login
Inicia sessió

register
Registra't

No cal que en facis gaire cas

Jo hi era

Potser us heu trobat algun cop llegint alguna informació periodística sobre algun esdeveniment que coneixeu de primera mà i us ha quedat una cara estranya en comprovar que allò que vau viure i allò que llegiu tenen ben poc, o gairebé res, a veure. Aleshores, venen els dubtes sobre les fonts d'informació de determinats mitjans o sobre la seva capacitat professional, fins i tot.

Aquests dies llegeixo a diferents mitjans que la fiscalia ha elaborat un llarg document per portar davant dels tribunals el Govern i la Mesa del Parlament, entre altres coses, en base a la violència contra la policia el primer d'octubre. Pel que he pogut llegir, un dels llocs on es veu que hi va haver violència contra la policia va ser l'Institut de la Caparrella, de Lleida. Malament, vaig pensar en llegir aquesta informació. O bé les fonts d'informació, imagino que policials, no són prou correctes, o bé ens trobem davant d'un cas d'interpretació esbiaixada de la realitat. Sigui com sigui, el que tenim és un document de la fiscalia amb una informació que no s'ajusta a la realitat i que potser ningú no corregirà.

Jo hi vaig ser, a la Caparrella, el primer d'octubre, i vaig veure com arribava la policia, com va entrar al recinte escolar saltant a tanca que l'envolta, com es va fer fora a cops de porra la gent que bloquejava la porta d'accés i com rodaven per terra ciutadans que es trobaven a dins del centre. També vaig veure marxar la policia sense urnes ni res de semblant. Tot això, per si mai algú ho vol constatar, es troba en un bon grapat d'enregistraments de vídeo que s'han reproduït abastament per les xarxes i les televisions de tot arreu. El que no vaig veure, aquell dia, és que ningú fes caure a terra cap policia, ni que l'arrossegués cap a l'interior del centre, ni que el colpegés, tal com he pogut llegir que diu el document de la fiscalia.

Dol veure que allò que queda escrit i la realitat no sempre coincideixen. I dol molt més encara quan qui escriu és una autoritat, ja sigui judicial, policial, política... I dol perquè aleshores costa creure en la justícia, perquè veus que d'interpretacions errònies o distorsionades de la realitat n'hi ha a tot arreu, per la raó que sigui, i que aquest error (i la consegüent distorsió) té conseqüències que afecten molt greument la llibertat de les persones. Els Jordis seguixen a presó, no ho oblidem. Quants jordis ens queden que veure? M'agradaria creure que cap més.

Comentaris (0)02-11-2017 06:13:35

Tots Sants

Avui, Tots Sants, dia de difunts o digueu-ne com vulgueu, però en qualsevol cas, aquell dia que els vius ens reunim per fer festa, ja que hi som i ens ve de gust, i per recordar els absents, els morts. I un cop més hem estat fidels a les tradicions, a les nostres i a les importades, que tot fa servei.

No deixa de ser curiós que l'inici de la tardor aculli aquesta festa de memòria dels difunts. Imagino que els antropòlegs sabran donar mil-i-una explicacions relacionades amb tota mena de cultures, de tradicions i de calendaris. Sigui com sigui, el fet és que els primers freds, les fulles marcides i els dies cada cop més breus, conviden al recolliment i a deixar volar els pensaments, també fins a aquells que ja no tenim a la vora.

I un cop més, no hem fallat. Taula parada, decoració adequada a l'ocasió, castanyes, panellets, moscatell i tot el que fa al cas; bona companyia, rialles i el record íntim o públic dels que voldríem amb nosaltres. I, evidentment, repassada, no podria ser d'altra manera, a l'actualitat que vivim, prou terrorífica en massa moments, no fos cas, i la constatació, un dia més, que els Jordis no van poder fer castanyada.

Avui, festa. Dia d'anar als cementiris, o no. I demà tot tornarà a la normalitat de la rutina quotidiana, a la vida, a les il·lusions, als neguits i a l'esperança, al capdavall, que és el que importa.

