login
Inicia sessió

register
Registra't

No cal que en facis gaire cas

Entre la ressaca i la mandra

Amb una mica de ressaca i una altra mica de mandra. Així comencem aquest any. Sí, d'acord, ja fa una setmana que hi som, però ben bé és ara que reprenem la rutina, deixant enrere els guarniments i maneres de fer nadalencs i recuperant les rutines quotidianes. I això sempre fa una certa mandra, incrementada en aquest cas pels ressons d'algun que altre excés.

Com que aquesta mena de retorns a la realitat sempre són complicats, caldrà mirar de fer-ho amb una certa calma, i més si tenim la temptació de rellegir la premsa d'aquests darrers dies i comprovar que les properes setmanes vindran marcades per qüestions tan atractives com el rescat encobert de Sacyr i la seva obra marca Espanya al Canal de Panamà (no dubteu que l'acabarem pagant tots nosaltres, per variar), les crides de la Casa Reial perquè s'acabi la instrucció dels casos que l'afecten directament (això de la independència de la justícia cada dia sona més a ciència ficció) i, en clau més propera, entre l'entrada o no d'ERC al Govern (cada dia em temo més que això dels pactes d'estat són només paraules boniques) i una consulta que per més suport popular que tingui comptarà amb l'oposició radical d'aquells que fa dècades que defensen que res canvïi, des de posicions ideològiques suposadament diferents i oposades.

Amb aquest panorama, no em direu que la mandra no està més que justificada. Malgrat tot, pastilleta per a la ressaca, si cal, i apa, via fora, que amb aquests bous hem de llaurar. Tot i que no estaria de més anar deixant alguna que altra bestiola grossa ben enrere, ni que només sigui per salut social (i gairebé mental).

Comentaris (1)07-01-2014 06:19:59

Matí de Reis

Amb ulls mandrosos i encara només mig oberts, hem pogut tornar a comprovar que la màgia dels Reis Mags és enorme. Hem tornat a trobar, com cada any, regals i il.lusions embolicades en papers de colors. I sobretot hem trobat, allà, davall de l'arbre, o en qualsevol raconet, l'afecte incondicional d'aquells que ens estimen.

Aquest any, però, voldria proposar un pacte a ses majestats. Els voldria demanar si és possible que, a més d'aquests regals, i aprofitant que porten camells i camions descarregats, es podrien endur unes quantes coses que fan més nossa que servei, com ara la mandra, l'enveja, l'odi, la intransigència, la mala fe, la ignorància, l'egoïsme, la desesperança, la insatisfacció, la insolidaritat, les rencúnies, la prepotència... la incapacitat de fer feliços a aquells que tenim a la vora, al capdavall. Potser els Reis, amb el seu poder, poden aprofitar tota aquesta energia negativa per alimentar les seves enormes màquines de fabricar il.llusió i aconseguir el millor regal per a nosaltres i per als nostres: nosaltres mateixos, una mica millors.

No sé si faig tard, ni si és possible o no. Però la màgia d'aquests mags és molt poderosa, i aquesta nit és la més adequada per fer realitat els somnis i les fantasies, com bé ens recordava fa pocs dies aquest magnífic article.

Comentaris (0)06-01-2014 07:15:16

Que la fantasia ens acompanyi

Entrem a la recta final del cicle de festivitats nadalenques i ho fem, com no podria ser d'una altra manera, de la mà de la fantasia i de la il.lusió en una de les seves expressions màximes: la nit de reis.

Avui, quan els llums es tanquin i els ulls s'acluquin cansants, es repetirà aquella mena de miracle de cada principi de gener i tres estranys i misteriosos personatges ens deixaran una mica de felicitat i d'alegria en forma d'obsequi.

En uns temps com els que vivim en què el materialisme i el pragmatisme són norma, deixar una finestra oberta a la fantasia, a la imaginació i a la il.lusió s'esdevé absolutament imprescindible. Deixar que llegenda i realitat es fusionin i es confonguin fins a crear una atmosfera realment fantàstica i encisadora és alguna cosa que no podem perdre de cap manera.

