login
Inicia sessió

register
Registra't

No cal que en facis gaire cas

Preferències

Fa un parell de dies que el Tribunal Constitucional va sentenciar que l'aranès, varietat de l'occità que es parla a la Vall d'Aran, no hi pot ser llengua preferent, tot i ser-hi tan oficial com ho són el català i l'espanyol. D'aquesta manera, l'alt àrbitre de la legalitat hispana donava resposta a les pretensions que, el seu moment, hi va exposar el PSOE. Mai no podrem agrair prou a aquest socialisme (PSC inclòs) el seu treball en favor de les nostres llengües. Qui ho havia de dir...

Res de nou, de tota manera. El Constitucional ja va deixar clar fa uns anys que el català tampoc no podia ser preferent a Catalunya. El que sí que m'agradaria, ja posats, és que el Tribunal Constitucional ens expliqués com poden coexistir dues o tres llengües oficials sense que cap sigui preferent. Es poden parlar diferents llengües alhora? Es poden escriure simultàniament dues o tres llengües en un mateix espai? Em fa l'efecte que fins i tot costa d'imaginar. El cas és que si ni el català ni l'occità poden ser preferents, ni que sigui per exclusió, només l'espanyol pot tenir aquesta consideració, no? Es deu tractar d'això.

Estaria bé que aquells que promouen aquests recursos i aquells que els fallen ens diguessin, amb claredat, si Espanya és l'únic país del món que ha aconseguit la cooficialitat lingüística quàntica, segons la qual una llengua és i no és alhora segons qui interactuï amb ella o si, ras i curt, això de la cooficialitat no és més que una nova mentida per acabar imposant l'espanyol, això sí, amb una falsa aparença de respecte a la diversitat i tot plegat. Al capdavall, voluntat de domini i de submissió, també a través de les llengües. Res de nou, lamentablement, insisteixo, enmig de massa silencis. Es veu que aquestes foteses de la llengua (ens) importen ben poc.

Comentaris (0)14-02-2018 06:24:18

Escolteu!

"Si volíeu escoltar, obriríeu la finestra". Així comença un magnífic poema de Salvador Espriu que Marina Rosell va transformar en una bellíssima cançó i que aquests dies em retorna al cap, perquè trobo a faltar aquesta capacitat d'escoltar, d'obrir finestres i, al capdavall, aquesta voluntat de fer les coses millor, que tanta falta ens fa.

Fa dies que la veu del carrer, de la gent que dia rere dia surt per exigir els seus drets i la llibertat sembla que xoca contra un nou mur, aquest més dolorós, que és el dels nostres propis polítics, els que ens han de marcar nous rumbs i noves sendes i que, ara mateix, sembla que han perdut la brúixola, el nord, el timó i les cartes de navegació, fins i tot.

Mala remor de fons, la d'aquests dies, i més encara quan de manera imminent passaran pels tribunals una colla de suposats colpistes ben innocents tots ells, en aquesta esperpèntica que són els judicis polítics contra l'independentisme. Ara cal decisió, prendre el control i no permetre que ens marquin el ritme des de fora, com està passant. I per cert, fer passes enrere (deixeu-vos de passes al costat, que no aporten res) és l'única manera d'agafar revolada, especialment ara que ens cal tota la potència que siguem capaços de generar.

Si us plau, obriu les finestres, escolteu el carrer i actueu en conseqüència, que volem els nostres governants al capdavant del nostre destí col·lectiu, i tenim una paciència gairebé infinita quan es tracta de construir un futur millor i més lliure, com ja hem demostrat sempre que ha calgut.

Comentaris (0)13-02-2018 06:13:22

Gestos

El Capità Enciam va ser un personatge de TV3, aquesta cadena que adoctrina i manipula, que els anys noranta explicava les bondats del reciclatge i de la importància dels petits canvis, aparentment sense gaire valor, però molt positius, al capdavall. Avui, mirar aquest personatge és un recorregut entre la nostàlgia i la innocència. De tota manera, els temps que corren conviden a recuperar -a reciclar, si voleu- l'esperit del Capità Enciam, canviar-lo d'àmbit i afirmar que els petits gestos són poderosos.