Comentaris (0)01-11-2017 06:29:02

Octubre

Per fi! S'acaba aquest mes d'octubre que recordarem anys i anys. Un mes que ha semblat etern i que va començar amb un referèndum que no es faria, amb cops de porra com feia dècades que no s'havien vist i amb una mena d'eufòria col·lectiva sobre la capacitat real de la nostra societat. Però n'hi ha més; molt més.

Aquest mes també hem vist empresonar persones pacífiques per instigar una violència inexistent. Hem vist milers de policies que setmana rere setmana no fan altra cosa que veure passar les hores en vaixells o casernes improvisades i malbaratar diners públics. Hem vist la pitjor cara de la justícia actuant en busca només de l'escarni i del valor exemplar i aterridor dels seus actes. Hem vist no proclamar una república que, malgrat tot, existeix en l'imaginari geopolític de mig món. Hem vist el feixisme franquista expressar-se lliurement i sense límits pels carrers, de la mà de socialistes de tota la vida. Hem vist destituir un govern perquè sí, per fer-lo fora, perquè incomoda. Hem vist la involució política a les nostres institucions i, per acabar, hem vist aquest govern decapitat i denunciat, marxar cap a Brusel·les i donar peu a tota mena d'especulacions, sense tenir en compte que cap dels seus membres està fent res que no pugui fer, com ara sortir del país i anar on vulgui.

Massa coses, ben mirat. Però esperem, que ara venen unes setmanes llarguíssimes fins al 21 de desembre, nova cita amb les urnes, convocada per qui no les podia convocar. Avís a navegants: el vice-president del Senat ja diu que si aquelles eleccions les guanyen les forces independentistes, es tornaran a aplicar l'article 155 de la Constitució (el que ara patim) i sant tornem-hi, fins que els catalans aprenem a votar el que toca i no el que volem.

M'encanta l'olor de la democràcia barrejat amb el de les castanyes i els panellets. Aquestes coses sí que ens haurien de fer por, i no el halloween. Al capdavall, els Jordis segueixen tancats injustament, i això sí que espanta.

Comentaris (1)31-10-2017 06:09:58

Dilluns amb interrogants

Dilluns. Tornem a la normalitat. Bé, tornem, i parlo dels treballadors públics sobretot, a ves tu a saber quina normalitat, perquè durant uns mesos tot serà qualsevol cosa menys normal. Tenim la Generalitat intervinguda per un govern que ha fet fora aquell que va sortir de les urnes fa un parell d'anys, i que, si més no pel que hem pogut sentir aquest cap de setmana, encara es considera legitimat per seguir actuant com a govern. Tenim una república de sí però no i caldrà veure com respiren la resta de països un cop passat el cap de setmana. I de propina, tenim unes eleccions encaixades a pressió entre un clàssic futbolístic i la loteria de Nadal. Déu n'hi do.

Avui començarem a saber alguna cosa, segurament poca cosa, i especularem i especularem sobre què ha de passar els propers dies i setmanes fins que encenem del tot els llums de l'arbre i ens llancem en planxa als torrons. De moment, ho admeto, em va donar una certa satisfacció i tranquil·litat la manifestació unionista d'ahir a Barcelona, les fotos d'aquells que fa quatre dies renegaven dels seus actuals companys de capçalera i comprovar que la unitat d'Espanya fa companys de llit tan diversos, com ara antics líders comunistes i falangistes de tota la vida. I és que vulguem o no, les eleccions que Rajoy va anunciar per al 21 de desembre sí que seran un autèntic plebiscit i el referèndum que sempre s'ha negat a convocar i que ara, qui sap per què, ha posat en marxa. Avui, l'electorat català, més enllà de les ideologies polítiques, està clarament posicionat a favor o en contra de la independència i de l'avenç en la construcció d'aquesta república encara virtual que tenim. I això ha de servir per clarificar molt les coses, com a país.

