login
Inicia sessió

register
Registra't

No cal que en facis gaire cas

Plenitud d'agost

L'estiu, l'agost, és temps de plenitud, temps de collites, temps de maduresa, temps de feina feta abans no arribin la decadència de la tardor i el silenci de l'hivern. I aquests dies, avui mateix, temps de contrast entre un sol intens que tot ho crema i una lluna plena que tot ho il·lumina. És temps d'estiu, amb quatre núvols encara mig juganers que ja avancen les tronades i la pluja que han de venir.

Són curiosos, aquests dies en què sol i lluna sembla que competeixin a cridar la nostra atenció per fer-nos alçar el cap i els ulls cap a un cel on s'alternen un i altra, en un espectacle fastuós i magnífic. I de propina, així que avanci la vinent, amb una lluna que anirà llanguint lentament, arribaran els perseids, les llàgrimes de Sant Llorenç, amb tota la seva bellesa efímera i la promesa de bons averanys i de desigs per satisfer, a demanda de cadascú i de tothom que tingui els ulls per veure'ls passar. Definitivament, l'agost, aquests dies d'agost més concretament, són dies de mirar amunt, de deixar-se seduir per la fantasia d'un firmament inabastable, i de somiar sense mesura.

Avui, tota aquesta bellesa de l'estiu, dels seus contrastos, de l'estació de maduresa, m'ha fet pensar, un cop més, en aquella magnífica "cambra de la tardor" de Gabriel Ferrater. Ara només intuïda, però que ens recorda que tenim la pell mig del sol, mig de la lluna, igual com els dies d'agost que passem, ara mateix, regalant-nos l'espectacle impagable d'una plenitud meravellosa.

Comentaris (0)06-08-2017 07:06:55

Llegendes urbanes

Tot sovint, els límits entre la imaginació i la realitat són una mica difusos i és fàcil passar de l’una a l’altra sense voler i acabar donant lloc, per exemple, a les llegendes urbanes. Qui no ha sentit parlar mai de la noia del revolt de la carretera, de les propietats d’una cullereta en una ampolla de cava, del perill dels caramels amb LSD que algú reparteix a la porta de les escoles, de la raça de cocodrils albins que habiten a les clavegueres de determinades ciutats, o de l’esclat de la pròtesi pectoral de l’Obregon durant un vol? Segur que qui més qui menys té ben presents aquestes o altres d’aquestes llegendes urbanes que il·lustren i decoren la cultureta més popular. Finalment, però, la ciència i el sentit comú s’acaben imposant i aparquen les llegendes al seu lloc, ben lluny del món real.

I és que, ens agradi o no, la major de les estupideses que podem fer és intentar negar l’evidència. I si no hi ha cocodrils albins a les clavegueres, no n’hi ha. El problema, però, és quan un destacat líder polític intenta negar la realitat i fer passar l’evidència com a llegenda urbana. I justament això és el que ha fet l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, per mirar de negar l’existència d’un pacte d’estabilitat amb Ciutadans al govern municipal, ni més ni menys que titllar l'acord de "llegenda urbana". Les paraules són el que són, i determinades paraules valen el que valen, però l’hemeroteca i els enregistraments són inqüestionables. Voler negar aquest pacte polític és tan absurd com pretendre que el fantasma d’una noia ens avisa del perill d’una corba en una carretera.

L’equip de govern de l’Ajuntament de Lleida comença a ser una mena de circ estrany, poblat de personatges molt peculiars, que tant poden fer gràcia com ràbia, segons cadascú, però que amb les seves declaracions, tant si es reclama el dret a no decidir, com si es nega l’evidència -per dir alguna cosa- demostren una nul·la capacitat de gestió assenyada dels afers públics. Però Lleida és com és. Potser des d’ara també terra de llegendes, en aquest cas urbanes i, per tant, allunyades del tòpic rural que encara ens ofega (ja aniria tocant, una mica de cosmopolitisme, dit sigui de passada). Per a quan un parc temàtic de mites, contes i altres històries fantàstiques? Potser una fira, de moment? Un musical a la Llotja? A aquestes alçades de la pel·lícula, i vist el nivell, ja no descarto res. De tota manera, si el pacte amb ciutadans no ha existit mai, tal com sosté l'alcalde, ben poc –per no dir res- de socialisme els queda als socialistes. Potser el socialisme a Lleida sí que és una llegenda urbana. I l’existència d’un líder de l’oposició que pugui fer fora Ros, una altra.