No sé si serà per la influència de personatges com aquest, o per una determinada formació dels que ja tenim una edat, però el cert és que, per bé o per mal, hem après la importància dels petits gestos, dels detalls, sovint gairebé només simbòlics, però que serveixen -i molt- per refermar conviccions i per teixir complicitats en moments en què potser només hi ha espai per als petits gestos. Si parlem de política, qui pot negar el valor dels llacets grocs? I si parlem de les persones, qui no s'ha sentit confortat per una abraçada a deshores o per un petó inesperat? Són aquests petits gestos, aquests petits canvis en la nostra manera de fer, sense estridències ni sorolls, els que en un moment donat acaben sent molt poderosos. Si més no, molt més que les grans proclames que, habitualment no passen de ser soroll de paraules que amaguen la inacció més absoluta, ja sigui per mandra, per covardia, per incompetència o per interessos particulars inconfessables.

Avui és dilluns, una setmana que, a priori, no augura grans canvis. Però qui sap. Potser algun detall gairebé imperceptible, un gest discret o un canvi aquí o allà que passa desapercebut per a gairebé tothom, pot capgirar la rutina i obrir la porta a transformacions importants. No perdem de vista els petits gestos, que cada detall, vulguem o no i especialment en moments delicats, compta.

Comentaris (0)12-02-2018 06:13:07

Memòria

"Vindran els anys, i amb els anys la calma" diu una coneguda cançó de Manel. Allà, parlen del pas del temps i de com l'edat ens va transformant, si més no, als ulls dels altres, encara que no sempre coincideixi aquesta transformació amb l'estat del pensament més íntim. És, en el fons, aquell sempre delicat equilibri entre passat i futur, mentre anem creuant per damunt d'aquest finíssim cable que en diem present.

En qualsevol cas, i entre equilibris i equilibris, sempre diferents i sempre nous, el que és innegable és que el temps sí que acostuma a portar la calma, la serenor de mirar el passat en perspectiva. Aleshores és quan aquesta estranya maleta que anem arrossegant, de vegades sense que sapiguem trobar una consigna on desar-la ni que sigui una estona, se'ns fa més lleugera i sembla que gairebé rodi sola, i ni ens adonem que hi és.

Passen els anys i va arribant la calma. El temps tot ho posa a lloc, i el lloc del present acostuma a tenir poc a veure amb aquell altre present que ja és passat, i que el filtre de la serena memòria difumina, encara que no l'esborri. I és que com tan encertadament va dir el sempre reivindicat i mai prou valorat Màrius Torres, en el seu "Aniversari":

"Que en els meus anys la joia recomenci
sense esborrar cap cicatriu de l'esperit.
O Pare de la nit, del mar i del silenci,
jo vull la pau -però no vull l'oblit,"

Comentaris (0)11-02-2018 06:35:14

Silencis

Fereixen les paraules, però encara fereixen més, de vegades, els silencis. Corren temps de moltes paraules, massa paraules, de fet, i també de molt silencis. De massa silencis. En un temps de repressió gairebé indiscriminada, el silenci i el fer veure que no passa res, que tot és normal i que sempre cal mirar el costat positiu de les coses, per més brutals que objectivament siguin, fereixen, fan mal.

Patim una usurpació sense precedents en temps de pau de les nostres institucions públiques. La classe política, a hores d'ara, no sembla que pugui, o sàpiga, donar una resposta que ens faci seguir endavant, i una part important de l'aparell administratiu, especialment a determinats nivells, sembla que miri cap a una altra banda, potser per por, potser per complicitat, potser per mandra, o potser per mirar de pescar alguna cosa, a títol purament particular, en aigües tan braves com les actuals. En qualsevol cas, un silenci vergonyat que dona ales als usurpadors i que, dia a dia, els va atorgant més i més carta blanca per fer i desfer -sobretot desfer- al seu gust.

