login
Inicia sessió

register
Registra't

No cal que en facis gaire cas

Tornar

Diuen que tothom marxa amb tot d'il·lusions i torna amb la maleta plena de recança. Potser sí que hi ha alguna part de veritat en aquesta afirmació; però tornar també implica haver carregat d'imatges noves, de descobertes de llocs, de sensacions i de persones el nostre bagatge personal. I també suposa fer-ho amb l'emoció de retrobar paisatges i espais coneguts, familiars.

Anar i tornar. Descobrir i recuperar. Una mica, parafrasejant el poeta, ben bé podria dir que m'exalta el desconegut i m'enamora el que ja conec. M'agrada veure coses noves i viure moments inèdits, però també tornar a casa i retrobar el cel blavíssim i seré, i l'escalf i la llum del sol que sempre s'enyora.

Avui, dia de recuperar allò que havia quedat aparcat. I també dia per veure com els records recents es van desant en aquell espai de la memòria que els fa inoblidables. Avui, una realitat dual. Un dia diferent.

Comentaris (0)19-04-2017 08:06:12

Temps de passió

Dies grans de Setmana Santa, finalment. Dies d'introspecció o de descobertes, de retorn als orígens o de viatges al desconegut, de silenci o de festa, de religiositat o de vacances. Dies per a tots els gustos, al capdavall. Sigui com sigui, dies en què la rutina es trenca i tot pot ser diferent, en solitud o en companyia, i que han de servir per recuperar energies per als mesos que han de venir.

Personalment, penso seguir la tradició de fer alguna cosa ben diferent, aquests dies, tot i que poc o res no tindrà a veure amb els usos i costums vinculats a la Setmana Santa. Abaixaré la persiana de la rutina, i d'aquests bloc, per uns quants dies, per retrobar i descobrir sensacions noves que acabin sent aquella mena de resurrecció o il·lusió renovada tan pròpia d'aquesta època.

Avui tanco la paradeta amb una cançó que parla de nits i de complicitats, i que em fa pensar, per contra, en la llum i la blavor d'un cel de primavera que de ben segur trobaré a faltar. Fins d'aquí a uns dies. Passeu bona Pasqua.

Comentaris (0)14-04-2017 07:07:29

Qui ho entengui...

Com pot ser que en aquests temps en què comprar bitllets d'avió per fer la volta al món, o veure qualsevol racó remot del planeta és tan fàcil, sigui tan difícil, encara, desxifrar què s'amaga rere moltes comunicacions oficials? Com pot ser que els textos que ens fan arribar les diferents administracions, empreses, bancs, asseguradores... siguin autèntics laberints gramaticals de gairebé impossible comprensió?

Aquestes preguntes, si fa no fa, són les que es planteja l'autor d'aquest article , que fa una comparació entre els esforços d'alguns països per fer comprensible la llengua de l'administració i la poca atenció al tema que hi ha a Espanya. Val a dir que el cas de Catalunya, tot i les recomanacions, normes de redacció i esforços que sense cap mena de dubte s'han fet per fer més lògic i més entenedor el català administratiu, encara som lluny d'arribar a un nivell òptim i, entre calcs del castellà i plantilles de documents que es reprodueixen sense cap tipus de revisió crítica, el resultat és que seguim sense entendre massa què ens volen dir les institucions públiques i privades quan ens parlen per escrit.

Si com diu la cita de Camus que obre l'article, totes les desgràcies dels homes provenen de no parlar clar, per què seguim entestant-nos a escriure de manera incomprensible? Potser és que ja ens va bé que ningú no ens entengui, potser per mantenir una falsa sensació de poder i de superioritat, potser per colar algun que altre gol, ni que sigui jugant brut amb la llengua, al pobre destinatari indefens dels nostres textos.

Comentaris (0)13-04-2017 06:08:26

Parlar quan toca

Aquests darrers dies hem pogut veure com Marta Rovira, diputada per Junts pel Sí, ha anat explicant tot un seguit de línies de treball del Govern en relació amb la celebració d'un referèndum d'autodeterminació. Confesso que quan la vaig sentir vaig pensar com podia ser que una persona aliena al Govern parlés gairebé en nom seu. Em va resultar estrany, però de seguida vaig entendre com era possible.