Comentaris (0)04-08-2017 09:17:39

Comparacions odioses

Hi ha comparacions que ofenen. I molt. Tal com presenta aquest interessant article, el traspàs de Neimar al PSG costa tant com més de dues vegades el que Espanya dedicarà a la pobresa infantil aquest 2017. No oblidem que aquest país és el tercer dels 41 més riscs del planeta, pel que fa a taxa de pobresa infantil.

Si seguim amb les comparacions odioses, els 222 milions d'euros del futbolista és una mica inferior al que l'estat espanyol dedicarà a l'atenció a refugiats (233,7 milions) o al que ha pressupostat per a la lluita contra la violència de gènere (266 milions). Realment, la dita diu que totes les comparacions són odioses, però aquestes resulten ofensives, fins i tot.

La pregunta que em plantejo és si realment el futbol s'ha tornat boig i els interessos econòmics que mou són desorbitats, cosa que faria entendre aquests imports, o si, mirant les xifres a l'inrevés, la importància que el govern espanyol dóna a la violència masclista o als refugiats és la que un club de futbol atorga al fitxatge d'un nou davanter. En el cas de la pobresa infantil, la cosa encara és més flagrant. Bé, també podria ser que totes dues fossin certes.

Val la pena posar determinats imports (el d'una determinada clàusula de rescissió, per exemple) en relació amb xifres que dibuixen la realitat social per entendre millor en quin món vivim i quines són les prioritats que tots anem acceptant com a normals.

Comentaris (0)04-08-2017 06:18:47

Mandra

Si alguna paraula es pot lligar a "estiu", ben bé podria ser "mandra". La calor tot ho alenteix, i amb la lentitud arriba la mandra, aquest gran lloc comú on tot es pot dilatar tant com calgui. Costa mantenir la velocitat de creuer quan el termòmetre frega els quaranta graus i quan un sol de justícia omple bona part de les hores del dia. Potser per això sembla que a l'estiu l'actualitat és menys actual i les notícies corren a un altre ritme, sense la immediatesa habitual, tal vegada per omplir espais d'uns esdeveniments que també sembla que hagin comprat bitllet al vagó de la mandra.

Fa uns dies, llegia que un jutge avala l'exhibició d'estelades durant un partit de futbol. Ves per on, digueu-me tiquis-miquis, però trobo a faltar aquelles portades a tot color i aquells grans titulars que ens titllaven de nazis, feixistes i no sé quantes coses més fa uns mesos. On són? No cal que els busqueu, perquè no hi són enlloc. Potser s'han apuntat a la cua de la mandra estiuenca. Qui ho sap?

Bromes a banda, la sentència aquesta diu coses prou interessants, com ara que la llibertat d'expressió ha de tenir els seus canals on manifestar-se, o que fins i tot la independència pot tenir cabuda en la constitució, si es segueixen els tràmits que preveu. Important, això darrer, perquè si resulta que la independència és constitucional (amb tots els formalismes i dificultats per a ser exercida que dibuixa), a sant de què titllar de nazis, feixistes i antidemocràtics aquells que la demanem? Si nosaltres som tot això per voler alguna cosa que la carta magna empara, m'esteu dient que la pròpia constitució és nazi, feixista i antidemocràtica? No sé, una mica post-franquista segur que sí, però nazi... Uf! Quina mandra. Punt i final. Però fins demà.

Comentaris (0)03-08-2017 06:29:15

Agost

Agost ja ha entrat de nou, amb pas decidit, a les nostres vides, i amb ell el ple de l'estiu, la calor, les tronades de mitja tarda i els retrobaments amb amics, coneguts, familiars... que de vegades no veiem sempre que voldríem. Temps de tornada al poble, o de visita a llocs desconeguts, però temps sempre d'afectes i de novetats.

