per en 4 Novembre 2016
331 Vistes

12 anys tenia una nena (a aquesta edat costa dir noia, o qualsevol altra paraula equivalent) que va morir per coma etílic  en una festa de Halloween.  No ha estat la primera, ni serà l'última, però tenia només 12 anys.  Notícies com aquestes ens haurien d'interrogar sobre com pot ser que una criatura que tot just comença a obrir els ulls a la vida hagi de morir d'aquesta manera.

És fàcil culpar els pares, els amics, la societat en general... sempre és fàcil trobar culpables.  I segurament tots els que trobaríem ho són, en part.  Mai no hi ha respostes simples i tot sovint les coses passen perquè hi ha un seguit de factors, més o menys dispersos, independents, que s'ordenen d'una determinada manera, en aquest cas macabra.

Deixeu-me plantejar només dues preguntes, sense cap intenció de moralitzar sobre res, però sí amb voluntat d'incidir en dos aspectes de fons que poden explicar moltes coses, més enllà de la circumstància actual que comentem.  En primer lloc, quina societat estem fent que aboca milers i milers de joves (de nens) setmana rere setmana a opcions de lleure que tenen com a únic objectiu una ingesta massiva d'alcohol?  No pot ser que aquesta sigui l'única finalitat de moltes trobades, però ho és.  I en segon lloc, per què l'alcohol segueix sent vist com un producte gairebé cultural, sense cap altra implicació, ni que sigui en mans de menors? No caldria una educació similar a la que es mira de donar, amb és o menys èxit, sobre el consum de drogues o els embarassos no desitjats?

Caldria reflexionar molt sobre determinats valors socials i sobre determinades pràctiques vinculades al lleure, sobretot quan hi ha menors pel mig.  Mentrestant, mentre esperem respostes, no tanquem els  ulls a la realitat i mirem d'oferir alternatives als nostres fills, ara que encara hi som a temps d'evitar més morts de canalla de 12 anys.

Publicat a: Actualitat
Sigues el primer a qui li agrada això.