sí, que els Jordis segueixen a presó. No ho oblidem.

Comentaris (0)30-10-2017 06:05:24

Tardor

Tot el que té importància té el seu ritual, la seva litúrgia, allò que li atorga valor i transcendència. La tardor, malgrat el que digui el calendari o, fins i tot, la meteorologia (la realitat oficial és només això, la realitat oficial), comença amb el canvi d'hora i amb la castanyada. Qui no ha dit algun cop allò que no sembla que siguem a la tardor si mengem castanyes amb les finestres obertes i roba lleugera? Sigui com sigui, mengem castanyes, producte clarament estacional, entremig d'un esclat de colors esmorteïts en els arbres. D'altra banda, el canvi horari ens aboca a la foscor a mitja tarda, una foscor que ja anuncia l'hivern de dies curts i nits llargues.

Avui, primer lliurament d'aquest ritual. Ja hem canviat l'hora i qui més qui menys repetirà d'esme que hem dormit una hora més. Bé, depèn de qui i de segons com. I d'aquí a un parell de dies, Tots Sants. I després, de manera irreversible, aquella tardor groga, vermella i taronja, encara per uns dies, fins que arribi la bellesa de la natura esfullada i nua.

D'alguna manera, tots aquests cicles, tot aquest seguit de tradicions, van marcant les nostres vides, la nostra manera d'encarar la realitat quotidiana. Si a l'estiu tota cuca viu, la tardor convida a la reclusió, a la introspecció, a la manteta i el sofà, i a la contemplació d'uns paisatges encesos, com en l'últim alè d'una vitalitat que s'amaga fins que arribi el nou esclat primaveral. Entrem a la tardor, sí, i ho fem com acostumem i ens agrada, aferrant-nos als nostres costums i sempre en companyia. La solitud és massa trista, fins i tot ara, i val la pena enfilar els mesos que arriben en bona companyia i amb aquell esperit festiu que ens permetrà fer broma de vius i morts.

El que no serà broma, enguany, és que els Jordis segueixen a presó, es perdran la castanyada i tant els farà si hem canviat l'hora o no.

Comentaris (0)29-10-2017 06:22:22

La prova del nou

En el fons, això de la independència, no deixa de ser com un casament. Compromís per tirar endavant, acte més solemne o més discret de proclamació, festa grossa per celebrar-ho i cap a casa. Fins aquí, tot en ordre. Però mira tu que l'endemà al matí comencen les dificultats i el moment de demostrar de debò si tot plegat han estat només focs d'artifici o si hi ha realment un projecte de futur en marxa.

Una mica aquesta és la sensació que tinc ara mateix respecte a la realitat del país. Ahir va ser un dia intens, sorprenent, històric (ahir sí, sense cap mena de dubtes), però avui, i a partir d'avui, caldrà demostrar si tot plegat és real o només una mena de simulació política sense massa més recorregut. De fet, ho sabrem ben aviat, perquè ahir també, el govern Rajoy va cesar tot el nostre Govern i una bona colla d'alts càrrecs i va convocar eleccions autonòmiques. Sense cap mena de dubte, la millor manera de fer la prova del nou a aquesta incipient república. Davant de dues legitimitats enfrontades, només una pot acabar resultant realment legítima. Si és la nostra, efectivament som república; si és l'espanyola, tot ha estat una representació més o menys llustrosa, però efímera.

Venen dies complicats, dies d'incerteses i de presa de posició. Un cap de setmana que es pot fer molt llarg abans no reprenem l'activitat normal del país i puguem comença a veure què ha canviat i què no, realment. En qualsevol cas, com els descobridors o els investigadors, avancem per terres desconegudes i treballem amb hipòtesis que caldrà anar verificant, amb l'esperança d'un futur millor, que és l'únic que dona sentit a tot plegat; fins i tot a l'empresonament dels Jordis, que encara no són amb nosaltres, malgrat el seu sacrifici personal.

Comentaris (0)28-10-2017 06:56:36

Silenci

Avui és un dia excel·lent per no dir res, per esperar que passin les hores i, senzillament, veure com es van desenvolupant uns esdeveniments sobres els quals no podem influir, tot i que ens afectaran, i de quina manera, durant anys.

Quan escric aquestes línies encara no sabem si finalment serem independents, si passarem a rebre un tracte colonial per part de Madrid, o si apareixerà qualsevol fórmula estrambòtica que no sigui ni una cosa ni l'altra, o bé una barreja estranya de totes dues, perquè ja ens ho podem arribar a creure tot. I davant d'aquesta incertesa, el més assenyat és callar i esperar, que de soroll en sobra.

En el fons, però, una sensació estranya em fa pensar que hem arribat fins aquí per no res. M'agradaria molt estar equivocat, però cada dia que passa penso més que els grans actors de la política estan interpretant el seu paper, enmig d'un desplegament espectacular d'efectes especials, per amagar carències de fons (corrupció, incompetència, manca de projecte... digueu-li com vulgueu). I nosaltres, ciutadans anònims que tenim el paper que tenim -i amb prou feines-, podrem acabar recorrent a aquell tòpic esportiu que afirma que hem jugat com mai i hem perdut com sempre. Les darreres imatges del Polònia d'ahir (tot un referent per comprendre l'actualitat política) no podien ser més explícites. I els Jordis segueixen empresonats.

Comentaris (0)27-10-2017 06:00:34

Què m'estic perdent?

A veure si ho estic entenent bé. Resulta que amb un Parlament amb majoria independentista (ni catalanista, ni nacionalista, sinó independentista), amb un Govern que s'ha anat ajustant per aconseguir una cohesió també favorable a la independència (tot i que sembla que encara hi ha veus no prou convençudes) i amb un president de llarga trajectòria de sòlides conviccions independentistes, estem a les portes d'un fracàs (potser fins i tot ridícul) històric?

M'esteu dient que amb tot això a favor nostre, més una força social a prova de cops (literalment), amb una capacitat de mobilització pacífica sense precedents i amb dos dels seus líders empresonats injustament (Jordis, us volem a casa) ens trobem a les portes de la major involució política al nostre país des del cop d'estat de Franco?