Operacions sortida o tornada dels més matiners. Moviments, trànsit, cues als aeroports i, per damunt de tot, il·lusió, molta il·lusió en cada bitllet, en cada punt marcat al mapa. És el que ens porta agost, mobilitat, canvis i afecte.

Avui torneu i tot tornarà a ser com sempre. I sabrem que tot està bé i que la calma d'agost tot ho amara amb l'escalfor lenta i mandrosa de les tardes d'estiu, mentre el sol va fent el seu camí omplint-ho tot de llum, abans la lluna, ben aviat plena, no li vulgui prendre, per una breu estona, el seu protagonisme al firmament que ens abraça.

Comentaris (0)02-08-2017 06:20:09

Viatjar

Viatjar és sempre descobrir, retrobar, potser, compartir moments i estones intensos o monòtons amb algú, però viatjar, sobretot és aprendre. Viatgem i aprenem de la gent que anem trobant pel camí, aprenem dels companys de viatge i aprenem de nosaltres mateixos que, en algun determinat moment i per una raó o altra, vam decidir que valia la pena deixar la rutina quotidiana i embarcar-nos en una aventura sempre nova i sempre sorprenent.

L'estiu és el temps dels viatges per antonomàsia. És temps de sortir, d'aprofitar els dies de festa i d'anar a la recerca de tot i de no res, d'anar a trobar allò que el destí ens ofereixi i, al capdavall, de trobar-nos i redescobrir-nos a nosaltres mateixos, perquè viatjar sempre és separació, distància, però també és proximitat, ni que sigui de lluny, i retrobament, tard o d'hora.

Viatgem, doncs, i aprenem i descobrim tant com puguem. O viatgem sense moure'ns de casa, en busca de paisatges que potser ignoràvem, de sensacions noves i de fars que il·luminin el nostre camí en el viatge més intens i més ric en experiències, que és la vida mateixa.

Comentaris (0)01-08-2017 05:59:21

Inseguretat

A Espanya, mai no passa res. Podria enfonsar-se en el mar i segur que encara es trobaria tan normal l'existència d'un regne submergit. Cap problema, no fos cas. I és que aquests dies hem sabut que des de fa temps, molt de temps, el sistema informàtic Lex Net, el que dona suport a tot el sistema judicial espanyol, era tan vulnerable que permetia, a qualsevol dels seus usuaris, l'accés a tota la informació que conté el sistema, tant pròpia com aliena.

Petit exercici de justícia ficció: si un determinat advocat o fiscal pot entrar a la informació d'un tercer, què li podria impedir, posem per cas manipular, afegir, esborrar... qualsevol dada? O, si més no, què l'impediria disposar d'una informació a la qual, per seguretat jurídica, no hi hauria de poder accedir? I això sense parlar del tema de la confidencialitat de les dades de caire personal dels ciutadans i tot plegat? El panorama que podem imaginar és més propi d'una novel·la negra, amb tints apocalíptics, que d'un suposat estat de dret.

Doncs això és el que hi ha, un sistema informàtic molt més transparent del que caldria esperar, un govern que mira cap a una altra banda i calla i un ministre que deu esperar que el sol de l'estiu tot ho estovi. Un escàndol de proporcions inimaginables per la sensibilitat extrema de la informació que ha quedat accessible, però que no passarà de simple errada informàtica, en el país on només hi ha un problema, i no és precisament el sistema judicial. O almenys això és el que sempre repeteien, no? Ara comencem a entendre alguna que altra cosa. Que bonic és l'imperi de la llei en un estat democràtic i de dret.

Comentaris (0)31-07-2017 06:14:34

Un any més

Ho vam tornar a fer. Ahir, un any més, ens vam trobar els de sempre i els de demà i vam compartir taula, rialles i festa perquè en teníem ganes, perquè ens venia de gust, i perquè vas fer anys. Un any més.