Aquests dies hem hagut de suportar amenaces del president i de la ministra de Defensa d'Espanya cap als nostres mitjans de comunicació públics, tornant a parlar de majories socials imaginàries, tant com la famosa majoria silenciosa que els havia de dur al Govern de la Generalitat fa unes setmanes. Tot mentida, tot ànsia de deixar terra cremada al seu pas. I davant de la barbàrie, un silencis que fereixen, i una pretesa normalitat que insulta a tothom que volem i que mirem de fer, en la mesura de les nostres possibilitats (pallassos, avis, músics, mecànics, polítics, treballadors públics, botiguers, mestres... cadascú a la seva manera) un país més just i més lliure, malgrat aquells que només aspiren a destruir-ho tot, des de fora, o des de dins. Aquí també caldrà no oblidar, ni perdonar. Ells tenen avui la força, nosaltres la memòria.

Comentaris (0)10-02-2018 06:29:27

Premi

Em costa molt imaginar què pot passar pel cap d'aquells que consideren que la violència indiscriminada i gratuïta mereix una recompensa. Francament no sé quin tipus de procés mental, quina estranya psicopatia, és capaç de desenvolupar aquell que pensa que pegar gent indefensa o arrossegar pel terra gent gran són motius que justifiquen una condecoració o un cap de setmana de franc. Em costa entendre, ho admeto, com aquell ja llegendari a por ellos esdevé, per obra i gràcia dels que poden fer-ho, perquè en tenen el poder o els mitjans, premi a uns quants d'aquells que van venir a per nosaltres.

Ahir ens va arribar la notícia que Hostetur, una associació d'empresaris hotelers de Múrcia, juntament amb el seu govern autonòmic i algun que altre ajuntament, i amb la benedicció del Ministeri del Interior, regalaran 210 caps de setmana, el proper mes d'abril, a altres tants agents que van participar en la repressió d'octubre a Catalunya, acompanyats de les seves parelles, en mostra de gratitud pels serveis prestats. No sé si val la pena dir res més, davant d'una notícia com aquesta, perquè ella sola ja ho diu tot. I clama al cel.

Per si algú tenia encara cap dubte, Espanya és diferent, molt diferent, de nosaltres. Allà es premia la brutalitat, aquí es resisteix pacíficament. Allà es regalen caps de setmana, aquí s'empresona. Quant odi acumulat. Quant odi del de debò, del que significa repugnància i aversió profunda, del que només desitja el mal a algú, i no aquest que s'han inventat per reprimir, empresonar i humiliar. Però ja s'ho faran, allà ells i el seu verí. En qualsevol cas, la distància mental i afectiva entre aquesta gent i jo (i crec que molts com jo) és l'abisme insalvable que separa la convivència de la brutalitat. Adéu per sempre, perquè ni oblidem, ni perdonem. No tindria cap sentit.

Comentaris (0)09-02-2018 06:21:32

Camí de les estrelles

Mirar les estrelles i tot el que passa més enllà del nostre planeta sempre resulta suggeridor, i sempre convida a fer volar la imaginació. Aquests dies estem vivint un altre d'aquells moments que, des de l'espai exterior, ens animen a somiar amb un futur que gairebé no podem ni imaginar, però que sempre fa dibuixar mons desconeguts i qui sap si millors.

Aquests dies s'ha enlairat amb èxit el Falcon Heavy, un coet enorme, molt superior als seus rivals, amb els ulls posats en l'arribada, en un futur més o menys proper, a Mart. Però a banda de la potència dels propulsors, el Falcon Heavy té una particularitat que el fa especial, i és que ha posat en òrbita, ni més ni menys, que un Tesla descapotable, al volant del qual hi ha un maniquí vestit d'astronauta. D'altra banda, i com a detall gens menor, l'equip de música del vehicle reprodueix en bucle el tema "Space Oddity", de David Bowie, composició que va veure la llum l'11 de juliol de 1969, nou dies abans que el primer home posés el peu a la lluna, gràcies a la missió Apollo 11.

Més enllà dels detalls d'aquest sorprenent enlairament i de tot el que anuncia, m'agradaria recrear-me en el fet que una cançó que té gairebé mig segle serà la banda sonora de l'espai exterior una bona temporada, amb permís (tot i que molt em temo que no el tindrà) del buit, mala companyia per al so, en un viatge orbital entre el Sol i Mart, gràcies a l'aposta, o a l'ocurrència -cadascú que esculli- d'Elon Musk, cofundador de Pay Pal, SapaceX, Tesla Motors o Solar City. No es pot negar que estem davant d'un personatge que està fent possible un present que no fa tant era poc menys que ciència ficció. Què ens queda encara per veure? Qui ho sap.