Tenim tendència a creure només en allò que veiem, en allò que podem mesurar, i tot sovint ens oblidem que hi ha coses que defugen els nostres racionals principis i, fins i tot la lògica d'ús corrent, i que constitueixen l'entrada a una autèntica terra de meravelles que no tothom nega, com demostra aquest curiós article, ben apropiat per a aquestes dates.

Abandonem, ni que només sigui per unes hores, tota la nostra racionalitat i deixem-nos dur per la fantasia, la màgia i la il.lusió d'aquests tres curiosos personatges que avui visitaran ciutats, viles, pobles i llogarets de tota mena. Perquè tot pot ser possible, si encara som capaços de mirar la realitat amb ulls de nen.

Comentaris (1)05-01-2014 07:21:25

El cercle íntim del ministre

A la meva familia, i m'atreviria a dir que a totes les famílies, hi ha gent amb maneres de pensar diferents, amb aficions diferents i amb gustos i creences diferents; fins i tot ben oposades. Però a la meva familia, i m'atreviria a dir que a totes les famílies, sabem que les persones, l'afecte i l'amistat estan per damunt de les ideologies, les creences i els gustos. Bé, a totes no. Al cercle íntim del ministre Fernández Díaz es veu que no. Al cercle íntim del ministre, les creences i les maneres de pensar passen per damunt de tot i de tothom.

Confesso que vaig sentir una mena de llàstima estranya sentint les paraules de Jorge Fernández Díaz, sobre de la divisió que havia pogut viure entre els seus familiars i amics propers, a causa de la terrible deriva independentista que es pateix a Catalunya i de la monstruosa fractura social que comporta. De tota manera, encara vaig sentir més llàstima perquè no fa gaires setmanes ja vaig sentir les mateixes paraules en boca de la mateixa persona, la qual cosa em fa pensar que més que una vivència, el ministre ens va intentar vendre una mena d'argumentari-ficció unionista, poc convincent, tot sigui dit, per a qualsevol persona amb un mínim de sentit comú, o amb un mínim de coneixement de la realitat.

En qualsevol cas, ja no sé si és més lamentable la poca solidesa argumentativa del discurs, el fet que qui el defensi sigui una persona que pressumeix de viure a Catalunya (intentant aixi vestir de versemblança les seves paraules), o que qui les pronucïi sigui un destacat membre de l'Opus Dei (i fill de falangista, dit sigui de passada). Però és clar, quan s'està en possessió de la veritat absoluta, la vera fe passa per damunt de persones i sentiments, per tal d'acabar imposant-se a tothom que no hi combregui a ulls clucs. Així ha estat sempre, i això és el que ens ve a recordar el ministre. I per aconseguir-ho tot s'hi val, fins i tot el fanatisme i la mentida.

Comentaris (1)04-01-2014 06:36:56

Aquí ho fem així. Què passa?

Ja sabem que les coses no sempre són el que semblen, però de vegades sí. Concretament, la notícia de la paralització de les obres del Canal de Panamà, liderades per la constructora espanyola Sacyr, segons sembla, atribuïdes al sobrecost de l'obra sobre les previsions incials (i dit sigui de passada, les que van fer-li guanyar el concurs pertinent), no ens ha sorprès massa, segurament perquè estem prou fets a aquestes situacions.

Durant dècades (molts, si ho mirem bé) ha estat pràctica comuna de les grans obres públiques que les empreses presentin propostes i pressupostos molt ajustats, amb la qual cosa s'adjudiquen l'obra i quan, com era de suposar, es constata que l'obra costa molts més diners, es renegocia el contracte a l'alça i llestos (amb el corresponent sobrecost per a les administracions públiques, evidentment).

Què s'aconsegueix, amb aquesta manera de fer? Fonamentalment dues coses: la primera, adjudicar els concursos a empreses afins (o a les que es deuen alguns favors), que sempre presenten propostes molt més baixes que la resta; i la segona, que aquestes empreses aconsegueixin uns guanys molt importants en la renegociació del contracte, ja sense tants controls legals com el concurs inicial.

Ens agradi o no, aquesta és i ha estat des dels anys seixanta del segle passat (posem per cas), la manera com s'han fet a Espanya (i també a Catalunya en moltes ocasions) les grans obres públiques. Aquesta és l'autèntic segell de la marca Espanya, en la construcció pagada per l'administració. I aquesta sembla que és la pràctica que ha volgut aplicar Sacyr amb l'ampliació del Canal de Panamà. A veure com ho explicarà la ministra del ram, que s'ha erigit en mediadora del conflicte.