Sempre és bo retrobar-te amb els teus. O, si més no, amb una bona part dels teus, a l'empara d'una nit càlida d'estiu i riure recordant el passat, amb un gest sempre amable cap als que no hi són, i amb una mirada gairebé aventurera cap al futur que tot just s'apunta. Al capdavall, som nosaltres, i poca cosa més, i junts sabem que no estem sols. I això ja val una trobada i un bon grapat de somnis i il·lusions

Ara s'han apagat les veus; els que havien de marxar ja han marxat i els que s'han quedat encara dormen, segurament feliços i relaxats esperant un nou dia, un demà, un futur que s'augura ple de noves imatges i de noves sensacions encara per descobrir i per dibuixar. Ahir va ser un dia més, d'un any més, que recordarem qualsevol altre cop que ens puguem retrobar, per compartir afectes, complicitats i bons desigs.

Comentaris (0)30-07-2017 06:51:27

Un petit espai a l'esperança

Aquesta setmana que ja comença a abaixar la persiana ens ha deixat una notícia d'aquelles que acostumen a passar desapercebuda entre el soroll d'interrogatoris, declaracions als tribunals i munició escrita diversa contra tot el que belluga. Aquesta notícia, que trobo molt més interessant, és el gest (potser la gesta, fins i tot) de tres escaladors bascos que van rescatar un altre d'italià abandonat sol, a la seva sort, a més de 7.000 metres d'alçada, per una expedició comercial en la qual participava.

En quin món vivim? Quina societat hem creat que és capaç d'abandonar una persona a la seva sort perquè unes altres han de seguir la seva vida, sense aturar-se ni un segon? Doncs, per més que ens pugui sorprendre -o no-, la mateixa societat que mira cap a una altra banda, o fins i tot condemna sense cap pudor, la mort de milers de persones cada any al mateix mar on anem a rostir-nos al sol, o a refrescar-nos, per exemple.

La vida i la mort, cada dia més, són només peces d'un puzle macabre on els diners, la competitivitat i els privilegis d'uns pocs són l'únic que interessa i on els seus valors, per dir-ne d'alguna manera, és a dir la individualitat, l'egoisme, la satisfacció immediata de desig i la insolidaritat, entre molts d'altres que podeu anar afegint a la llista, han fet fora altres de més tradicionals i potser ja definitivament antics, com la solidaritat, el respecte a la vida, la capacitat de sacrifici i, al capdavall, la bondat, que de tant en tant agafa botes, cordes i grampons i ens recorda que encara hi ha un petit espai d'esperança per creure en les persones. En algunes persones.

Comentaris (0)29-07-2017 07:00:26

Realitat i ficció

Aquests darrers mesos, TV3 ha programat una nova temporada de "Nit i dia", sèrie de producció pròpia i molt més que recomanable, en la qual sobresurten, amb pes propi, les interpretacions de Josep Maria Pou, en el seu paper de Benet Muntada, professor d'escacs, llibreter de vell i assassí a sou, i de Ramon Fontseré, Martí Miró en la ficció, polític de llarg recorregut, capaç de tot per enriquir-se i guanyar influència.

Al llarg dels capítols se'ns va presentant una realitat sòrdida, gairebé increïble, ben pròpia de la ficció i de la literatura negra. Però vet aquí que si repassem una mica la premsa ens trobem amb testimonis tan esgarrifosos com aquesta carta d'una víctima de pederàstia a algun que altre polític ben conegut, on es relaten uns fets encara per acabar d'aclarir i de jutjar, o la mort, periòdicament i en circumstàncies si més no estranyes de persones vinculades als grans casos de corrupció del PP, autòpsia i incineració exprés incloses, si cal.

Però no patim. La ficció és només això, ficció, i la realitat és tota una altra, sobretot en un estat democràtic i de dret, on la justícia és igual per a tothom i on personatges com Benet Muntada o Martí Miró no existeixen ni han existit mai. De tota manera, per a qui se l'hagi perduda, li recomanaria de recuperar "Nit i dia" ara, en temps d'estiu i de vacances, perquè ens ajuda prou bé a entendre la sort que tenim de viure la lluminosa realitat i no la sòrdida ficció.

Comentaris (0)28-07-2017 06:28:35

Qüestió de coherència

Ens agradi o no, sempre ens acabem definint pels nostres actes, no per allò que diem. Aquest principi val per a qualsevol activitat humana i, per tant, també per a la política, on les etiquetes ideològiques cada dia semblen més gastades i en algunes ocasions ja només serveixen per mantenir la consciència nostàlgica de quatre vells militants sobre allò que un determinat partit va ser en algun moment, o el fanatisme interessat d'aquells que encara viuen, o aspiren a viure, de les prebendes dels poder.