Doncs, francament, em costa d'acceptar que amb tots aquests actius, els nostres representants polítics puguin empassar-se que els llibres d'història acabin parlant d'ells com d'aquells que no van saber evitar que les institucions d'autogovern de Catalunya passessin a mans de l'Estat Espanyol i que la presidència fos ocupada per algú com Rajoy, si no és que la cosa encara es posa més divertida i acabem tenint de president algun sinistre personatge com ara García Albiol, posem per cas. Ja posats...

No puc creure que entre tots plegats no siguem capaços d'evitar aquesta humiliació social tan brutal. I si així acaba sent, caldrà saber què ha passat, quin han estat els errors de càlcul i quines les lectures equivocades de la realitat, sense cap mena de dubtes una de les causes de més mals a qualsevol relació social.

Ja em disculpareu però em resulta del tot incomprensible i inacceptable que assumim que ocuparan les nostres institucions, la nostra escola, els nostres mitjans de comunicació, la nostra societat i les nostres vides en general i que ho entomem amb la resignació dels humiliats, que no ja ni vençuts, i que la nostra pregunta sigui quan durarà aquesta involució o qui es podrà presentar a unes noves eleccions, en futur indeterminat. No ho puc admetre, tot i que la realitat sempre ho supera tot, per bé o per mal. Entre avui i demà, totes les respostes. O potser no, encara?

Comentaris (0)26-10-2017 06:16:27

El cop

No ens equivoquem, mai un cop d'estat és altra cosa que una intervenció necessària per restablir l'ordre i la llei. Els salvadors de les pàtries sempre actuen al mandat de la legalitat vigent que per diferents circumstàncies es veu amenaçada. D'Espanya ja en tenim uns quants, de casos similars, i ara mateix ens trobem davant d'una altra d'aquestes indesitjables situacions.

L'aplicació, a la seva manera, de l'article 155 de la Constitució no vol restituir res. El seu únic objectiu és fer fora un govern que incomoda i posar-ne al seu lloc un altre que no té cap legitimitat electoral (com els dictadors o els monarques). De passada, es desmunta un país i les seves estructures polítiques, socials i comunicatives. I encara més, s'amaguen les infraccions a les lleis d'un partit corrupte, així ho diuen ja els jutges i els tribunals, que ha fet de la corrupció la seva praxi habitual. Ah, i per si fora poc, s'humilia una societat que porta setmanes, mesos i anys fent gala d'una capacitat d'organització i de resistència pacífica envejables i envejades. I per tant, perilloses. No oblidem que els Jordis segueixen a la presó.

El 155 no té matisos. Va contra tot i contra tothom. Tant li fa si algú ha proclamat la independència com si no. El fiscal ja diu que té la paperassa preparada per quan això passi i així poder detenir el president; senyal que sap que encara no s'ha proclamat res. Però tant li fa, la involució que hi ha en marxa és al marge de la independència. En tot cas, la independència és un pretext, mai un argument ni una raó.

Som a les portes d'una autèntica operació de càstig contra Catalunya. O no, qui ho sap. Mentrestant, i per anar entenent una mica millor què passa, per què passa i qui hi ha realment al darrere de tot plegat, recomano aquest editorial de Vilaweb. De vegades, en política, igual que en mols altres àmbits la vida, les explicacions més simples, fins i tot les més puerils, són les correctes, encara que costi de creure. En aquesta ocasió potser també és així. Absurd però real.

Comentaris (0)25-10-2017 06:15:09

Prioritats

Un cop més, i com gairebé sempre, ens trobem davant de la necessitat de triar, de decidir, d'establir prioritats, més enllà, inclús, dels objectius més immediats. De fet, això és el que fem, gairebé sense adonar-nos, dia sí i dia també. Sabem on volem arribar, però cal trobar la millor manera de fer-ho, i això sempre implica prioritzar allò que és substancial i irrenunciable per davant de qualsevol altra consideració.

Aquesta setmana, els nostres dirigents han de fer un exercici immens de capacitat de priorització, perquè han de prendre decisions extraordinàriament transcendents i que ens afectaran, d'una manera o altra, durant dècades o, si voleu, que afectaran no ja la nostra vida, sinó també la dels nostres fills o nets, fins i tot. Per aquest motiu, cal tenir el cap molt fred, les idees molt clares i una enorme lucidesa mental, que vagi molt més enllà de proclames polítiques i de titulars llampants.

Des de la meva ignorància en aquestes qüestions, ja que mai no m'he dedicat a la política activa, penso que per a tot representant públic, i més encara si és un càrrec electe, la primera prioritat són les persones i la seva seguretat. Bé, aquesta ha de ser la prioritat sempre i de tothom, la vida i, més encara, una vida digna i lliure; i és que no hi ha objectiu que valgui una vida. En segon lloc, la preservació de les institucions, garantia d'ordre social i d'identificació col·lectiva com a societat i com a país. En el nostre cas, aquestes institucions, com determina la llei, són el president, el Govern i el Parlament. La resta, tot i important, hauria de passar a un segon o tercer terme, ara mateix.

Francament, aquests dies no m'agradaria gens estar a la pell de qui ha de prendre decisions, perquè és moltíssim el que hi ha en joc. I justament perquè és tant el que ens estem jugant, cal recórrer al pragmatisme més absolut per preservar allò que ha de ser irrenunciable: la vida de les persones (i els Jordis a casa) i la dignitat de les nostres institucions. La resta, tota la resta, pot esperar, i no passa res, però sacrificar persones, o les institucions, no té remei i sempre és la pitjor, la més cruel i la més indigna de les derrotes.

Comentaris (0)24-10-2017 06:11:03

Dilluns

Qui va dir que la vida era avorrida? Segurament, algú que no era català i que no ha tastat mai el vertigen d'aquesta autèntica muntanya russa en què estem muntats de fa temps i que si cap miracle no ho evita, aquesta setmana passarà pel seu punt de màxima acceleració.