Crec que un bon homenatge a aquesta aventura, entre genial i absurda, és tornar a escoltar "Space Oddity". I per comprovar que el temps tot ho fa evolucionar, però sempre conservant l'essència original -com cal en tot bon avenç humà- proposo dues audicions: la de l'enregistrament original de 1969 i una nova versió, segurament més adaptada als gustos actuals, animada i subtitulada. Mirem amunt i provem de veure un descapotable vermell entre els estels, o d'escoltar com algú ens diu, ni que sigui des de molt lluny, o a cau d'orella, que realment ho hem aconseguit.

Comentaris (0)07-02-2018 11:20:41

Avançar retrocedint

Algun dia, els llibres d'història miraran d'explicar com una democràcia fràgil, insegura i poc consolidada va tornar als seus orígens, de manera lenta però implacable, fins que va esdevenir la dictadura original, amb la connivència de tota una societat, partits polítics inclosos i sense que ningú gosés badar boca.

No, no estic exagerant. Mirem on som: tenim presos i exiliats polítics, una legislació d'ordre públic més que repressora, una intervenció flagrant de les institucions d'autogovern, una invasió competencial constant i continuada en el temps, un tribunal d'excepció que cada dia s'avé a jutjar més tipus de causes, siguin competència seva o no, una intervenció policial més que desmesurada, un nivell de corrupció política només equiparable al de les més corruptes repúbliques bananeres, una monarquia al servei d'aquesta recessió política, i ara, de propina, la recuperació de l'adoctrinament polític a l'escola. L'evolució (la involució) avança imparable, amb el silenci còmplice, un cop més, de la sempre lleial oposició.

Fa uns dies vam saber que el ministre del ram estava preparant la reintroducció de la formació de l'esperit nacional a l'escola. Els que ja tenim una edat sabem què és haver d'aprendre les lleis fonamental, l'himne i altres cants patriòtics i haver d'escoltar un i mil cops les bondats i les heroïcitats de l'exèrcit, dels grans mites llegendaris de la pàtria i dels grans defensors de la bandera. Doncs ara, justament, és la ministra de defensa (tota una declaració d'intensions de la cosa) qui signa un conveni amb la patronal de les escoles privades per fer efectiva aquesta reintroducció de la formació de l'esperit nacional al sistema educatiu. Que arribi amb caràcter obligatori als centres públics és un simple tràmit, només.

Siguem conscients del moment que estem vivint i de tot el que està passant. I mentre discutim si són llebrers o conillers, seguim perdent les poques peces que ens queden. Al cap i a la fi, és el que sempre els passa als dolents dels contes, als que adoctrinem a l'escola perquè volem que els nostres fills coneguin la geografia, la història i la literatura del seu país. Final anunciat? De moment, tot indica que sí. Temps al temps.

Comentaris (0)07-02-2018 06:16:20

La fidel oposició

Quin pot ser el major somni de qualsevol partit polític que governi? Sense cap mena de dubtes, fer-ho sense oposició. O millor encara, fer-ho amb una oposició que aplaudeixi a rabiar qualsevol de les seves decisions. Doncs aquesta, justament aquesta és la situació que s'ha trobat, ves a saber com i per què, el PP a Espanya.

El PP és, i això ja no ho posa en dubte ningú, ni aquí ni arreu, el partit més corrupte d'Europa (i de més enllà, fins i tot), amb centenars i centenars de càrrecs investigats o sentenciats. També és un partit mirat, ni que sigui des de lluny i discretament, per diferents observatoris internacionals, per les seva simpatia i condescendència amb el franquisme i el feixisme. Així i tot, també és el partit amb menys oposició que puguem imaginar. Si fins ara ja sabíem les posicions de gent de la seva vella guàrdia com Alfonso Guerra, Felipe González o Josep Borrell, i també dels seus líders actuals, començant pel propi Pedro Sánchez, que no han tingut cap problema en posar-se al costat de PP i Ciutadans en contra de Catalunya, ara mobilitzen més reservistes per seguir disparant. En concret, Rodríguez Ibarra, insigne demòcrata, defensa la intervenció de TV3 i de l'escola catalana, o Susana Díaz, esperança blanca socialista, defensa que si s'hagués aplicat abans el 155 s'haurien estalviat l'1 d'octubre. És la fidel infanteria de la encara més fidel oposició, que avança decidida rere l'artilleria policial i judicial.