Eleccions a la vista, doncs, i ni les CUP descarten de presentar-s'hi. Bona notícia. Caldrà veure com s'articulen les aliances electorals o no i, sobretot, caldrà veure quin pot ser el resultat. Una majoria independentista -una majoria de debò, que no deixi marge a l'especulació, prou àmplia en vots i en escons, no com ara mateix- suposaria el pas endavant definitiu a la república catalana i la fi del mantra de la majoria silenciosa. De moment, però, una Generalitat ocupada per decret i molts més interrogants que certeses. La certesa, això sí, que els Jordis segueixen a presó. No ho oblidem.

Comentaris (0)30-10-2017 06:05:24

Tardor

Tot el que té importància té el seu ritual, la seva litúrgia, allò que li atorga valor i transcendència. La tardor, malgrat el que digui el calendari o, fins i tot, la meteorologia (la realitat oficial és només això, la realitat oficial), comença amb el canvi d'hora i amb la castanyada. Qui no ha dit algun cop allò que no sembla que siguem a la tardor si mengem castanyes amb les finestres obertes i roba lleugera? Sigui com sigui, mengem castanyes, producte clarament estacional, entremig d'un esclat de colors esmorteïts en els arbres. D'altra banda, el canvi horari ens aboca a la foscor a mitja tarda, una foscor que ja anuncia l'hivern de dies curts i nits llargues.

Avui, primer lliurament d'aquest ritual. Ja hem canviat l'hora i qui més qui menys repetirà d'esme que hem dormit una hora més. Bé, depèn de qui i de segons com. I d'aquí a un parell de dies, Tots Sants. I després, de manera irreversible, aquella tardor groga, vermella i taronja, encara per uns dies, fins que arribi la bellesa de la natura esfullada i nua.

D'alguna manera, tots aquests cicles, tot aquest seguit de tradicions, van marcant les nostres vides, la nostra manera d'encarar la realitat quotidiana. Si a l'estiu tota cuca viu, la tardor convida a la reclusió, a la introspecció, a la manteta i el sofà, i a la contemplació d'uns paisatges encesos, com en l'últim alè d'una vitalitat que s'amaga fins que arribi el nou esclat primaveral. Entrem a la tardor, sí, i ho fem com acostumem i ens agrada, aferrant-nos als nostres costums i sempre en companyia. La solitud és massa trista, fins i tot ara, i val la pena enfilar els mesos que arriben en bona companyia i amb aquell esperit festiu que ens permetrà fer broma de vius i morts.

El que no serà broma, enguany, és que els Jordis segueixen a presó, es perdran la castanyada i tant els farà si hem canviat l'hora o no.

Comentaris (0)29-10-2017 06:22:22

La prova del nou

En el fons, això de la independència, no deixa de ser com un casament. Compromís per tirar endavant, acte més solemne o més discret de proclamació, festa grossa per celebrar-ho i cap a casa. Fins aquí, tot en ordre. Però mira tu que l'endemà al matí comencen les dificultats i el moment de demostrar de debò si tot plegat han estat només focs d'artifici o si hi ha realment un projecte de futur en marxa.

Una mica aquesta és la sensació que tinc ara mateix respecte a la realitat del país. Ahir va ser un dia intens, sorprenent, històric (ahir sí, sense cap mena de dubtes), però avui, i a partir d'avui, caldrà demostrar si tot plegat és real o només una mena de simulació política sense massa més recorregut. De fet, ho sabrem ben aviat, perquè ahir també, el govern Rajoy va cesar tot el nostre Govern i una bona colla d'alts càrrecs i va convocar eleccions autonòmiques. Sense cap mena de dubte, la millor manera de fer la prova del nou a aquesta incipient república. Davant de dues legitimitats enfrontades, només una pot acabar resultant realment legítima. Si és la nostra, efectivament som república; si és l'espanyola, tot ha estat una representació més o menys llustrosa, però efímera.