Quan Catalunya ja no hagi de pagar el tribut a Espanya potser caldria, entre moltes altres coses, començar a esborrar rutines de funcionament més propies del desarrollisme franquista que d'una societat que es vol moderna i competititva.

Comentaris (1)03-01-2014 06:50:10

Desmuntant mentides

Aquest canvi d'any que tot just hem passat ha servit, entre moltes altres coses, per seguir evidenciant la pila immensa de mentides sobre les quals se sostenen la societat i la política espanyoles.

Ja fa dies que han caigut alguns principis que semblaven inqüestionables i que ara ja sabem que només han estat un enorme engany. Sense anar més lluny, allò que en absència de violència es pot parlar de tot (d'independència ja sabem que no), la lletania sobre la modèlica transició espanyola (ara que els organismes internacionals i algun que altre tribunal exigeixen una revisió de com es van blindar els criminals del franquisme), o el paper modèlic de la corona i la seva exemplaritat.

Doncs aquesta darrers mesos, i dies especialment, encara s'han evidenciat més mentides. Com ara:

- Catalunya gaudeix d'un enorme autogovern. Difícil de sostenir quan econòmicament Madrid dicta les normes, quan els tribunals espanyols frenen les normes del Parlament, quan el sistema educatiu l'imposa el ministeri de torn, o quan es vol prohibir la lliure expressió d'un poble. On és aquest amplíssim autogovern?

- La solidaritat entre comunitats. Catalunya paga (o més ben dit, se li pren bona part de la riquesa que genera) perquè regions clarament subsidiades i gens productives puguin viure molt per sobre de les seves possibilitats, mentre nosaltres subsistim amb dèficits molt importants. No és solidaritat, és apropiació de la riquesa aliena.

- El respecte i la lleialtat institucionals. Només cal repassar les carallotades disfressades de discursos de cap d'any, que ens han deixat molts presidents autonòmics. Algú pot imaginar què hauria passat si el president Mas s'hagués dedicat a insultar alguna d'aquestes regions subsidiades i els seus presidents? Doncs ara sabem que n'hi ha que tenen butlla per fer-ho.

- El respecte cap a les llengües i cultures no castellanes, quan el català està clarament perseguit al País Valencià, a les Balears i a la Franja de Ponent, i quan a Catalunya s'està a punt d'acabar definitivament amb la seva presència normal a les aules. Això és respecte? No, això és voluntat d'aniquilació.

Crec que no sobra començar l'any recordant que l'Espanya actual està construida sobre una gran pila de mentides. Especialment crec que val la pena no oblidar-ho aquest any que vindrà presidit per tota mena de distorsions, fins i tot de la història, per mirar de tancar-nos definitivament al corral dels pagadors sotmesos i obedients.

Comentaris (2)02-01-2014 06:32:58

Cordem-nos els cinturons

Més enllà dels bons desigs, dels propòsits que caduquen massa ràpid, de les profecies i fins i tot dels mals auguris, aquest any que tot just acabem d'estrenar, amb tota la prèvia que n'estem vivint des de fa mesos i mesos, crec que es mereix un "cordem-nos els cinturons, que això es mou".

I és que més enllà dels pronòstics i de les prediccions, la realitat ens demostra que, d'una manera o altra, sempre acabem sent una mica responsables del nostre destí. Per això, justament per això, vull compartir el desig que aquest any sigui aquell en què puguem veure fets realitat tots els nostres somnis, totes les nostres il.lusions, ni que sigui en la mesura en què sapiguem trobar motius d'esperança i d'alegria en tot de petits detalls, de petites victòries, que massa sovint ens passen desapercebudes i que val la pena no deixar escapar. Penso que així, victòria a victòria, somni menut a somni menut, podrem assolir tot allò que tant desitgem. Només així podrem enlairar-nos com realment sempre hem somiat.

Que aquest 2014 sigui realment el millor any de la nostra vida, de la de cadacú i de la de tothom (fins que un altre no el superi).