Bé, ja sabem fa dies que el més semblant a un espanyolista de dretes és un d'esquerres (suposant que encara existeixin, els d'esquerres). El que costa més de pair és que els escolanets d'aquesta gent a Catalunya pensin el mateix, sobretot quan alguns -pocs per sort- tenen càrrecs de poder rellevant en diferents institucions catalanes. Ben bé és allò de tenir la guineu vigilant les gallines.

Comentaris (0)06-02-2018 06:18:22

Estat de guerra?

Cada dia que passa resulta més evident que els poders de l'Estat Espanyol han declarat una guerra total contra l'independentisme. Ja no es tracta ni d'intervenir les institucions, ni d'anul·lar els caps polítics. L'objectiu ja és acabar totalment amb el moviment independentista i retornar-lo a la marginalitat social i política durant dècades. La manera? Atacant de manera indiscriminada tot i tothom, creant un estat de fragilitat permanent en la societat i acarnissant-se especialment amb un seguit, que cada cop serà més llarg de personatges. És la lògica de la guerra, i la guerra no vol presoners, que exigeixen vigilants i despeses, volen l'aniquilació de l'enemic. En aquest cas, l'aniquilació política i social i, de passada, cultural, identitària i lingüística.

Davant d'aquest escenari, em sembla urgent començar a pensar i a actuar amb aquesta mateixa lògica de guerra. I això vol dir estratègia. Però també vol dir saber replegar-se quan calgui, abandonar posicions conquerides, reordenar les forces, avançar només quan hi ha la certesa de guanyar, atrinxerar-se el temps que calgui, combatre amb exèrcits nombrosos o en guerrilles, segons convingui... és a dir, abandonar la lògica democràtica que diu que tenir la raó i els vots són garantia d'alguna cosa i entendre que per fer front a qui ens vol anorrear, cal començar a pensar com ell i preveure els seus moviments i la seva brutalitat.

Crec que és l'hora que algun dirigent polític expliqui la situació real i deixi de vendre el fum d'un foc legítim però ara mateix impossible. És hora que comencem a canviar la nostra manera de pensar i d'actuar i que, per exemple, alguna associació cívica comenci a encapçalar una estratègia de denúncia continuada contra tothom que ens amenaça, i que els partits comencin a definir un pla de reconquesta institucional i de reconstrucció nacional, sabedors que tota guerra té baixes, moltes baixes, però aquest el preu que pagarem si de debò volem guanyar-la, ni que sigui perdent tantes batalles com calgui. Només així podrem sobreviure davant de qui té els diners, la propaganda, les armes i les normes i en sap fer ús sense cap pudor. Si us plau, llegim la realitat com és i no com ens agradaria que fos (o com per lògica democràtica hauria de ser).

Comentaris (0)05-02-2018 06:23:02

Temps

Diuen que som el que mengem, el que vestim, el que fem, el que tenim, el que sabem... Qui no ha sentit mai una afirmació d'aquest estil? Avui em ve de gust afegir-ne una a aquest univers mental: som temps.

Ben mirat, som mentre hi som. I això vol dir temps, un temps limitat que desconeixem, i justament per això, un temps que ens defineix segon a segon. Donar temps, compartir temps és, segurament, el millor regal que podem fer, perquè tenim el que tenim, no sabem quant i, a més, un cop donat, ja és impossible de recuperar. El temps és un regal, una inversió vital a fons perdut.

Qui més qui menys, segur, ha volgut poder dedicar més temps, en alguna ocasió, a alguna cosa. Més temps a aquell viatge, a aquell concert, a aquella passejada, a aquell sopar amb la lluna de fons, a aquells petons... I és que el temps és imprescindible per a tot: per poder estudiar, per gaudir d'un capvespre, per escoltar els que saben, per estimar, per badar o fins i tot per odiar i per fugir. Tot demana temps i cal tenir ben clar com i amb qui el repartim.