Venen dies complicats, dies d'incerteses i de presa de posició. Un cap de setmana que es pot fer molt llarg abans no reprenem l'activitat normal del país i puguem comença a veure què ha canviat i què no, realment. En qualsevol cas, com els descobridors o els investigadors, avancem per terres desconegudes i treballem amb hipòtesis que caldrà anar verificant, amb l'esperança d'un futur millor, que és l'únic que dona sentit a tot plegat; fins i tot a l'empresonament dels Jordis, que encara no són amb nosaltres, malgrat el seu sacrifici personal.

Comentaris (0)28-10-2017 06:56:36

Silenci

Avui és un dia excel·lent per no dir res, per esperar que passin les hores i, senzillament, veure com es van desenvolupant uns esdeveniments sobres els quals no podem influir, tot i que ens afectaran, i de quina manera, durant anys.

Quan escric aquestes línies encara no sabem si finalment serem independents, si passarem a rebre un tracte colonial per part de Madrid, o si apareixerà qualsevol fórmula estrambòtica que no sigui ni una cosa ni l'altra, o bé una barreja estranya de totes dues, perquè ja ens ho podem arribar a creure tot. I davant d'aquesta incertesa, el més assenyat és callar i esperar, que de soroll en sobra.

En el fons, però, una sensació estranya em fa pensar que hem arribat fins aquí per no res. M'agradaria molt estar equivocat, però cada dia que passa penso més que els grans actors de la política estan interpretant el seu paper, enmig d'un desplegament espectacular d'efectes especials, per amagar carències de fons (corrupció, incompetència, manca de projecte... digueu-li com vulgueu). I nosaltres, ciutadans anònims que tenim el paper que tenim -i amb prou feines-, podrem acabar recorrent a aquell tòpic esportiu que afirma que hem jugat com mai i hem perdut com sempre. Les darreres imatges del Polònia d'ahir (tot un referent per comprendre l'actualitat política) no podien ser més explícites. I els Jordis segueixen empresonats.

Comentaris (0)27-10-2017 06:00:34

Què m'estic perdent?

A veure si ho estic entenent bé. Resulta que amb un Parlament amb majoria independentista (ni catalanista, ni nacionalista, sinó independentista), amb un Govern que s'ha anat ajustant per aconseguir una cohesió també favorable a la independència (tot i que sembla que encara hi ha veus no prou convençudes) i amb un president de llarga trajectòria de sòlides conviccions independentistes, estem a les portes d'un fracàs (potser fins i tot ridícul) històric?

M'esteu dient que amb tot això a favor nostre, més una força social a prova de cops (literalment), amb una capacitat de mobilització pacífica sense precedents i amb dos dels seus líders empresonats injustament (Jordis, us volem a casa) ens trobem a les portes de la major involució política al nostre país des del cop d'estat de Franco?

Doncs, francament, em costa d'acceptar que amb tots aquests actius, els nostres representants polítics puguin empassar-se que els llibres d'història acabin parlant d'ells com d'aquells que no van saber evitar que les institucions d'autogovern de Catalunya passessin a mans de l'Estat Espanyol i que la presidència fos ocupada per algú com Rajoy, si no és que la cosa encara es posa més divertida i acabem tenint de president algun sinistre personatge com ara García Albiol, posem per cas. Ja posats...

No puc creure que entre tots plegats no siguem capaços d'evitar aquesta humiliació social tan brutal. I si així acaba sent, caldrà saber què ha passat, quin han estat els errors de càlcul i quines les lectures equivocades de la realitat, sense cap mena de dubtes una de les causes de més mals a qualsevol relació social.

Ja em disculpareu però em resulta del tot incomprensible i inacceptable que assumim que ocuparan les nostres institucions, la nostra escola, els nostres mitjans de comunicació, la nostra societat i les nostres vides en general i que ho entomem amb la resignació dels humiliats, que no ja ni vençuts, i que la nostra pregunta sigui quan durarà aquesta involució o qui es podrà presentar a unes noves eleccions, en futur indeterminat. No ho puc admetre, tot i que la realitat sempre ho supera tot, per bé o per mal. Entre avui i demà, totes les respostes. O potser no, encara?