Vivim en un país políticament a mig fer, encara, on el pensament profund i interioritzat del poder, del "qui mana, mana", encara és patrimoni personal, i on les institucions són només, en massa ocasions, simples plataformes des d'on exercir aquest poder. Encara hi ha massa mentalitat d'amo, i les coses es confonen, tot sovint. Però tornem al cas que ens ocupa. Marta Rovira no pot parlar en nom del Govern perquè no en forma part. Si ho fa, és perquè algun membre d'aquest Govern l'ha informada de qüestions prou delicades i el partit al qual pertany l'ha fet portaveu autoritzada. Aleshores, o bé hi ha una voluntat de guanyar protagonisme per part d'una determinada formació (dono per suposat que no hi ha cap afany personalista), encara que sigui passant per sobre de les institucions, o bé hi ha una ignorància supina de què és el partit i què les institucions. Francament, no sé què em sembla pitjor.

Aquest cas és, lamentablement, un exemple més d'interferència entre institucions, partits i personalismes, omnipresent a l'estructura política de casa nostra, a tots els nivells i des de pràcticament totes les forces amb representació pública. Un dèficit democràtic que cal resoldre per sempre, si és que realment volem ser una societat políticament solvent. Si us plau, que algú recordi de tant en tant a aquells que manen que les estructures d'estat són les institucions, no els partits, que es fan i es desfan, ni menys encara les persones, que avui hi som i demà no.

Comentaris (0)12-04-2017 06:10:48

Mirar més enllà

Vaja, vaja, vaja... Ara resulta que una de les bosses de frau a la Seguretat Social i a les prestacions per atur la cometen ciutadans espanyols, d'aquells que tenen un DNI que diu que ho són. Sempre ens havien dit que eren els immigrants els que venien a xuclar els nostres serveis sanitaris i les nostres prestacions socials, i ara resultarà que això no és tan veritat com se'ns havia dit sempre.

Segons aquesta notícia de la setmana passada el Brexit ha fet aforar un bon grapat de ciutadans que cobren l'atur a Espanya mentre treballen a la Gran Bretanya, sense inscriure's als consolats i, per tant, en una situació, si més no, una mica irregular. S'esquerda així el discurs xenòfob que des de fa dècades ens arriba, en el sentit que són els estrangers el que capitalitzen l'atur o el segueixen cobrant, però s'enduen els diners i el seu potencial de treball als països d'origen. Segur que n'hi ha de casos com aquests, no en tinc cap dubte, però a més de buscar la palla a l'ull aliè, no està de més saber veure la biga al propi.

Queda demostrat, un cop més, que els problemes complexos, com ara el frau a les prestacions socials, no té respostes tan simples ni tan malintencionades com alguns s'entesten a dir i repetir fins a la sacietat, segurament perquè tant els fa el frau, i el que pretenen és criminalitzar determinats col·lectius, i prou.

Comentaris (0)11-04-2017 06:11:54

El nom i la cosa

Ja ho diuen, que el nom no fa la cosa. I deu ser veritat. Posem per cas que a un determinat territori en diem "república", això sí, solidària amb altres "repúbliques" aplegades sota una monarquia que també inclou tot l'aparell polític de l'estat que la sustenta. Acceptada aquesta proposta, provem de canviar el nom de la cosa. En lloc de "república" posem "comunitat autònoma" i, oh, sopresa!, ja tornem a ser on som. Gran viatge.

Ja és ben veritat que de vegades cal canviar-ho tot per no canviar res. I això justament és el que em temo que passa amb aquesta nova formació, encara sense nom, que vol aglutinar l'esquerra no independentista catalana al voltant de la figura d'Ada Colau i companyia. La seva proposta d'una república catalana sota la corona d'Espanya és tan absurda que faria riure si no fos perquè acabarà reunint un bon grup de votants atrets per aquesta nova esquerra que cada dia que passa ens recorda més els descamisaos de fa unes dècades, en versió segle XXI. I ara ja sabem què en podíem esperar d'aquella gent. En qualsevol cas, res que faci tuf d'independència.