Si tot es va desenvolupant tal com sembla, tancarem l'octubre amb un final en alt. Sí, aquest octubre que com tots els mesos va començar amb un dia 1, que ara veiem tan lluny però sentim tan a prop, que no va ser un primer de mes com qualsevol altre, i que, a hores d'ara encara la recta final amb una barreja d'incertesa, d'indignació i d'esperança, que no és poc.

Si alguna cosa pot definir aquest mes turbulent és la gent, la seva força, la seva decisió, el seu valor. La gent, aquesta pila d'herois anònims que actuen com a tals als carrers, a les cases, a la feina, als despatxos, a les aules i que, des del silenci o a crits, amb decisió a prova de tot, segueixen endavant amb el seu somni, tot i que avui encara ens en segueixin faltant dos actors principals.

Avui, dilluns. Primer dia d'una setmana que escriurà la història, ara sí. Bon moment per arrencar amb el record de tots els herois anònims i amb una immensa gratitud cap a un parell dels nostres que volem tornar a tenir entre nosaltres ja mateix.

Comentaris (0)23-10-2017 06:12:44

Dissabte de mani

Tornem-hi. Ahir nova macro manifestació a Barcelona. Ahir, però, el clima era diferent. Tornàvem a ser molts, moltíssims, diguin el que diguin. Però ahir es trobaven a faltar els somriures. Ahir vaig veure moltes cares serioses, tristes fins i tot. Però també vaig veure complicitat, molta complicitat col·lectiva i també individual. Vaig veure, per exemple, una parella gran abraçant-se en una d'aquelles abraçades de condol i de consol alhora, mentre alguna llàgrima acaba de decidir si sortia o no per uns ulls tristos; una d'aquelles abraçades que realment reconforten i ajuden a tirar endavant.

La manifestació d'ahir era una demostració de ràbia, de dolor, d'indignació i de seguretat que la gent farà (farem) sentir la seva (la nostra) veu un cop més i tants com calguin, perquè ens hi van la llibertat i la dignitat, i no renunciarem ni a l'una ni a l'altra. Al capdavall, els ciutadans no podem fer altra cosa que sortir al carrer i repetir una i una altra vegada què volem. I ara toca justícia, respecte i llibertat, per damunt de tot. Potser no servirà de res, perquè no tenim més poder que la nostra convicció, però una mica és com el que vaig sentir, també ahir, que li deia una mare jove a la filla petita mentre la carregava entre els seus braços, perquè s'havia adormit de cansament: "aguanta, filla, que t'estàs portant molt bé. Ja sé que estàs cansada, però havíem de sortir. Havíem de venir".

Ahir vaig entendre que les dinàmiques socials són pura vida, amb moments d'eufòria, d'il·lusió, però també amb etapes dures, tristes, doloroses. I és justament quan les coses es posen més difícils que resulta imprescindible la convicció que hem de ser-hi, costi el que costi i, ni que sigui amb llàgrimes als ulls i diables al cap, abraçar-nos a qui ens dóna pau, seguretat i la serenitat necessària per no defallir.

Comentaris (0)22-10-2017 06:57:22

Ara és l'hora

La Unió Europea, premi a la concòrdia. No, no és cap acudit sarcàstic, són els Premis Princesa d'Astúries d'enguany. Ja es poden posar, immediatament, els redactors de diccionaris per canviar el significat de la paraula concòrdia per veure com hi poden encabir en la definició l'abandonament de milers de persones perquè morin ofegades al mar, o perquè malvisquin en camps de refugiats sense que importin a ningú, o que s'incompleixin sistemàticament els acords que tenen a veure amb l'acolliment de fugitius de la guerra, o que, fent una mica de memòria, es tanquin els ulls davant d'una guerra genocida, o davant del poder absolut del gran capital que no té cap pudor a arruïnar milions i milions de persones. Aquesta és la concòrdia de la Unió Europea que cal premiar.

Ahir, el rei d'Espanya va fer una demostració més del seu autèntic paper com a monarca, una nova exhibició de què és per a ell la concòrdia, en parlar d'un inacceptable intent de secessió. Si no és acceptable, és que no hi ha voluntat de resolució -de concòrdia, si voleu-, només, en tant que inacceptable, voluntat de destrucció. Molt clares, les seves paraules. I molt oportunes.

I avui, nova andanada del govern de l'estat neofranquista contra Catalunya. A l'horitzó més immediat, la destitució de la presidència i d'algun que altre conseller, el control de la nostra policia i també dels mitjans de comunicació públics. És a dir, l'aplicació de la pàgina 1, paràgraf primer del manual del colpista.

Tres idees, davant del panorama actual, que potser no mereixen que en feu gaire cas:

  1. I si davant una hipotètica destitució, o intervenció en les seves funcions, d'un sol càrrec públic (president, conseller, major...) la resposta fos la dimissió de tots (remarco "tots") els alts càrrecs de l'administració (consellers, secretaris generals, directors generals, delegats, directors de serveis territorials...) prèvia delegació de signatura en el càrrec administratiu, no polític, immediatament inferior? Esmantindria l'activitat administrativa i es paralitzaria la política. De debò ens creiem allò que diu que si ens toquen a un ens toquem a tots, o només és una bonica frase?
  2. I si en el moment de declarar la independència, si finalment arriba aquest moment, la proclamació anés signada per tots els càrrecs electes del país? Això vol dir, diputats al Parlament i al Congrés, senadors, alcaldes i regidors, en una autèntica demostració de poder polític i de representació real de la ciutadania?
  3. I si la Generalitat comença a moure els seus diners a altres entitats que no siguin cap de les que se'ns han demostrat clarament hostils? Moure comptes és lent, però traslladar, per exemple, tots els plans de pensions de tots els funcionaris que va posar en marxa en el seu moment i que ja fa anys que estan congelats, però que hi són i que sumen molts milions, és una operació ràpida i efectiva. O potser els partits tenen massa deutes amb l'entitat en qüestió i per això han d'estar callats?