Comentaris (0)26-10-2017 06:16:27

El cop

No ens equivoquem, mai un cop d'estat és altra cosa que una intervenció necessària per restablir l'ordre i la llei. Els salvadors de les pàtries sempre actuen al mandat de la legalitat vigent que per diferents circumstàncies es veu amenaçada. D'Espanya ja en tenim uns quants, de casos similars, i ara mateix ens trobem davant d'una altra d'aquestes indesitjables situacions.

L'aplicació, a la seva manera, de l'article 155 de la Constitució no vol restituir res. El seu únic objectiu és fer fora un govern que incomoda i posar-ne al seu lloc un altre que no té cap legitimitat electoral (com els dictadors o els monarques). De passada, es desmunta un país i les seves estructures polítiques, socials i comunicatives. I encara més, s'amaguen les infraccions a les lleis d'un partit corrupte, així ho diuen ja els jutges i els tribunals, que ha fet de la corrupció la seva praxi habitual. Ah, i per si fora poc, s'humilia una societat que porta setmanes, mesos i anys fent gala d'una capacitat d'organització i de resistència pacífica envejables i envejades. I per tant, perilloses. No oblidem que els Jordis segueixen a la presó.

El 155 no té matisos. Va contra tot i contra tothom. Tant li fa si algú ha proclamat la independència com si no. El fiscal ja diu que té la paperassa preparada per quan això passi i així poder detenir el president; senyal que sap que encara no s'ha proclamat res. Però tant li fa, la involució que hi ha en marxa és al marge de la independència. En tot cas, la independència és un pretext, mai un argument ni una raó.

Som a les portes d'una autèntica operació de càstig contra Catalunya. O no, qui ho sap. Mentrestant, i per anar entenent una mica millor què passa, per què passa i qui hi ha realment al darrere de tot plegat, recomano aquest editorial de Vilaweb. De vegades, en política, igual que en mols altres àmbits la vida, les explicacions més simples, fins i tot les més puerils, són les correctes, encara que costi de creure. En aquesta ocasió potser també és així. Absurd però real.

Comentaris (0)25-10-2017 06:15:09

Prioritats

Un cop més, i com gairebé sempre, ens trobem davant de la necessitat de triar, de decidir, d'establir prioritats, més enllà, inclús, dels objectius més immediats. De fet, això és el que fem, gairebé sense adonar-nos, dia sí i dia també. Sabem on volem arribar, però cal trobar la millor manera de fer-ho, i això sempre implica prioritzar allò que és substancial i irrenunciable per davant de qualsevol altra consideració.

Aquesta setmana, els nostres dirigents han de fer un exercici immens de capacitat de priorització, perquè han de prendre decisions extraordinàriament transcendents i que ens afectaran, d'una manera o altra, durant dècades o, si voleu, que afectaran no ja la nostra vida, sinó també la dels nostres fills o nets, fins i tot. Per aquest motiu, cal tenir el cap molt fred, les idees molt clares i una enorme lucidesa mental, que vagi molt més enllà de proclames polítiques i de titulars llampants.

Des de la meva ignorància en aquestes qüestions, ja que mai no m'he dedicat a la política activa, penso que per a tot representant públic, i més encara si és un càrrec electe, la primera prioritat són les persones i la seva seguretat. Bé, aquesta ha de ser la prioritat sempre i de tothom, la vida i, més encara, una vida digna i lliure; i és que no hi ha objectiu que valgui una vida. En segon lloc, la preservació de les institucions, garantia d'ordre social i d'identificació col·lectiva com a societat i com a país. En el nostre cas, aquestes institucions, com determina la llei, són el president, el Govern i el Parlament. La resta, tot i important, hauria de passar a un segon o tercer terme, ara mateix.