Us desitjo un magnífic i il.lusionant any, i ja posats, al costat d'aquells que més estimeu. Encarem-lo amb esperit d'aventura i de descoberta, perquè les nostres il.lusions (i tothom se'n sap les seves) prou que s'ho valen.

I agafem-nos fort, que tenim dotze mesos per davant.

Comentaris (2)01-01-2014 07:45:49

Anem passant, que això s'ha acabat.

Ja hi som. S'acaba 2013, un any que, si fem memòria, potser ni hauria hagut d'existir. Recordeu que ara fa 12 mesos tots els pronòstics apuntaven a què passaria el 2014? La recuperació econòmica, la feina, el tricentenari... Jo recordo que pensava si no seria possible fer un salt en el temps i estalviar-nos aquells mesos anunciats ben bé com de traspàs. Però no, no ha pogut ser.

Suposo que això són les expectatives. Teníem al davant un any de tràmit i déu n'hi do si ha donat de si. No penso fer cap repàs de fets importants, especialment perquè cadascú se sap les seves coses i allò que pot semblar transcendent per a alguns, pot ser absolutament inútil per a d'altres. Sigui com sigui, fem una mica de memòria petita (allò que s'acostuma a fer aquesta nit, ni que sigui de passada, al voltant d'una taula) i comprovarem que no hi ha any inútil i que fins i tot podria ser que aquest que tanquem hagui estat molt més important que no ens pensem.

I encarem el gran any. Aquest sí que ve precedit d'una famfàrria ben sorollosa que sembla que vulgui fer-li un lloc a la història, fins i tot abans de començar. Novament les expectatives. Potser sí que respondrà a tot allò que se n'espera. O potser no. D'aquí a dotze mesos en tindrem la resposta.

Aquesta és, segurament, una de les gràcies de la vida: que les previsions no acostumen a ser altra cosa que bons propòsits, i que la realitat acaba fent el seu propi camí. I és que com va dir algú (si no vaig errat, Juan Ramon Jiménez), "si et donen un paper pautat, escriu pel darrere".

Que tingueu un bon final d'aquest any que s'acaba i que el que ha de començar us sigui propici.

Comentaris (3)31-12-2013 07:13:18

Fem balanç

Se'ns acaba l'any i és el moment de fer balanç de què ha estat aquest 2013. Bé, de fet, tot els mitjans, escrits, radiofònics, televisius... se n'ocuparan i carregaran cap a allà on més els convingui els continguts per tal que surti un balanç adequat a les seves expectatives o a la seva ideologia, fins i tot.

Nosaltres també farem repàs, vulguem o no, i veurem com hens ha anat la cosa. Intentarem recordar com érem fa dotze mesos i com som ara mateix, i les experiències i els records, especialment els més recents, ens faran decantar el sentit de la nostra valoració.

Però de vegades cal fer unes passes enrere i mirar les coses en el seu conjunt, perquè una visió global de la realitat potser ens pot ajudar a veure millor la nostra singularitat i, especialment, a contextualitzar les nostres vides i tot el que som, tenim i fem. En aquest sentit, penso que pot ser útil llegir aquest article amb el suggerent títol de 2013, sin duda el mejor año de la Historia de la Humanidad. Llegint-lo ens adonem que més enllà de les notícies (tot sovint negatives) i de les realitats immediates, hi ha, encara, motius per a l'esperança; no per a la candidesa ni per a les falses prediccions, sinó per a l'esperança real d'un futur millor.

Fem balanç, doncs. Però mirem de fer-ho amb aquesta visió panoràmica, també de les nostres vides, i potser hi trobarem petits o grans detall que, malgrat totes les dificultats, ens fan ser una mica optimistes i creure que l'any vinent encara pot ser una mica millor i que el gènere humà (i cadascun de nosaltres) encara té remei.

Comentaris (3)29-12-2013 06:58:34

Fins quan, la sordesa?

Primer van ser quatre enganxines. Després, algún balcó. Després molts balcons. Més endavant, algun concert. El 2012, la gran manifestació. Enguany, el Camp Nou i la Via Catalana, i els cims, i pertot arreu, de fet. L'estelada, i el clam d'independència s'han fet omnipresents a manifestacions socials de tota mena.