És molt trist que encara hi hagi qui defensi que esquerres i independentisme van de la mà. Si de debò volem ser independents algun dia (cosa que ja dubto), caldrà comptar amb tot l'espectre polític que estigui per la labor, de dreta a esquerra. Intentar guanyar la sobirania al voltant només d'un pacte d'esquerres, amb el panorama que aquest cap de setmana ens han dibuixat, és, ras i curt, impossible. No és pot construir res de nou amb qui no vol res de nou i diferent. I aquest és el cas.

Comentaris (0)10-04-2017 06:03:25

Bellesa efímera

No, no patiu, no vull parlar dels estralls que el temps fa en el nostre cos, ni de com els anys passen i el mite de l'eterna joventut confirma el seu caràcter de mite, només, tot i que que tanta gent s'entesti a perseguir-la, ni que sigui pagant el peatge del patetisme. Avui em ve de gust parlar d'una bellesa encara més efímera, i potser per això encara més seductora: la bellesa que ens regala la natura mes a mes i que aquestes setmanes es manifesta en una floració difícil de descriure.

Fa quatre dies ens meravellàvem amb l'esclat de flors als fruiters i sense gairebé temps per pair-ho, arriben les roselles als sembrats, un escampall de vermell enmig del verd, contra uns cels ja blavíssims i primaverals. Una explosió de vida i de color que apunta al groc intens i ardent de la sega. Més endavant vindran els blaus insultants del cel i el mar d'estiu, els vermells i marrons de les fulles de tardor, els grisos melancòlics de les tardes de pluja, o el blanc gèlid de l'hivern. Sempre instants de bellesa indescriptible i efímera.

Però fet i fet, nosaltres també som natura que evoluciona i canvia i, si ens mirem amb els mateixos ulls que ens permeten gaudir de l'espectacle dels camps i de les flors, sabrem trobar aquells moment de plaer, de bellesa, de felicitat al capdavall, efímers i meravellosos, que retenim als sentits i que sempre tornen i ens il·luminen, quan més falta ens fan o, senzillament, quan ens ve de gust abandonar-nos, com a simples espectadors de la nostra existència, al goig de la contemplació o de la memòria per descobrir que tot ha tingut i té sentit.

Comentaris (0)09-04-2017 06:34:43

Aprilis

A punt de començar el cicle de Setmana Santa i totes les seves manifestacions religioses, culturals, tradicionals i més o menys sentimentals, ens adonem que anem avançant, com aquell que no vol la cosa, pel mes d'abril, un mes que si fem cas al que diu la saviesa popular expressada al refranyer, hauria de ser plujós, imprevisible i canviant. Abrils i senyors, tots traïdors, diuen. Potser la Setmana Santa, sempre sotmesa a ruixats de darrera hora, caigui quan caigui, ajudarà a fer bones les dites més populars. O potser alguna mena d'intervenció divina protegirà les processons i els diferents oficis d'aquests dies que tenim a tocar i propiciarà una sequera d'una setmana.

Sigui com sigui, abril sembla que amb el pas del temps va perdent pistonada en el rànquing dels mesos de l'any i acaba sent un període força indefinit llevat, això sí, de la Diada de Sant Jordi, autèntic pòrtic de flors, llibres i sentiments a la plenitud de la primavera.

Enguany l'abril, entre la Setmana Santa i Sant Jordi, ve carregadet i animat. Però potser val la pena recordar que més enllà del que diuen les nostres tradicions, aquest mes, en temps remots, era ple de simbolisme i gairebé cada dia era motiu de celebració, per una raó o altra, com bé ens recorda aquest article. Celebracions molt vinculades al naixement de la vida i a la fertilitat, com li escau a l'estació que passem. Valdria la pena mantenir una mica de saviesa antiga i mirar de fer de cada dia d'aquest mes que ja tenim gairebé mig passat, motiu de festa i d'il·lusió en el futur. I si cal, inventem el motiu, que imaginació no ens falta i tot ajuda a viure.

Comentaris (0)08-04-2017 07:05:19

L'AVE ha volat

Voltant per qualsevol poble o ciutat Pirineus enllà (i tan enllà com vulgueu), qui no ha sentit mai alguna cosa semblant a l'exclamació sobre com és possible que alguna cosa, ja sigui cartell, rètol, informació turística... no estigui escrita en castellà o, per contra, l'expressió convençuda que amb el castellà es va a tot arreu, que per alguna cosa és una de les llengües més parlades al món? Segur que tant l'una com l'altra ens sonen, dites amb convicció i en la llengua de Cervantes.