Avui és diumenge. A priori, un dia sense massa guió o, si més no, sense el guió de la rutina dels dies feiners. Avui tenim un petit trosset de temps que se'ns anirà i que ens demana que l'aprofitem. A què o amb qui l'ocuparem? Avui és un bon dia per regalar temps, per regalar vida. La nostra vida, el nostre bé més valuós.

Comentaris (0)04-02-2018 07:04:29

Quatre mesos i un dia

Quatre mesos i un dia. No, no és cap sentència -o potser sí, qui ho sap-. Només és el temps que ha passat des d'aquell memorable 1 d'octubre, en què la gent, la ciutadania anònima en general, va donar una lliçó a tothom, començant per les forces del poder i acabant per tota la classe política, un cop més desbordada per la realitat.

Dolen, aquests quatre mesos i un dia. I dolen perquè alguns han volgut caricaturitzar els fets, en un exercici de cinisme impropi d'un suposat servidor públic; perquè uns altres estan pagant amb presó o exili que aquella data fos possible; i dolen, sobretot, perquè sembla que ja són un mur de desmemòria, una pàgina passada que permet retornar al relat inicial de les pugnes de volada gallinàcia dels interessos polítics més mesquins.

Potser sí que, al capdavall, quatre mesos i un dia són una condemna per als ciutadans. Potser sí que tot el que hi ha passat no ha servit de res, més enllà de la vergonya aliena o de l'afany de venjança. Vistes les darreres hores, sembla que hi ha qui oblida més aviat del que cabria esperar, i això no és just, sobretot per a tothom que es va jugar el físic, literalment, per fer realitat aquella jornada.

D'altra banda, enmig d'aquest panorama impresentable de pugnes i cops de colze, els que van exercir la brutalitat sense cap mena de pudor, treuen pit i, com el màxim responsable de l'acció policial del primer de novembre, Diego Pérez de los Cobos, afirmen cofois que el compliment de la llei està per sobre de la convivència ciutadana. Entesos? Ha quedat prou clar? Doncs això: nosaltres discutim, ells avancen orgullosos aixafant-ho tot al seu pas.

Comentaris (0)02-02-2018 06:15:42

Runes

Mig amagada entre els grans titulars de premsa, ahir ens va arribar la notícia que el Tribunal Constitucional ha resolt que això de garantir els drets dels ciutadans a expressar-se en la seva llengua, si aquesta és el català, només val davant dels poders públics, però no en l'àmbit de les relacions entre privats. Com aquell que no diu res, acaben de saltar pels aires els nostres drets per fer servir la nostra llengua, plenament oficial a Catalunya segons la pròpia Constitució, a tot arreu. Amb una mica de sort la podrem usar a nivell privat o davant de segons quines administracions i en les condicions de disponibilitat que ens vulguin oferir. Només cal pensar en la justícia o en la sanitat per veure que les limitacions a aquest dret són molt més que evidents.

I ara què? Doncs com que la cultura sempre és un bon referent, només podem esperar alguna cosa a l'estil de les peces del Museu de Lleida que van fer cap a Sixena, davant les facilitats que hi va donar el responsable màxim de la conselleria corresponent actualment i de la impotència i la dignitat d'aquells que les havien defensades fins a aquell nefast dia. Preparem-nos doncs a lectures sempre optimistes dels cops i les derrotes, no fos cas, i a allò del compliment de les lleis i les sentències, mentre veiem com, un cop més, la nostra llengua pateix una nova mutilació, potser irreversible, en el seu dret a existir.

És urgent recuperar el control de la Generalitat. I ja de passada, remoure moltes de les seves estructures i del seus recursos per adaptar-los als temps que vivim i a la realitat política que ens toca patir. De res no ens valen les respostes de fa anys o dècades, si és que encara aspirem a salvar els mobles (els mots, en aquesta ocasió) i, a partir d'aquí, construir un nou escenari, sobre les runes que ens estan deixant uns i altres. Prou de lectures benintencionades i optimistes dels drames i comencem a treballar per una nova realitat que ens garanteixi la supervivència. I si no, abaixem els braços definitivament, hissem bandera blanca i resignem-nos a desaparèixer com a país, com a identitat, com a llengua i com a cultura.