Francament, aquests dies no m'agradaria gens estar a la pell de qui ha de prendre decisions, perquè és moltíssim el que hi ha en joc. I justament perquè és tant el que ens estem jugant, cal recórrer al pragmatisme més absolut per preservar allò que ha de ser irrenunciable: la vida de les persones (i els Jordis a casa) i la dignitat de les nostres institucions. La resta, tota la resta, pot esperar, i no passa res, però sacrificar persones, o les institucions, no té remei i sempre és la pitjor, la més cruel i la més indigna de les derrotes.

Comentaris (0)24-10-2017 06:11:03

Dilluns

Qui va dir que la vida era avorrida? Segurament, algú que no era català i que no ha tastat mai el vertigen d'aquesta autèntica muntanya russa en què estem muntats de fa temps i que si cap miracle no ho evita, aquesta setmana passarà pel seu punt de màxima acceleració.

Si tot es va desenvolupant tal com sembla, tancarem l'octubre amb un final en alt. Sí, aquest octubre que com tots els mesos va començar amb un dia 1, que ara veiem tan lluny però sentim tan a prop, que no va ser un primer de mes com qualsevol altre, i que, a hores d'ara encara la recta final amb una barreja d'incertesa, d'indignació i d'esperança, que no és poc.

Si alguna cosa pot definir aquest mes turbulent és la gent, la seva força, la seva decisió, el seu valor. La gent, aquesta pila d'herois anònims que actuen com a tals als carrers, a les cases, a la feina, als despatxos, a les aules i que, des del silenci o a crits, amb decisió a prova de tot, segueixen endavant amb el seu somni, tot i que avui encara ens en segueixin faltant dos actors principals.

Avui, dilluns. Primer dia d'una setmana que escriurà la història, ara sí. Bon moment per arrencar amb el record de tots els herois anònims i amb una immensa gratitud cap a un parell dels nostres que volem tornar a tenir entre nosaltres ja mateix.

Comentaris (0)23-10-2017 06:12:44

Dissabte de mani

Tornem-hi. Ahir nova macro manifestació a Barcelona. Ahir, però, el clima era diferent. Tornàvem a ser molts, moltíssims, diguin el que diguin. Però ahir es trobaven a faltar els somriures. Ahir vaig veure moltes cares serioses, tristes fins i tot. Però també vaig veure complicitat, molta complicitat col·lectiva i també individual. Vaig veure, per exemple, una parella gran abraçant-se en una d'aquelles abraçades de condol i de consol alhora, mentre alguna llàgrima acaba de decidir si sortia o no per uns ulls tristos; una d'aquelles abraçades que realment reconforten i ajuden a tirar endavant.

La manifestació d'ahir era una demostració de ràbia, de dolor, d'indignació i de seguretat que la gent farà (farem) sentir la seva (la nostra) veu un cop més i tants com calguin, perquè ens hi van la llibertat i la dignitat, i no renunciarem ni a l'una ni a l'altra. Al capdavall, els ciutadans no podem fer altra cosa que sortir al carrer i repetir una i una altra vegada què volem. I ara toca justícia, respecte i llibertat, per damunt de tot. Potser no servirà de res, perquè no tenim més poder que la nostra convicció, però una mica és com el que vaig sentir, també ahir, que li deia una mare jove a la filla petita mentre la carregava entre els seus braços, perquè s'havia adormit de cansament: "aguanta, filla, que t'estàs portant molt bé. Ja sé que estàs cansada, però havíem de sortir. Havíem de venir".

Ahir vaig entendre que les dinàmiques socials són pura vida, amb moments d'eufòria, d'il·lusió, però també amb etapes dures, tristes, doloroses. I és justament quan les coses es posen més difícils que resulta imprescindible la convicció que hem de ser-hi, costi el que costi i, ni que sigui amb llàgrimes als ulls i diables al cap, abraçar-nos a qui ens dóna pau, seguretat i la serenitat necessària per no defallir.