Però vet aquí que fins i tot la més gran de les prepotències -lingüística en aquest cas- de tant en tant ha de claudicar a la norma, a l'imperi de les normes i gairebé de les lleis, allò que tant agrada per la Meseta. No fer-ho pot suposar, a banda d'un ridícul espantós, la pèrdua d'una de les marques més emblemàtiques de la modernitat hispana, com ara mateix la marca AVE.

Justament això és el que li ha passat a RENFE que ha fet oïdes sordes als requeriments del Tribunal Superior de la UE a propòsit d'un litigi per l'ús de la marca per part d'un fabricant de bicicletes, que s'ha quedat amb el nom AVE per als seus productes, en detriment dels trens, i tot perquè la companyia no va presentar la documentació en anglès, tal com se li havia requerit.

Ja sabem que anar de sobrat per la vida no sempre és positiu, si no és que es vol acabar rebent allà on més mal fa, malgrat les mentides habituals i l'excusa de mal pagador dels sempre adduïbles problemes tècnics. En aquest cas, l'orgull empresarial i tecnològic ha ensopegat amb la prepotència idiomàtica. Mala sort.

Comentaris (0)07-04-2017 06:16:34

Hipocresia

No hi ha cap dubte que de tots els mals imaginables, la guerra s'emporta la palma com a compendi del pitjor del gènere humà. De tota manera, fins i tot a les guerres més cruels, com la que des de fa temps està patint Síria, de tant en tant apareixen notícies que superen la rutina bèl·lica habitual i que acaparen les portades de tots els informatius, com està passant aquests dies amb els atacs amb armament químic sobre població civil que ens han deixat un seguit d'imatges esgarrifoses.

Resulta molt dur, per a la societat burgesa occidental, empassar-se l'agonia d'innocents pels efectes d'un atac prohibit i condemnat per les convencions internacionals. Fins i tot per matar hi ha miraments, es veu. Ja ens hem acostumat als morts per bombardejos amb armament convencional, d'aquest que es compra i es ven sense cap problema arreu del món; i també ens hem acostumat a contemplar impassibles com la gent mor als camins, a les carreteres i als camps de refugiats, part gairebé inseparable, a hores d'ara, del nostre paisatge social tan civilitzat. Però ves per on, ens escandalitzem amb l'ús d'armament químic.

De tota manera, si la nostra capacitat d'indignació és la que és (més aviat indiferent i sobreactuada en la major part dels casos, no ens enganyem), millor ni pensar com deu funcionar el cervell dels més alts representants de la classe política internacional, la mateixa que fabrica, ven i fa servir armament de tota mena i que es veu que pateix algun problema moral quan se n'utilitza segons quin tipus de bomba. Hipocresia. Hipocresia en estat pur. Els morts són morts morin com morin. Però si resulta que la gent mor perquè algú els mata, el fet d'estar viu o no passa a ser secundari, perquè tot depèn de l'eina que es faci servir per matar. Explosius, cap problema, però agents químics es veu que no. Anem bé. Si us plau, que algú els ho expliqui a les víctimes, ja posats.

Comentaris (0)06-04-2017 06:26:07

Calen límits?

Quant temps ha de durar el mandat d'un polític? Segurament, aquesta és una de les preguntes sense resposta, encara, de la nostra democràcia. De moment, no hi ha límit legal, la qual cosa està donant lloc a tot un important grup de personatges que en el seu dia van accedir a determinats càrrecs, sobretot electes, i que allà hi són mandat rere mandat.