Ara, ja sabem que tenim l'estat i el seu cap en contra. Cal tenir clar si tenim els nostres representants al costat o només de paraula. Potser és l'hora que més enllà de la resposta ciutadana, que avui es tornarà a fer evident als carrers de Barcelona reclamant la llibertat dels Jordis, però a la qual ja no se li pot demanar gaire més, la política també comenci a donar respostes contundents. I de mesures a prendre n'hi ha, si es volen trobar i executar.

Disculpeu que m'hagi allargat més del compte.

Comentaris (0)21-10-2017 06:25:40

Crònica d'actualitat

Ja té raó Rajoy quan diu que els catalans fem coses. De vegades, fins i tot, coses ben curioses, com ara seguir l'actualitat a través de programes d'humor, tot sovint més encertats i molt més punyents que les tertúlies i les cròniques periodístiques. Evidentment, el paradigma de programa de crònica d'actualitat per excel·lència és "Polònia", cita obligada dels dijous a la nit.

Ahir, després d'una més que interessant successió de gags, he de confessar que a casa vam anar a dormir amb la sensació que ho tenim tot molt més fotut que no ens pensem i que no ens diuen. Resumint: un govern, el nostre, que improvisa i que sembla que li ha passat per sobre el calendari; un altre govern, el de Madrid, que ja sap que és impune a qualsevol bestiesa i trepitja l'accelerador sense miraments i, de propina, els fantasmes de l'antiga política catalana, aquella que ara resulta que enyoren a la vila i cort, que es van deixant veure amb insistència per retornar les coses al seu oasi perdut. I de guinda, la constatació que la mentida és un magnífic argument polític. Trist però prou real, em temo.

Si hem de fer cas del que diuen els humoristes, i sempre ens els acabem escoltant igual com a l'home del temps, ho tenim cru. De tota manera, caldrà anar esperant el nou capítol, perquè després de saber que la gran acció directa que hem de fer avui per la independència és treure diners dels bancs, gastar-los com millor ens plagui i dir a les dues grans entitats que han traslladat o traslladaran, ja no ho sé, la seu fora de Catalunya, que no estem d'acord amb el que fan, el repte per al guionistes és superlatiu.

Definitivament, com a país no sé si tenim futur o no, però com a esplai -i les cues davant dels caixers automàtics ho ratificaran, o no-, amb tot el meu respecte cap als esplais i la seva impagable feina d'educació en valors (allò que tant trobem a faltar ara mateix, sense anar més lluny), no tenim preu.

Comentaris (0)20-10-2017 06:09:59

Game over

D'alguna manera es respira el final de la partida, el final d'una partida d'anys que per força ha d'acabar en la construcció d'una nova realitat, o en el retorn a les dècades de foscor i de repressió. Declaració d'independència o intervenció definitiva. Aquesta és la qüestió.

La veritat és que em costa ser optimista davant d'un estat que força les definicions dels delictes per arribar fins a la sedició pacífica, per exemple, amb la complicitat de la suposada oposició que ja s'hi ha posat bé definitivament davant dels arguments de l'extrema dreta més rància, en una traïció ideològica sense precedents. Tenim els presidents de dues entitats que sempre han actuat en ordre i en pau tancats a la presó per un delicte més que inventat. Segurament, aviat la llista d'empresonats creixerà. Puigdemont, Junqueres, Forcadell, Trapero, Forn... tenen tots els números. I després? Tots els diputats independentistes, consellers i alts càrrecs? Il·legalitzaran entitats i partits que treballin, hagin treballat o puguin arribar a treballar per la independència? Segurament. Intervindran els mitjans de comunicacions públics i el sistema escolar? Més que probable. I en acabat, en diran democràcia, estat de dret i retorn de les llibertats? No en tingueu cap dubte.

A l'altra banda, la possibilitat d'una independència d'aquest règim totalitari. Una independència possible, difícil però no impossible que, si em permeteu, per a mi només té un dubte a respondre. El mateix dubte, de fet, que va formular fa uns anys Josep Pla: i això, qui ho paga? No sé si el Govern ens té preparada alguna sorpresa de darrera hora que faci viable la independència. Creuem els dits perquè així sigui, perquè ganes no en falten.

En qualsevol cas, la fractura mental de la immensa major part de catalans respecte a Espanya ja és irreparable. Els cops de porra, la brutalitat policial i judicial, els excessos i l'odi polític, ja no tenen remei. Mai no ens podrem sentir espanyols per més que vulguin. Aquest serà el seu èxit, la seva victòria. Sigui com sigui i passi el que passi, nosaltres seguirem amb les nostres vides, amb les nostres il·lusions quotidianes, amb els nostres silencis, si cal, amb els nostres somriures i amb els nostres somnis menuts, perquè sabem d'on venim i sabem de què som capaços, ara que s'acaba la partida. O potser no, encara, perquè això no és ap joc.

Comentaris (0)19-10-2017 06:08:52

Temps de canvi

Qui em coneix una mica sap que fa temps que defenso la teoria que els canvis de segle acostumen a portar grans canvis socials, i caldria esperar fins i tot una mica més d'un canvi de mil·lenni com el que estem passant. Fet i fet som a l'any disset i de moment no sembla que hagi canviat gran cosa respecte al final del convuls Segle XX. O potser sí?

A nivell global, francament, em costaria dir alguna cosa amb un mínim de sentit, però el que tinc força clar és que a casa nostra sí que estem vivint un canvi importantíssim. A hores d'ara, com sempre passa en els períodes de transformació -en les revolucions, si voleu- dubto que ningú sigui capaç d'aventurar com serà la Catalunya de la tercera dècada de segle, però el que també dubto que ningú pugui defensar és que serà igual com la de fa quinze o vint anys. Allò ja és passat.

Vivim temps de canvi, de canvi intens, de canvi de mentalitat i de concepció de nosaltres mateixos, de les nostres capacitats i de les nostres possibilitats. Són temps de moderna revolució, en què hem après que les barricades són la intel·ligència i la pau, i no la força bruta i la imposició que alguns encara s'entesten a brandar com a valor suprem. Estem vivint una autèntica revolució del Segle XXI. No sé si en som prou conscients, ni sé quan se'n veuran els fruits, perquè aquestes coses sempre triguen més del que voldríem, però sempre arriben.