Comentaris (0)01-02-2018 06:19:33

Prioritats

Deixem-ho clar d'entrada: la política només és útil quan serveix per proporcionar una vida digna i lliure als ciutadans. Sembla elemental, oi? Doncs, en aquest cas, el primer objectiu de la política catalana, ara mateix, hauria de ser no tenir presos polítics ni exiliats. El dia d'ahir, però, ens va ensenyar, si més no de moment, tot el contrari. D'una banda la llibertat dels que no en poden gaudir va quedar en segon o en tercer terme, fins al punt que molt del que es va apuntar i que no va arribar a succeir només hauria servit per fer més grossa la llista de presos.

Em temo que som en un punt en què la paciència de la gent, de la bona gent, de la que surt al carrer carregada de somnis i esperances, està arribant al límit i exigeix resultats a una classe política que, ahir mateix, només va transmetre un missatge: la prioritat és el meu partit -o la meva part de partit- i la lluita pel poder. Aquest missatge, en els moments crítics que vivim, és tota una càrrega de profunditat al fràgil pont que uneix la voluntat del poble i els interessos dels governants.

No volem, ni ens calen, herois ni màrtirs. No fan cap falta, ni cap bé, els representants polítics a la presó o a l'exili. El que sí que cal és un govern capaç de demostrar, a qui encara no ho sap, que ens sabem governar, que sabem construir una societat millor i que la república que tot just es va insinuar, i que ja veiem on ens ha dut, és molt millor que aquella monarquia que ara ja sabem què ens pot oferir. Ara és l'hora de la política, no de la gent. Que els polítics assumeixin la seva responsabilitat i demostrin que són dignes de la nostra tenacitat. Nosaltres seguirem cridant al món que a casa nostra hi falten alguns i que volem que tornin, però les regnes del poder i de la governança no les tenim, ni les tindrem, més enllà dels nostres representants lliurement elegits. Si ens fallen, o no en saben, perdem tots. Si us plau, llegiu bé la realitat i ordeneu les prioritats. La presó mai no serà pedagògica.

Comentaris (0)31-01-2018 06:15:13

Avís o amenaça?

Avui, jornada històrica (i potser, fins i tot, histèrica) i ja no sé quantes en portem en poc més d'un any. El cert és que m'agradaria molt tornar a aquell ensopiment polític i social en què les setmanes anaven passant sense que passés gairebé res, o res, d'extraordinari. Però sembla que aquells temps, com qualsevol temps passat, no tornaran. Ni cal, potser.

Veurem com acaba aquest darrer dimarts de gener. De moment, el que sí que sabem és que arriba precedit de paraules molt dures. Hi ha qui hi veurà apel·lacions al seny o avisos a navegants, però també hi ha qui, com jo mateix -no ho negaré-, hi veiem amenaces clares i impròpies d'un sistema que es vol dir democràtic, però no que no en sap.

Fa uns dies eren els diputats en llibertat sota fiança els que s'havien de sentir que podien tornar a fer cap a la presó segons què votessin avui mateix. Ahir, era el portaveu del PP el que recordava al president del Parlament que té dos fills i que ell sabrà què ha de fer en la sessió d'aquesta tarda. Què voleu que us digui, un avís sempre té un to i una voluntat conciliadora, per tal d'evitar conflictes, però quan un suposat avís del tipus dels que acabo de comentar prové de qui pot executar els mals que anuncien, la cosa ja entra del tot en l'àmbit de l'amenaça pura i dura (i m'estalvio alguns altres adjectius molt més contundents).

Un detall gens menor, al meu parer: Són responsables polítics els que estan avisant de com actuaran els tribunals segons què facin uns altres polítics. Sospitós, si més no, oi? Bé, sospitós en qualsevol país democràtic. Al règim monàrquic (que ja no democràtic ni constitucional) d'Espanya, el pa de cada dia. Tinguem-ho ben clar. I això no és cap avís ni cap amenaça, és una simple constatació de la realitat.

Comentaris (0)30-01-2018 06:08:08

Pàgines: 123456161718192021122  <>