Si hi ha alguna ideologia que ja porta anys en caiguda lliure i sense nord, sense cap mena de dubte és el socialisme. Un exemple paradigmàtic és l'alcalde de Lleida i president del PSC. Aquest destacat socialista, no fa gaire cap visible del sector més catalanista del partit, ara no té cap problema a participar ben activament en la presentació d'un bloc de caire unionista i ideològicament absolutament posicionat a la dreta, tal com demostra la seva vinculació a Societat Civil Catalana i altres grups de tarannà similar. Tot un exemple de coherència ideològica, sense cap mena de dubte.

Un bloc, i més si vol ser coral, com el que ens ocupa, serveix perquè qui hi escriu deixi anar els seus pensaments, les seves conviccions i la seva ideologia. Si mirem qui participa en aquesta publicació que ara presentarà el socialista Ros, no hi ha cap dubte de per on van els trets. El dubte que se'm presenta és si aquesta actuació de l'alcalde és una demostració més d'incoherència política, o un nou exemple de la seva absoluta coherència, i de la del partit que presideix (i de la seva deriva de fa uns anys). El temps donarà resposta, en qualsevol cas. De moment, els fets parlen per ells mateixos i diuen molt més que les paraules, les declaracions i les proclames buides.

Comentaris (0)27-07-2017 06:20:13

feblesa

És gairebé un tòpic afirmar que la vàlua d'algú té la seva mesura en la dels seus oponents. Aquesta idea tant es pot aplicar a un equip esportiu, com a una persona, com a un líder polític, com gairebé allà on vulguem on hi hagi persones en contacte o rivalitats més o menys manifestes.

Seguint aquest raonament, caldria demanar-nos quin és el valor de cadascú, per exemple, a l'Ajuntament de Lleida, on el partit que dóna suport a l'equip de govern no és capaç ni de trobar un líder que el representi i ha de recórrer a una gestora de la qual formen part, fins i tot, militants aliens al territori. Aquesta és la situació actual de Ciutadans a la capital del Segrià. I no és que una gestora sigui res de nou, que a casa dels socialistes prou que saben el pa que s'hi dona, però no és la millor de les solucions possibles, i menys quan s'està tan al costat del poder i no a l'oposició.

Els governs massa forts, les majories absolutes, sempre són perilloses, però els governs massa febles, els que han de treballar sempre condicionats per interessos d'algú, també. El resultat, tard o d'hora, sempre acaba sent el mateix: la mediocritat. La mediocritat en la gestió, la mediocritat en els serveis públics i la mediocritat, inclús, en les maneres de fer de les persones. I és que sempre resulta més positiu tenir un bon rival que ens faci forts que no algú massa feble, però amb plena capacitat d'influència (o de connivència), que ens faci més febles. Al capdavall, qui acaba perdent, en qualsevol cas, és el ciutadà, que no té cap culpa de les misèries dels partits, però que en pateix les conseqüències.

Comentaris (0)26-07-2017 06:29:12

Una parelleta

Ja era ben fosc i la nit breu d'estiu ja senyorejava completament. Poca gent en aquell carrer i un semàfor vermell que em fa aturar una estona. Potser aquella gairebé absoluta absència d'activitat va fer que em fixés en una parella que va creuar davant meu. Devien tenir uns quinze o setze anys, a tot estirar. Ell prim, amb samarreta de color indefinit, pantalons pels genolls i una gorra que no acabava de trobar l'encaix correcte en un cap encara a mig fer, com delataven un bon grapat de grans a la cara. Ella, samarreta blanca, texans, una rosa vestida amb un embolcall vermell i un somriure d'orella a orella que irradiava felicitat i il·lusió. Agafats de la mà, amb pas tranquil, aliens a tot i a tothom, van creuar davant meu fins que es van perdre per la cantonada i el semàfor em va donar pas.

Tot reprenent de nou la meva marxa vaig pensar que aquells dos adolescents, d'alguna manera o altra, tenien motius per estar contents, per creure i apostar més per l'esperança que per l'experiència, i per creure en futurs on tot és possible i on els ulls oberts de bat a bat encara ho tenen tot mirar i per descobrir. Hi pot haver res més bonic?