Sigui com sigui, ahir vam tornar als carrers, i hi tornarem tants cops com calgui fins que la llibertat es pugui tornar a escriure amb majúscules. Tenim motius, tenim raó i tenim dignitat. Avui em ve de gust compartir, salvant totes les distàncies, que en són moltes, una peça musical inspirada en una obra literària que va veure la llum tot just un segle abans que jo arribés al món, cosa que reforçaria la idea que, en el fons, la història sempre és la mateixa, amb circumstàncies i personatges diferents, però sempre la mateixa, i per això cal no oblidar-la i aprendre'n per no repetir-ne els errors, sobretot. En qualsevol cas, una mica d'èpica, avui musical, sempre fa servei en temps difícils.

Comentaris (0)18-10-2017 06:12:46

Dictadura és això.

Fa un parell o tres de dies que vaig escoltar en una d'aquestes emissores de ràdio que obren els micròfons perquè la gent desbarri a plaer, com un home donava la solució definitiva al problema de l'independentisme: prohibir que se'n parli. Si no se'n parla, si ningú no en pot parlar, no existirà. Cert que al primer moment sembla una bestiesa, però ben mirar potser no ho és tant. Un particular demana que altres particulars no puguin parlar de segons quines coses. Si fem el salt a les institucions, un govern i uns jutges prohibeixen que un parlament parli de segons quines coses. On és la diferència? En podem dir ja dictadura, o encara no?

Se'ns ha prohibit parlar i s'ha criminalitzat el dret de manifestació, no ens enganyem. Fa uns dies, Espanya i la Unió Europea s'atorgaven el dubtós honor de consentir i justificar la brutalitat policial contra població indefensa. Ahir, Espanya i la Unió Europea van fer un pas més i van recuperar la figura dels presos polítics. Quin serà el graó següent? Imagino que l'empresonament d'un govern sencer, o de bona part d'ell, i l'ocupació judicial i policial de les institucions, no en tinc cap dubte. En podem dir ja dictadura, o encara no?

La bèstia adormida ha despertat, i ho ha fet amb tota la seva ira. Fins i tot no ha tingut miraments a l'hora d'aviar els gossos feixistes i nazis per crear aldarulls al carrer. Però ni així han aconseguit que la gent de Catalunya reaccioni violentament. S'han inventat el delicte de sedició torturant-ne el significat jurídic fins que ha encaixat allà on volien, i no es descartable que facin el mateix amb l'estat de setge, posem per cas. De policia ansiosa d'atacar els en sobra, i també de ràbia mal continguda entre una classe política corrupta. En podem dir ja dictadura, o encara no?

El govern espanyol està reaccionant amb absoluta lleialtat a les seves arrels franquistes. De propina, compta amb un soci inesperat que ja fa anys que ha renunciat a ser-ne oposició. I encara més, amb la complicitat d'una Unió Europea que ja ha demostrat que pot permetre la guerra, el genocidi, la mort massiva al mar, els camps de refugiats en condicions infrahumanes, o l'apologia pública del nazisme sense despentinar-se. En podem dir ja dictadura o encara no? Encara dubteu? Doncs que Déu ens agafi confessats.

Comentaris (0)17-10-2017 06:12:51

Realitat o ficció?

Diuen que la realitat sempre supera la ficció, per més que tot sovint ensopeguem amb ficcions basades en fets reals. Cada dia que passa penso més que no hi ha guionista, per més imaginatiu, fantasiós o pervers que sigui, capaç d'escriure el guió de la realitat.

Fa uns mesos, TV3, l'adoctrinadora, emetia una sèrie de producció pròpia més que remarcable: "Nit i dia", en la seva segona temporada. Recomano, i molt, a tothom que no hagi tingut ocasió de veure-la, que la recuperi. Al llarg dels seus episodis van desfilant davant nostre, amb la normalitat de la ficció, una bona colla de perversions de tot allò que construeix la nostra societat actual. Evidentment, tot és ficció. O potser no tant com sembla?

Aquests dies hem sabut que ha mort el que va ser vicepresident de Castella i Lleó, Tomàs Villanueva, que ben aviat havia de declarar en algun que altre cas de corrupció del PP. Res de nou, de fet. Ja són una bona colla les persones que han traspassat quan els tocava declarar per casos similars. Pures lamentables casualitats, sense cap mena de dubte. D'altra banda, totes aquestes notícies van ocupant espais molt residuals en els informatius, centrats, de fa temps i gairebé en exclusiva, en el cop d'estat que es veu que s'està produint a Catalunya, un país en estat d'alerta, embolicat en el caos permanent i en la desertització econòmica, i amb altíssimes dosis de manipulació social, especialment dels més petits, pel que diuen. I és que, un cop més, la realitat, tot i que no els agradi, supera la ficció, per més que intentin presentar una falsa realitat, escrita a base de mentides.

Comentaris (0)16-10-2017 06:07:45

Pont

És tot un clàssic aquella imatge de la vida com un riu que tira avall, ara encalmat, ara impetuós. I de ben segur que la imatge és encertada i explica moltes coses. Però com que vivim els temps que vivim, no hi ha rius sense ponts, aquella mena de construcció que ens permet creuar per una estona per damunt del corrent i contemplar com passa, imparable, però des d'una distància prudencial.

Per a molta gent, aquests que venen són dies de pont. Dies de sortir de la llera i creuar cap a alguna altra banda, lluny de corrent. Es bo marcar distància de tot, de tant en tant, deixar que les coses passin sense nosaltres i viure al marge de tot plegat, com si res no ens pogués afectar. Els ponts van bé per aconseguir aquesta distància, aquesta pau, fins i tot. I és que, en trams complicats, com els que vivim darrerament, sempre és bo reposar.

Pont. Temps de deixar-ho tot enrere per descobrir què hi ha més enllà, o per damunt, del curs que se'ns endú cada dia. Temps breu, intens, amb sentor d'aigua a tots els sentits, perquè el riu ens crida sempre, i sempre hi tornem, encara que valgui tant la pena creuar-lo, de banda a banda, de tant en tant. Avui creuo el pont. Però dilluns tornaré corrent avall, perquè res no s'atura i, en el fons, igual com tothom, sóc riu.