Comentaris (0)22-10-2017 06:57:22

Ara és l'hora

La Unió Europea, premi a la concòrdia. No, no és cap acudit sarcàstic, són els Premis Princesa d'Astúries d'enguany. Ja es poden posar, immediatament, els redactors de diccionaris per canviar el significat de la paraula concòrdia per veure com hi poden encabir en la definició l'abandonament de milers de persones perquè morin ofegades al mar, o perquè malvisquin en camps de refugiats sense que importin a ningú, o que s'incompleixin sistemàticament els acords que tenen a veure amb l'acolliment de fugitius de la guerra, o que, fent una mica de memòria, es tanquin els ulls davant d'una guerra genocida, o davant del poder absolut del gran capital que no té cap pudor a arruïnar milions i milions de persones. Aquesta és la concòrdia de la Unió Europea que cal premiar.

Ahir, el rei d'Espanya va fer una demostració més del seu autèntic paper com a monarca, una nova exhibició de què és per a ell la concòrdia, en parlar d'un inacceptable intent de secessió. Si no és acceptable, és que no hi ha voluntat de resolució -de concòrdia, si voleu-, només, en tant que inacceptable, voluntat de destrucció. Molt clares, les seves paraules. I molt oportunes.

I avui, nova andanada del govern de l'estat neofranquista contra Catalunya. A l'horitzó més immediat, la destitució de la presidència i d'algun que altre conseller, el control de la nostra policia i també dels mitjans de comunicació públics. És a dir, l'aplicació de la pàgina 1, paràgraf primer del manual del colpista.

Tres idees, davant del panorama actual, que potser no mereixen que en feu gaire cas:

  1. I si davant una hipotètica destitució, o intervenció en les seves funcions, d'un sol càrrec públic (president, conseller, major...) la resposta fos la dimissió de tots (remarco "tots") els alts càrrecs de l'administració (consellers, secretaris generals, directors generals, delegats, directors de serveis territorials...) prèvia delegació de signatura en el càrrec administratiu, no polític, immediatament inferior? Esmantindria l'activitat administrativa i es paralitzaria la política. De debò ens creiem allò que diu que si ens toquen a un ens toquem a tots, o només és una bonica frase?
  2. I si en el moment de declarar la independència, si finalment arriba aquest moment, la proclamació anés signada per tots els càrrecs electes del país? Això vol dir, diputats al Parlament i al Congrés, senadors, alcaldes i regidors, en una autèntica demostració de poder polític i de representació real de la ciutadania?
  3. I si la Generalitat comença a moure els seus diners a altres entitats que no siguin cap de les que se'ns han demostrat clarament hostils? Moure comptes és lent, però traslladar, per exemple, tots els plans de pensions de tots els funcionaris que va posar en marxa en el seu moment i que ja fa anys que estan congelats, però que hi són i que sumen molts milions, és una operació ràpida i efectiva. O potser els partits tenen massa deutes amb l'entitat en qüestió i per això han d'estar callats?

Ara, ja sabem que tenim l'estat i el seu cap en contra. Cal tenir clar si tenim els nostres representants al costat o només de paraula. Potser és l'hora que més enllà de la resposta ciutadana, que avui es tornarà a fer evident als carrers de Barcelona reclamant la llibertat dels Jordis, però a la qual ja no se li pot demanar gaire més, la política també comenci a donar respostes contundents. I de mesures a prendre n'hi ha, si es volen trobar i executar.

Disculpeu que m'hagi allargat més del compte.

Comentaris (0)21-10-2017 06:25:40

Crònica d'actualitat

Ja té raó Rajoy quan diu que els catalans fem coses. De vegades, fins i tot, coses ben curioses, com ara seguir l'actualitat a través de programes d'humor, tot sovint més encertats i molt més punyents que les tertúlies i les cròniques periodístiques. Evidentment, el paradigma de programa de crònica d'actualitat per excel·lència és "Polònia", cita obligada dels dijous a la nit.