Finalment vaig arribar al meu destí i ens vam retrobar. Jo, amb les mans a les butxaques, com sempre, i tu amb una bossa vermella plena de records i de sensacions agradables. I vam tornar a casa, i la nit ens va regalar la seva abraçada fosca i esquitxada d'estels.

Avui és dimarts i ja clareja. Avui pot ser un gran dia, el nostre i el de tothom, si volem i si ens el sabem mirar amb ulls d'innocència i d'esperança. Ens hi posem bé i fem que tot pugui ser possible?

Comentaris (0)25-07-2017 06:18:43

Protagonistes anònims

Diu la dita que rere un gran home sempre hi ha una gran dona. Potser és cert, o potser no, però el que tinc clar és que rere qualsevol gran avenç i rere els rostres populars que li posen cara i que en són portada, sempre hi ha una, o moltes, persones anònimes que realment l'han fet possible.

Si ens hi fixem una mica, veurem que és així en política, en tota mena d'activitats socials -en el sentit més ampli que pugueu imaginar- i també en el món de la ciència i de la tecnologia. Un magnífic exemple el tenim en el cas de Rudolf Kálmán, un enginyer que segurament no ens sona de res, però sense el qual ni Neil Amstrong hauria trepitjat mai la lluna, ni els nostres telèfons mòbils incorporarien GPS.

Ara fa una mica més d'un any que va morir Kálmán, enmig d'un silenci mediàtic absolut i tant sols plorat i recordat pels seus i pels seus companys de la comunitat científica. Recomano llegir aquest article, recuperat de la immensitat de les publicacions digitals, que ens ajuda a entendre la seva aportació i que ens ha de servir per fer visibles i per valorar la feina de tanta i tanta gent que des de la segona, o tercera fila, sense cap protagonisme i en un anonimat potser imprescindible, però al capdavall sempre injust, fan que el món avanci i que les coses siguin possibles.

Ja és ben cert que, de vegades -o tot sovint-, com va dir el mai prou reconegut Santiago Rusiñol, tu seràs escultor però ton pare pagarà el marbre. O, si voleu, que uns tenen la fama i altres carden la llana.

Comentaris (0)24-07-2017 06:21:50

Dies d'estiu

Tossut, torna el sol, un matí més, un dia més, ni que sigui jugant a amagar-se entremig d'aquests núvols tant d'estiu. Surt el sol i tot canvia. Es fa la llum a poc a poc, se'n va la nit i s'esborren els estels, fins que la claror tot ho inunda i tot ho omple. Són curiosos els dies d'estiu; tant poden ser d'una monotonia aclaparadora, com una successió descontrolada de sol, núvols, pluja, llamps, vent i trons. Potser aquesta és la gràcia d'aquests mesos.

En qualsevol cas, tot convida a obrir una porta al cel i mirar amunt, perquè tot és un espectacle fascinant i tot mereix ser contemplat fins al més mínim detall. Cada dia és nou, cada imatge que capturem és diferent a la resta. Avui no té res a veure amb ahir, ni amb demà, ni amb la setmana vinent, però cal saber mirar i cal saber veure tot el que aquesta particular estació ens ofereix.

Diu la dita que qui parla mal de l'estiu, no sap el que es diu. Potser de vegades val la pena recórrer a la saviesa popular per valorar aquest temps canviant, imprevisible, pesat per un sol que tot ho crema o violent de tempestes i pedregades. No ens deixem endur per la mandra i gaudim de cada moment, de cada sensació i de la calma a què conviden les nits plàcides i encara breus. Obrim portes i finestres i no deixem res per descobrir. Al capdavall, ja diuen que qui a l'estiu ombreja, a l'hivern famoleja, i val la pena aprofitar aquestes setmanes per carregar-nos d'energia i d'il·lusions per quan la grisor i el fred ens visitin. Si ara ens hi sabem posar, potser aleshores res no serà tan gris ni tant fred.

Comentaris (0)23-07-2017 06:48:53

Pàgines: 12345678998  <>