Comentaris (0)12-10-2017 06:20:29

I ara, què?

La primera imatge que em va venir al cap després de sentir com el president ajornava, sense concrecions temporals, la proclamació de la república catalana és la del polític que guanya unes eleccions sense prou majoria, després d'haver governat en solitari, i diu que ha pres nota del missatge del carrer. Un missatge, per cert, que oblida ben aviat, tot i l'evident deriva a la baixa,

Diuen que les primeres intencions són les bones. Malament rai, en aquest cas. Sigui com sigui, ahir vam assistir a una nova escenificació, a una nova declaració d'intencions, amb totes les signatures que vulguem, sense cap efecte jurídic, en ares, un cop més, de la voluntat de diàleg, de negociació i d'acord. Vam assistir, al capdavall, a un nou moviment estratègic en una partida (em nego a dir-ne batalla) contra un rival gens fàcil, com és l'estat espanyol. En aquesta partida, però, es va sacrificar una peça important: la força de la mobilització popular. El president va fiar completament el futur a la capacitat política, tant amb Espanya com amb els mediadors internacionals, en un procés negociador on només poden actuar els polítics. La gent que ahir va fer costat, físicament o en la distància, la mateixa que va resistir l'1 d'octubre, ja no pot fer altra cosa que desitjar que el seu esforç d'anys no hagi estat en va i s'acabi diluint entre la xerrameca dels alts mandataris presents o passats.

Comença un nou temps. El temps de la política en estat pur. I cal que aquest nou escenari sigui breu i produeixi efectes. Ara mateix, em costa molt ser optimista, però coses més estranyes hem vist, i fa ben poc. Confiem, un cop més, en la intel·ligència dels nostres dirigents, encara que, ara sí, em temo que van amb la raó i un lliri a la mà a mirar de convèncer una sèrie de personatges que o bé han demostrat que saben mirar cap a una altra banda en circumstàncies molt més dures que les nostres, sense immutar-se, o bé que no entenen altre llenguatge que la violència i que, ara mateix, potser no tenen gens clar per on han de tirar, en aquest nou escenari. Creuem els dits i desitgem que sàpiguen realment què estan fent. No podem fer altra cosa, ben mirat. Sigui com sigui, una nova jornada històrica que no farà història, si més no, de moment. És el preu de les altes expectatives.

Comentaris (0)11-10-2017 06:14:53

Jornada històrica?

De grat o per força ens anem acostumant a viure jornades històriques que el pas del temps, el cap de ben poc, arxiva a l'àlbum dels records i poc més. Avui, de fet, som a la porta d'una d'aquesta altres jornades històriques. Potser d'una jornada realment històrica, fins i tot, perquè avui és un d'aquells dies en què el passat és només record i memòria i el present una successió de moments que només serveixen per arribar a les sis de la tarda, hora prevista per a la compareixença del president al Parlament.

I després, què? Qui ho sap. Fins ara hem anat posant, tots plegats, les cartes a sobre de la taula. Uns, la desobediència als tribunals espanyols, els vots i la tossuda voluntat de ser i de decidir. Els altres, tot l'aparell polític, econòmic i judicial de l'estat, i també tota la seva força repressiva. I de propina, darrerament, el ressorgiment sense complexos del franquisme violent, de la ultradreta que mai no havia marxat i que ara ja no té cap inconvenient a sortir al carrer i mostrar-se tal com és, a Barcelona, a València o allà on calgui.

I així, entre retrets i demostracions de brutalitat o d'intel·ligència, hem arribat a avui, dia en què s'hauria de tancar un cicle d'anys i començar-ne un de nou. El problema, però, és que a hores d'ara dubto que ningú pugui afirmar amb certesa quin serà aquest nou cicle. Podem jugar amb els indicis, amb les suposicions o amb la fantasia tant com vulguem, però la realitat serà, un cop més, la que serà, independentment del que nosaltres vulguem o imaginem. I estic segur que ningú, de manera aïllada, té la resposta.

La incertesa sempre és un terreny perillós per avançar, i ja massa temps que ens hi movem. Potser ja va sent hora d'aclarir on som i on anem, sense falses indicacions. Avui, espero, es desfaran moltes incerteses. O qui sap si només s'ajornaran un temps, a l'espera que la saviesa, coneguda o desconeguda, obri pas enmig de tant soroll i de tanta boira.

Comentaris (0)10-10-2017 06:15:55

Comencem

Dilluns estrany. Bé, el dilluns potser serà prou normal, però el que és innegable és que obre una setmana estranya. Molt estranya. D'una banda, demà tenim una compareixença parlamentària del president que pinta prou transcendental, llevat que acabi passant a la galeria de les sessions històriques que molt aviat cauen en l'oblit. Cosa poc provable, però. D'altra banda, dijous, el dia de la hispanitat (o de la raça, que dirien molts dels que ahir voltaven per Barcelona). Divendres, pont per a molta gent, i ja tornarem al cap de setmana. Realment una setmaneta breu, estranya i intensa.

Encarem el dia, i els que vindran, doncs, amb alegria i esperança. Al capdavall, la realitat donarà o prendrà la raó, però per nosaltres que no sigui. Ja hem fet la feina i ara només ens resta esperar i seguir somrient.

Per cert, una reflexió breu a propòsit de la manifestació d'ahir a Barcelona. En el fons, em va alegrar força veure que hi havia molta gent, vinguda de tot arreu (geogràficament i en teoria també ideològicament). Una raó més perquè sigui imprescindible comptar-nos, saber quants pensem d'una manera i quants d'una altra i poder actuar en conseqüència, fent bona aquella paraula tan bonica i tan desconeguda per a tanta gent que és "democràcia". O potser no interessa perquè ja intueixen amb prou claredat el resultat?

Apa, passeu un bon dilluns i cordem-nos fort el cinturó que venen dies transcendentals. O això espero.