Quan fins i tot els prínceps d'Espanya, al Liceu, s'han hagut de sentir crits d'independència, quin sentit té seguir negant allò que és tan evident? Que no entenen que la voluntat independentista i els seus símbols ja són part del païsatge quotidià català i ho seguiran sent fins que algú escolti?

El dia de Sant Esteve, el Palau de la Música Catalana va viure la darrera mostra de la clara voluntat col.lectiva del país. No serà l'última, ni de bon tros. Cada dia que passa la nostra reivindicació com a poble és més present es miri on es miri, i ja no es pot amagar, ni criminalitzar. Les coses són com són, la realitat és la que és, i cal obrir bé els ulls, enlloc de girar-los cap a una altra banda. I aquest any que tot just estem a punt d'encetar serà definitiu.

Espanya, el seu govern, i fins i tot el seu rei, més d'hora que tard hauran d'assumir que no es pot manar (digueu-ne governar o regnar, si voleu) contra la voluntat social majoritària. I si ho segueixen fent, cada cop seran més lluny de tots nosaltres, fins que ja seran tan, tan lluny, que no hi haurà retorn possible. Si és que encara n'hi ha (cosa que dubto).

Comentaris (1)27-12-2013 12:18:10

L'estratègia de l'estafa

És tan simple que gairebé sembla de manual. Vols apujar els preus un 5%, posem per cas, llences una amenaça de puja de l'11%, deixes que es munti un sidral considerable i, finalment, apareixes com a salvador que fa el miracle de rebaixar aquest 11% fins a "només" un 2,3% (de moment), i tothom content.

Aquesta és l'estratègia de l'estafa del PP amb la pujada de la factura elèctrica a partir de l'1 de gener. Una pujada del 2,3% en un subministrament bàsic com és l'electricitat, quan ja estem pagant una de les factures més cares d'Europa, quan la pobresa energètica és el drama quotidià de cada cop més famílies i quan els sous -salari mínim inclòs, com en els millor anys del franquisme- i les pensions pràcticament es congelen, és, ras i curt, una estafa vergonyosa per afavorir unes empreses amb beneficis milionaris i amb plantilles farcides d'expresidents, exministres, i una nova condemna als més febles. Però potser ja és aquesta la idea.

El govern del PP ho sap perfectament, que qualsevol pujada de la llum és vergonyosa i molt dura contra molta gent que ja no pot pagar. Però si és el resultat de la intervenció contra un suposat 11%, es pensen que ja cola. Doncs no.

Aquesta és una estratègia de cartró pedra, tan vella com la política mediocre. I és que després d'anys de globus sonda per veure com respira el personal abans de fer un pas (recordem els governs Zapatero), ara arriba el mateix sistema, però amb suposades mesures ja decidides (per cert, abans de desembre de 2014, preneu-vos la molèstia de sumar els increments successius del rebut de la llum i veureu on queda aquest "terrible" 11%) i intervencions salvadores i pressumptament socials del ministre de torn.

Realment ens prenen per idiotes, o només m'ho sembla?

Ah! Per cert, estem al cas de com va evolucionant la llei de l'avortament perquè tot indica que seguirà la mateixa estratègia (en el millor dels casos) i encara acabaran esperant que els felicitem per progressistes.

Comentaris (1)27-12-2013 10:16:43

I n'hi haurà més

Sabadell va viure, durant la Missa del Gall, una protesta contra la llei de l'avortament del ministre Gallardón. Crec que val la pena destacar dues qüestions al respecte. La primera, que la protesta es va fer en una església, amb la qual cosa es va deixar ben clar contra qui va dirigida (contra els inspiradors i promotors de la nova/vellíssima llei) i, la segona, que les dones no estan disposades a renunciar a un dret que els ha costat dècades aconseguir, perquè ara vinguin una colla de retrògrads masclistes a dir què poden i què no poden fer amb els seus cossos.

Com no ha de ser aquesta legislació que ha tardat pocs dies a fer públiques crítiques, fins i tot, entre les dones del propi partit del Govern del PP.