Ahir, després d'una més que interessant successió de gags, he de confessar que a casa vam anar a dormir amb la sensació que ho tenim tot molt més fotut que no ens pensem i que no ens diuen. Resumint: un govern, el nostre, que improvisa i que sembla que li ha passat per sobre el calendari; un altre govern, el de Madrid, que ja sap que és impune a qualsevol bestiesa i trepitja l'accelerador sense miraments i, de propina, els fantasmes de l'antiga política catalana, aquella que ara resulta que enyoren a la vila i cort, que es van deixant veure amb insistència per retornar les coses al seu oasi perdut. I de guinda, la constatació que la mentida és un magnífic argument polític. Trist però prou real, em temo.

Si hem de fer cas del que diuen els humoristes, i sempre ens els acabem escoltant igual com a l'home del temps, ho tenim cru. De tota manera, caldrà anar esperant el nou capítol, perquè després de saber que la gran acció directa que hem de fer avui per la independència és treure diners dels bancs, gastar-los com millor ens plagui i dir a les dues grans entitats que han traslladat o traslladaran, ja no ho sé, la seu fora de Catalunya, que no estem d'acord amb el que fan, el repte per al guionistes és superlatiu.

Definitivament, com a país no sé si tenim futur o no, però com a esplai -i les cues davant dels caixers automàtics ho ratificaran, o no-, amb tot el meu respecte cap als esplais i la seva impagable feina d'educació en valors (allò que tant trobem a faltar ara mateix, sense anar més lluny), no tenim preu.

Comentaris (0)20-10-2017 06:09:59

Game over

D'alguna manera es respira el final de la partida, el final d'una partida d'anys que per força ha d'acabar en la construcció d'una nova realitat, o en el retorn a les dècades de foscor i de repressió. Declaració d'independència o intervenció definitiva. Aquesta és la qüestió.

La veritat és que em costa ser optimista davant d'un estat que força les definicions dels delictes per arribar fins a la sedició pacífica, per exemple, amb la complicitat de la suposada oposició que ja s'hi ha posat bé definitivament davant dels arguments de l'extrema dreta més rància, en una traïció ideològica sense precedents. Tenim els presidents de dues entitats que sempre han actuat en ordre i en pau tancats a la presó per un delicte més que inventat. Segurament, aviat la llista d'empresonats creixerà. Puigdemont, Junqueres, Forcadell, Trapero, Forn... tenen tots els números. I després? Tots els diputats independentistes, consellers i alts càrrecs? Il·legalitzaran entitats i partits que treballin, hagin treballat o puguin arribar a treballar per la independència? Segurament. Intervindran els mitjans de comunicacions públics i el sistema escolar? Més que probable. I en acabat, en diran democràcia, estat de dret i retorn de les llibertats? No en tingueu cap dubte.

A l'altra banda, la possibilitat d'una independència d'aquest règim totalitari. Una independència possible, difícil però no impossible que, si em permeteu, per a mi només té un dubte a respondre. El mateix dubte, de fet, que va formular fa uns anys Josep Pla: i això, qui ho paga? No sé si el Govern ens té preparada alguna sorpresa de darrera hora que faci viable la independència. Creuem els dits perquè així sigui, perquè ganes no en falten.

En qualsevol cas, la fractura mental de la immensa major part de catalans respecte a Espanya ja és irreparable. Els cops de porra, la brutalitat policial i judicial, els excessos i l'odi polític, ja no tenen remei. Mai no ens podrem sentir espanyols per més que vulguin. Aquest serà el seu èxit, la seva victòria. Sigui com sigui i passi el que passi, nosaltres seguirem amb les nostres vides, amb les nostres il·lusions quotidianes, amb els nostres silencis, si cal, amb els nostres somriures i amb els nostres somnis menuts, perquè sabem d'on venim i sabem de què som capaços, ara que s'acaba la partida. O potser no, encara, perquè això no és ap joc.

Comentaris (0)19-10-2017 06:08:52

Pàgines: 123456171819202122116  <>