Comentaris (0)09-10-2017 06:09:42

Prioritats

Prioritzem. Ens agradi o no, de manera conscient o inconscient, ens passem la vida triant, ordenant, prioritzant tot allò que ens envolta i que, al capdavall, acaba sent part inseparable de la nostra existència. Cada instant, cada etapa que vivim ens obliga a fer-ho. Prioritzem els estudis, la feina, la parella, la paternitat, les relacions... i les prioritats canvien, o no, en funció del cicle vital en què ens trobem immersos. De passada, anem posant en segon o tercer terme totes les nostres circumstàncies, o les anem desant a les golfes un temps o, fins i tot, les descartem perquè no ens fan cap servei o perquè ja no les volem a prop nostre, per la raó que sigui.

Encertar les prioritats en cada moment és una de les claus de l'existència. Saber què és important i què no, què és descartable i què essencial -situem-nos en l'àmbit que vulguem- resulta fonamental perquè puguem gaudir d'una vida digna, satisfactòria, feliç i, sobretot, en harmonia amb els altres i amb nosaltres mateixos. Però prioritzar vol dir triar, descartar, també. I això mai no és senzill, ni còmode, ni agradable, fins i tot. Però és del tot imprescindible, tant en l'esfera més íntima i personal, com en la social i més pública.

Aquests dies que vivim són moments de prioritzar, i molt. La setmana vinent els nostres governants hauran de prendre decisions transcendentals i això voldrà dir determinar bé les seves prioritats, que haurien de ser les del país. Com que ningú no m'ho demanarà, aprofito aquestes línies per proposar que la prioritat número u, ara mateix, ha de ser que tothom que vam viure el primer d'octubre sentim que cada instant de por o d'angoixa, cada crit, cada llàgrima, cada cop i cada blau, van tenir sentit i hauran servit per a allò que tots plegats vam establir com a prioritat aquell dia.

Comentaris (0)08-10-2017 06:49:39

En resum...

Prou de mentides. No hi ha incompliment de cap llei que justifiqui apallissar padrines. No hi ha res, absolutament res, que justifiqui atacar gent innocent, desarmada i indefensa. No hi ha res que justifiqui que aquells que donen les ordres d'agredir sense pietat encara tinguin la santa barra de dir que era per protegir-nos.

Estic tip de tanta estupidesa i de tant cinisme retòric. Tip d'haver de suportar aquells que diuen que ens defensen i que justifiquen la brutalitat. No ens enganyem, la policia nacional i la guàrdia civil, diumenge, no anaven a requisar urnes ni a impedir votar; anaven, senzillament, a fer mal, a atemorir, a demostrar qui té més força. Jo mateix vaig viure de primera mà una de les càrregues d'aquesta gent, amb una exhibició de força desproporcionada, en un col·legi on es van dedicar a rebentar tot el que els va venir de gust amb el pretext de retirar urnes i paperetes (dit sigui de passada, no les van trobar). Fins i tot no van tenir cap inconvenient a destrossar un servidor informàtic. Imagino que és el millor amagatall per a una urna. Jo he vist aquesta brutalitat cara a cara i ningú, absolutament ningú, té cap dret a parlar-me de proporcionalitat, perquè no va existir. Van ser simples missions de càstig contra població indefensa.

Ara, diumenge que ve, aneu i crideu tant com vulgueu. Demostreu realment què sou i d'on veniu. A cara descoberta, sense vergonya, o des de la covardia dels que envien afiliats al front i amaguen les sigles (oi, alcalde?). Tant em fa. Crideu tant com vulgueu, canteu els vostres himnes ancestrals i feu tot el mal que vulgueu. I no patiu, aquella colla de piolins salvatges no us molestaran, són els vostres mercenaris. Però ja no feu por. Ara mateix, de dreta a esquerra, feu fàstic. No us perdonaré mai. I mai, absolutament mai, oblidaré ni els vostres actes ni les vostres indecents declaracions. D'aquesta manera, sense oblit ni perdó, potser algun dia passarem comptes i haurà justícia.

Comentaris (0)07-10-2017 06:37:23

Bàlsam

Tot sovint les paraules tenen efectes evocadors, que van molt més enllà del seu significat immediat, i que, de fet, constitueixen el seu gran valor comunicatiu. Un exemple recent el tenim quan Soraya Sáenz de Santamaría va qualificar el discurs de Felip VI sobre els fets del primer d'octubre, de bàlsam. Curiosa paraula, utilitzada en un context poc habitual, com és el llenguatge polític.

Bàlsam. Va ser sentir-la i venir-me al cap la bonica tradició literària castellana i, en concret, la seva gran obra mestra, el Quixot. Allà, en un dels seus episodis més coneguts, també apareix un bàlsam, el de Fierabràs, el mateix que es pot trobar en la tradició cavalleresca des del Segle XII i que Cervantes recupera i posa en mans del seu gran personatge, per guarir els mals d'una pallissa que rep, juntament amb el seu lleial escuder, d'uns traginers. Curiós que la vicepresidenta parlés de bàlsam per referir-se a les paraules del monarca, tot just després d'una altra ignominiosa pallissa col·lectiva, la que van rebre moltes persones de bé (aquest concepte també els agrada molt, a aquesta gent) que només intentaven fer real la democràcia, exercint-la més enllà de les paraules i de les amenaces.

Curiosament, ni en la novel·la cervantina ni en la realitat actual, el bàlsam va servir de res, que no fos per provocar vòmits i algun que altre efecte secundari similar més. I és que les històries i les llegendes són el que són i molt em temo que el poder balsàmic del Rei és similar al del d'aquell altre personatge, fill d'un emir, entre altres coses, governador d'Al-Andalus. Per sort, el tal Fierabràs només és un gegant inventat i, en alguns indrets del País Valencià, una manera de denominar els nens entremaliats i que no fan bondat.

Comentaris (0)06-10-2017 06:20:29

Així, no

Diuen que les comparacions sempre són odioses. De vegades, fins i tot, poden ser especialment cruels. Segurament aquest és el cas dels discursos de Felip VI, dimarts, i de Carles Puigdemont, ahir. No cal entrar en cap anàlisi exhaustiva, que prou que se'n faran, però sí que m'agradaria remarcar algun petit detall, per a mi prou significatiu.