Aquesta pregunta m'ha vingut al cap en saber que Àngel Ros té la intenció de tornar-se a presentar a les properes eleccions municipals si la seva formació li demana. Qui li negarà aquest dret al president del partit? Ros és alcalde de Lleida des de 2004, no ho oblidem, i estem parlant d'un nou mandat que arribarà al 2023. Però més enllà del cas puntual que comento, la tendència a romandre al poder, sobretot a nivell local, és general. El problema, al meu parer, és que independentment de la persona i del color polític, governar durant massa anys (podríem admetre dues legislatures com a límit?) fa que es generin, fins i tot de manera involuntària, determinades rutines, determinats vicis i determinades complicitats i dependències que van degenerant l'activitat pública i l'acaben convertint en una gestió caciquil d'interessos diversos i particulars que, per poder seguir sent fructífers, necessiten pocs canvis en aquells que els han de garantir. Això sense oblidar el sentiment d'immunitat i d'impunitat que lentament es va apoderant dels mandataris, acostumats a tenir la veritat absoluta i a que tothom els rigui les gràcies, encara que, com el rei del conte, vagin despullats. Mala peça al teler, en qualsevol cas.

No sé si el límit dels representants de les CUP d'una legislatura és massa poc o no, però el que sí que sé és que no posar límits a l'exercici del poder només acaba generant monstres. De moment, però, no hi ha cap iniciativa seriosa per posar portes a aquest camp tan fèrtil que és l'exercici de la política des del govern. Avui la notícia és a Lleida, però demà, o ahir, a qualsevol altre ajuntament, diputació, parlament...

Comentaris (0)05-04-2017 06:18:49

Enrere

De vegades potser no en som prou conscients del retrocés dels darrers anys en tots els àmbits. I no serveix la crisi econòmica per justificar les retallades en drets laborals i sous, perquè aquesta autèntica marxa enrere social és molt més profunda i molt més intensa.

Pensem que hi ha unes lleis que retallen, i de quina manera, la llibertat d'expressió i d'opinió. Un acudit sobre un destacat militar feixista, explicat durant anys i anys, avui pot suposar condemna; una frase feta malinterpretada, la dels ous i les truites, pot suposar judici, condemna i execució mediàtics, encara que un jutge, reprimenda a banda, declari que no és condemnable. I és que Espanya, a poc a poc, va tornant a l'estadi mental de fa sis o set dècades, de la mà dels fills, nets i hereus dels que governaven aleshores, i això es nota pertot arreu, entre el silenci còmplice de la suposada -i descaradament lleial- oposició.

Un altre exemple? El dret a l'avortament, una conquesta social que va costar anys i més anys i que cada cop és més difícil d'exercir, en aquesta Espanya catòlica i eterna. Aquesta petita reflexió, només a tall d'exemple per demostrar com de manera implacable anem perdent bous i esquelles. I el més greu és que tot plegat perpetua maneres de fer i les grava a foc als nostres esquemes mentals. Ahir es parlava de la possibilitat d'eliminar els peatges de les autopistes catalanes, i ja s'apuntava, per als propers anys, una comissió mixta Estat-Generalitat, o algun òrgan similar. Aquesta és la visió que tenen del futur?

I és que lentament, però de manera inexorable, tot allò que havia costat tant construir es va ensorrant; això sí, pel bé de la democràcia, de la llibertat i de la sagrada unitat de la pàtria. Si us plau, mirem una mica al voltant, amb els ulls nets per descobrir la realitat més enllà de les paraules, dels prejudicis apresos i de la cridòria i pensem si aquí és on volem viure i si aquesta és la societat que volem per als nostres fills. I tot seguit, anem passant.

Comentaris (0)04-04-2017 06:20:19

Coses de tios

En aquest país encara hi ha moltes, massa coses amb claríssimes connotacions de gènere, i una de ben evident, encara, és el futbol, on una colla de mascles, sobre la gespa, fan les delícies d'una altra colla de mascles (fonamentalment mascles) a las grades. Cert que hi ha futbol femení i també cert que hi ha seguidores dones, però en un percentatge molt significativament inferior al dels homes, no ens enganyem.

Però vet aquí que de tant en tant, no sé si per les coses del karma, de l'atzar, d'un seguit de casualitats, d'alguna mena de justícia divina, o de ves a saber què, tot es capgira i salta aquella llebre que tot ho remou. Això justament és el que ha passat aquest cap de setmana a Lleida, on un equip de futbol infantil, format exclusivament per noies ha guanyat el campionat de lliga imposant-se, per tant, a un bon grapat d'equips només de nois o, en el millor dels casos, mixtes, i amb absoluta contudència.