I estic convençut que això només serà el principi. Vindran moltes protestes més. I moltes en espais de culte i festivitats religioses, no en tinc cap dubte. Potser serà la manera que tots aquells que volen intervenir en el cos i en la voluntat de les dones es comencin a trobar insegurs en els seus espais més privats i en els seus entorns suposadament segurs. Igual com les dones, fet i fet, que veuen violats els seus drets més sagrats, començant pel seu dret a decidir sobre la seva pròpia maternitat, fent-les passar de víctimes (o algú es pot imaginar que s'avorta per gust?) a criminals.

Per cert, no oblidem que l'executor d'aquesta llei és Alberto Ruiz Gallardón, aquell suposat progressista del PP. Si aquest és el progre, com són la resta?

També per no haver de suposar normes com aquesta ens cal ser independents. També per això.

Comentaris (1)27-12-2013 06:31:18

L'endemà

Hi ha dies que son una mena de propina del dia anterior. Un d'aquests, sense cap mena de dubte és Sant Esteve, mig tapat per la potència del Nadal, però encara no feiner. D'alguna manera, és el dia que serveix per rematar coses, per acabar de buidar neveres i per fer un aterratge suau en la rutina. Una rutina que durarà ben poc, per cert, perquè Cap d'Any és a tocar, propera etapa d'aquesta autèntica cursa d'obstacles festiva que culminarà el Dia de Reis.

Diu la dita que "per Nadal, cada ovella al seu corral, i per Sant Esteve cada ovella a casa seva", i és que quan les comunicacions no eren el que són, calia un dia de viatge per tornar a lloc, després del retrobament nadalenc. I així serà també en versió moderna, , perquè segurament avui començarem a recuperar el contacte amb la realitat, eclipsada per unes hores de retrobaments o absències familiars, d'àpats extraordinaris i de músiques i colors ben diferents dels de cada dia.

I lentament tornaran les notícies escandaloses, les declaracions d'uns i altres, les picabaralles i tot plegat, i serem ben conscients que la treva de Nadal ha estat només això, una petita treva. De tota manera, aprofitem aquest dia de Sant Esteve per fer alguna cosa diferent, amb pau i calma, que demà tornarem a la realitat i a la rutina, amb mandra potser, però d'alguna manera també, amb ganes de retrobar una mica d'ordre i de quotidianitat.

Avui és l'endemà. I demà serà un altre dia. Aprofitem aquest dia tan especial, aquesta mena de parèntesi de transició entre una realitat i una altra.

Comentaris (1)26-12-2013 07:13:24

Bon Nadal

Avui, més enllà dels tòpics, dels costums i de les tradicions, caldria intentar descobrir el missatge de pau i de confiança en el futur que ens trasllada el Nadal.

Fem un cop d'ull al nostre voltant, als nostres, i segur que hi trobarem moltes raons per creure en la pau i per no perdre l'esperança. Per celebrar el Nadal, al cap i a la fi.

BON NADAL.

Comentaris (2)25-12-2013 07:46:47

Reis per al segle XXI

Fa pocs dies vam sabe que havia desaparegut la figura del rei Baltasar d'un pessebre de Santiago de Compostela. Ara hem sabut que la figura ha fet cap a la seu de la Secretaría Xeral de Emigración, i que ho ha fet portant no només la ja coneguda mirra, sinó un cartell contra les tristament famoses concertinas, les tanques assassines de Melilla.

Sense cap mena de dubte, aquesta és una excel.lent manera de cridar l'atenció sobre un tema tan greu com aquest de les tanques espanyoles a la frontera de Melilla. Si, a més, arriba a tenir un efecte pràctic, ja seria fantàstic, a més d'una excel.lent manifestació del sentit del Nadal, tot i que és difícil d'imaginar que ni un rei mag pugui amb el govern del PP i les seves decisions.

De fet, no és nova aquesta utilització d'elements d'un pessebre com a mitjà de denúncia. Potser, per si de cas, ens haurem d'anar plantejant de posar una urna en els portals dels nostres, a veure si així aconseguim alguna cosa de profit. Al capdavall, tota ajuda és bona, quan la causa és justa. I si no, que els ho demanin als ciutadans de Santiago.

Comentaris (2)23-12-2013 09:54:49

Pàgines: 123456117118119120121122130  <>