El president va parlar dempeus, amb un fons auster, format només per una porta oberta, per on havia aparegut, i per una única bandera. El seu missatge va tenir un to tranquil, calmat, segur, i amb un contingut molt clar: cal escoltar la veu de milions de persones que se senten ignorades, cal saber escoltar la voluntat majoritària d'un país i cal saber trobar una mediació que faciliti l'entesa i una solució vàlida per a tothom.

El missatge no pot ser més clar. També ho va ser, de fet, el del monarca: sotmetiment a qualsevol preu. Aquesta és la gran diferència, la que separa l'art del diàleg i de la democràcia, de la mera imposició autoritària.

Un detall gens menor, finalment. Puigdemont va transmetre proximitat i credibilitat en tot moment. El Rei, un posat encarcarat i fred, fins i tot distant, segurament com deu correspondre a un monarca.

I una constatació per acabar. Si entre les paraules de dimarts ressonava el darrerament tan lamentable "a por ellos", de manera implícita, ahir, el president, no va tenir cap inconvenient deixar anar, directament i sense espai per a interpretacions, un contundent "així, no", que ens va transportar, per un moment, a la paròdia del periodista Josep Pedrerol, que en fa el Krakòvia, de TV3. La diferència entre dues expressions manllevades del registre esportiu més popular, també és significativa.

Comentaris (0)05-10-2017 06:14:43

No som res

Ahir va quedar molt clar que no som res, que no importem res, que no té cap valor el que milions de persones vulguin o reclamin, que només som enemics a reprimir i derrotar. Ahir, Felip VI, amb els seus silencis i les seves omissions va deixar claríssim que per a ell no té cap valor la gent que volem canvis. L'únic important és sotmetre aquells que considera oponents, o enemics directament; és a dir, els dirigents de la Generalitat i del Parlament, de propina. La resta no som res, absolutament res, i poc importen les nostres paraules ni els nostres gestos.

Venim d'un conflicte d'anys i d'un cap de setmana per a la vergonya d'aquells que ja no en tenen. Ahir, Felip VI tenia l'oportunitat, segurament única, de demostrar la seva capacitat no ja com a estadista, sinó com a cap de l'Estat. Només havia de posar la corona, de posar-se ell mateix, com a mediador en aquest conflicte entre Espanya i Catalunya, per tal de facilitar una solució. No calia res més. El procés de mediació diria quina és la solució més correcta i satisfactòria per a tothom. Però no, Felip VI va optar pel frontisme més radical i va començar el seu discurs amb un contundent atac a Catalunya, representada pels seus màxims governants. Cap referència a la gent, cap als agredits diumenge. Simples danys col·laterals que es poden menystenir per guanyar la guerra, amb la subjugació de l'enemic, de tots nosaltres, evidentment.

Francament, ahir vaig pensar que un uniforme militar li hauria escaigut més, al Rei d'Espanya. Molt més que aquella jaqueta descordada i una gesticulació particularment agressiva, mentre la seva mirada no transmetia res més que la certesa que sap llegir. Ahir alguna cosa es va trencar definitivament entre la monarquia i la major part dels catalans. Encara algú té dubtes de per què volem una república?

Comentaris (0)04-10-2017 06:11:54

Aturada de país

Aturem el país perquè el país avanci.

BLOG ATURAT.

Ni oblit, ni perdó.

Comentaris (0)03-10-2017 06:55:46

Resum d'ahir

Odi. Odi en els ulls d'uns policies en missió de càstig que, molt més enllà d'anar a requisar materials es van abraonar sense miraments sobre persones indefenses. Cara a cara, la mirada d'odi era molt més que evident.

Indignitat. La de bona part dels representants polítics de diferents formacions que, des de les seves còmodes butaques parlaven de proporcionalitat en unes càrregues que van deixar unes 800 persones ferides i, pel que sembla, almenys un mort.

Satisfacció. En veure com la policia, després de destrossar instal·lacions, d'esbotzar portes i de regirar armaris, girava cua i marxava amb les mans buides, perquè la intel·ligència, un cop més, havia vençut la brutalitat i havia defensat i salvat les urnes i la voluntat del poble.

Gratitud. Per tothom que ahir, jove o vell, pel seu propi peu o amb caminador, va sortir de casa, desafiant la por, i va votar per un futur digne i lliure. I per tothom que va contribuir a fer-ho possible, si calia amb desobediència, amb plena consciència que servir a la ciutadania és la primera missió de qualsevol treballador públic.

Orgull. El de la població en general veient com persones anònimes, sense més força que la raó, la responsabilitat i les conviccions, plantava cara a tothom i obria col·legis, constituïa meses i defensava urnes i vots davant la barbàrie, sobretot allà on hi havia menys gent i de més edat.

Dignitat, en fi, d'un país que va resistir l'intent d'humiliació política, social i personal d'ahir i que va demostra al món qui és, què vol i com ho aconseguirà.

Comentaris (0)02-10-2017 06:10:23

Bon dia

Si he de ser sincer, fa dies, molts dies, que penso quin pretext posarien els nostres mandataris per fer-se enrere i no arribar fins a avui de la manera, mig atrotinada, tot sigui dit, com hem arribat. Finalment, tinc la resposta: cap. Un cop més, la resposta a les situacions més complexes és la més senzilla de totes les possibles. I com que ells no s'han fet enrere, nosaltres tampoc. Només faltaria.

Ara marxo, més aviat del que és habitual per a mi, que he quedat amb uns veïns i una gent molt simpàtica d'un institut que tenim a prop de casa per fer un esmorzar de germanor i gaudir, tots plegats, del bonic espectacle de la sortida del sol a l'Horta de Lleida. Una bona ocasió per fer relacions amb gent que tens a la vora i que sovint ni coneixes.

Passeu un bon diumenge, sigueu allà on sigueu, aprofiteu per fer noves coneixences i demà en parlem i comentem allò tan recurrent de què hem fet el cap de setmana.

Comentaris (0)01-10-2017 04:57:19