Ja és tota una lliçó el fet que en determinades categories no es discrimini per gènere en el moment de competir, però encara penso que és més important que la victòria pugui anar a parar a un equip només femení. No vull ni imaginar els comentaris de molts pares als seus fills derrotats al llarg del campionat per una colla de nenes (remarco, de nenes) que diuen que juguen a futbol... Al capdavall, però, com gairebé sempre, la constància, l'esforç i la feina ben feta s'acaben imposant, i el bon joc porta resultats. Felicitats campiones, i gaudiu avui que sou notícia, que això no passa cada dia, ni de bon tros.

De vegades, ni el més sagrat és ja patrimoni dels tios. Anem bé, malgrat tot.

Comentaris (0)03-04-2017 06:16:01

Abril

Jo som a l'abril, com aquell que no vol la cosa. Abril és un mes curiós, segons els refranyer tradicional; una mena de temps de transició entre el final de l'hivern i l'esclat de la primavera, programat per al maig. Per tant, és un mes propici a qualsevol cosa, des de les sequeres fins als aiguats. D'altra banda, també sembla un mes en què passen coses prou interessants, des de la revolució dels clavells de 1974 (que inspirador resulta sempre recuperar aquella bonica "Grandola vila morena" o l'inoblidable "Abril 74", de Llach) fins a l'eterna diada de Sant Jordi, amb tot el seu simbolisme, tota la seva màgia i tota la seva parafernàlia d'amors, llibres i roses.

Potser en contrast amb tot plegat, avui m'ha vingut al cap una altra cançó, aquest molt més trista i molt més desesperada, de Joaquín Sabina, un tros de tema que aviat farà 30 anys i que, malgrat tot, segueix completament vigent, potser perquè seguim sense aprendre dels nostres errors, de les nostres pors, de les nostres prevencions absurdes i, al capdavall, de tot allò que no ens deixa viure com voldríem i com caldria, ni ser feliços, embolicats massa cops en un absurd vestit gris.

Comencem l'abril. Que ningú no ens el robi. No el desem amagat en cap calaix i sortim a gaudir-ne amb la plenitud i amb la il·lusió que els dies llargs, el sol i un cel blavíssim ens regalen. Que no se'ns passi la vida com un huracà, que diria la cançó, sinó com una brisa càlida i amable que ens convidi a viure. Avui, a tall de vacuna contra les pors i els fracassos, una dosi del Sabina més fosc que ens immunitzi contra el desemparament i el desconsol, que la primavera ja és aquí i val la pena aprofitar-la.

Comentaris (0)02-04-2017 07:19:53

Això no té remei.

Això no té remei. Fa quatre dies, com aquell que diu, que Rajoy aterrava a Catalunya amb una carpeta de promeses econòmiques i d'inversions tan coneguda (de fet fa molts anys que les promeses sempre són les mateixes) que ja no se les va creure ningú. Bé, ningú a Catalunya, que ja sabem on van a parar les bones paraules, perquè només han calgut quatre dies mal comptats perquè des d'alguna que altra comunitat autònoma d'aquesta Espanya tan solidària s'hagin alçat veus per exigir el mateix per a elles que el que es pugui donar a Catalunya. Des del Govern de Madrid ja s'ha dit que no cal patir, que hi haurà diners per a tothom i que tractes de favor ni en broma, no fos cas.

En el fons, no ens enganyem, tot es pot reduir a una simple qüestió de mentides i enveges, com en un sainet castís i mediocre. Un promet el que sap que no donarà, l'altre ja no se'n refia, i el tercer en discòrdia demana el mateix, per no ser menys. I comença l'embolic de gent que entra i que surt i de portes que s'obren i es tanquen, fins que acabem descobrint que tot era una farsa per entretenir-nos una estona, i s'abaixa el teló. Però i si provem de canviar els papers? I si és Catalunya qui demana el mateix que rep, per exemple, Extremadura? Ah!, no, calla, que això és ser insolidari. Per un moment ho havia oblidat.

Aquesta és la realitat. La resta, paraules tan buides com bones de dir. Només bones de dir, evidentment. I posats a dir, ja ho deia la meva padrina, que de bones intencions (o de paraules, com vulgueu) l'infern n'és ple. Amen.

Comentaris (0)01-04-2017 06:46:51

Pàgines: 123456181920212223105  <>