login
Inicia sessió

register
Registra't

No cal que en facis gaire cas

Sí, però...

És difícil pair que es justifiqui la violència contra gent pacífica i indefensa, i justament això és el que ha estat fent, sobretot aquests darrers dies, la cap de l'oposició al Parlament, Inés Arrimadas, en relació a les agressions que han patit diferents persones que duien un llaç groc. Evidentment, no ha pronunciat aquell ja tristament famós "a por ellos"; imagino que a hores d'ara no quedaria bé, però ha fet servir el vell recurs retòric d'afirmar una cosa -en aquest cas la condemna a la violència- i posar-hi un "però" a continuació que, com bé sabem i ens va recordar el conegut Tyrion Lannister en un dels primers capítols de "Joc de Trons", deixa sense efecte tot el que s'ha dit anteriorment.

Arrimadas condemna les agressions, sí, "però" hi veu responsabilitats en aquells que fan servir símbols excloents que no representen tothom. Agressió justificada, doncs. El més pervers, de tota manera, no és, fins i tot, ni exculpar el agressors, sinó la idea de fons que només es poden fer servir símbols en què tothom es vegi (o s'hagi de veure) identificat. Si donem per bo aquest argument, ens trobarem davant d'una societat uniforme, sense cap mena de dissensió, de pensament únic. I aquest tipus de societats només es donen sota règims autoritaris, purament feixistes. I vet aquí el perill, i el que amaguen les seves paraules.

Que els llaços grocs no desperten l'adhesió de tothom és una evidència. Exactament igual com no la desperten els emblemes de Ciutadans, ni els de cap altra formació política, ni cap bandera, ni cap himne, ni cap deu, fins i tot, però això no vol dir que sigui lícit ni justificable agredir aquells que els fan servir. Pretendre que hi ha valors, referents o símbols vàlids per a tothom és apel·lar a la uniformitat feixista i dictatorial, a les veritats absolutes i a la negació mateixa del dret a pensar més enllà de la veritat oficial. Això és realment el que ens està dient Arrimades, i tota la formació que representa, amb les seves declaracions. No ens equivoquem.

Comentaris (0)18-06-2018 06:13:35

Complicitats

Teixim complicitats. No ens agrada estar sols. No ens agrada sentir-nos sols, i per això anem creant una xarxa més tupida o menys de relacions personals que a poc a poc conformen allò que som realment: nosaltres i les nostres circumstàncies, el nostre entorn, la nostra gent.

Cadascú és ben lliure de decidir com ha de ser aquesta mena d'embolcall que ens abraça i ens protegeix. Triem quins volem que en siguin els nusos, ja sigui a la feina, amb les amistats, als espais socials, polítics o religiosos, a la família... i fem i desfem fragments, així que passa el temps i les nostres circumstàncies canvien, o així que ens adonem que cal reforçar per alguna banda, o deixar espais amplíssims per una altra.

I com sempre acostuma a passar, el temps acaba relligant amb solidesa allò que realment té valor, i acaba desant al racó de la memòria o de l'oblit, fins i tot, el que no cal. Aleshores, tot va adquirint solidesa i tot va prenent sentit. El que és important, el que és banal i el que és imprescindible, i sentim que la nostra individualitat és el producte d'un seguit de nexes d'unió volguts, i fets propis, al llarg dels any. Aleshores, només aleshores, prenem consciència de tot el que podem arribar a fer i a donar, de totes les nostres capacitats i aptituds, multiplicades per mil gràcies a l'empara i el suport d'aquesta petita o gran xarxa que hem anat teixint. Aleshores aprenem que no estem sols, i que no tindiria cap sentit estar-ne.

Comentaris (0)17-06-2018 07:04:21

Aquí, no.

Està en hores baixes. No hi ha dubte que Felip VI "el preparat", Rei d'Espana, no està passant els seus millors moments pel que fa a popularitat. I res no fa preveure millores, si més no a curt termini, tot i els esforços dels mitjans del règim per maquillar la realitat o, directament, per mentir, inventant imatges que res no hi tenen a veure. Repassem breument:

  1. Un cunyat a punt d'entrar a presó -se suposa-, encara que, si arriba el cas, ho faci en unes condicions que resultaran humiliants per a tota la població reclusa i faran saltar pels aires aquesta vella lletania que manté que la justícia és igual per a tothom. Ah!, per cert, tot plegat per una sentència d'uns fets delictius impossibles sense el suport implícit o explícit de la Casa Reial i del seu titular anterior, no ho oblidem. La inviolabilitat constitucional, però, tot ho dissimula.
  2. Una solitud escandalosament definitòria durant la seva darrera visita a Iruñea per inaugurar el Congrés Internacional d'Arquitectura i Societat on, el bany de multituds de què parlava la premsa adepta era, en realitat, una cinquantena justa de persones. L'ombra de la injustícia amb els xavals d'Altsasu és massa fosca i massa present.
  3. No hi ha manera de trobar un espai digne a Girona o rodalies per lliurar els Premis Princesa de Girona. Ara com ara, sembla que la cosa podria fer cap a Vilablareix, a un local propietat dels germans Roca. L'endemà, l'Hotel Camiral, de Caldes de Malavella, podria acollir una trobada amb joves amb estudis superiors que busquen la seva primera oportunitat. Val a dir que els alcaldes de Girona, Vilablareix i de Caldes s'han pronunciat públicament contra la presència del monarca a les respectives localitat. A Caldes i a Girona, no ho oblidem, es va declarar Felip VI persona non grata.

De tot plegat, però, el que em resulta més remarcable és el cas català, on la Corona no troba cap espai públic que vulgui acollir un acte seu. Haver de recórrer a espais privats ja és tota una evidència de les simpatia que desperta la seva presència a casa nostra. Mentrestant, el president Torra segueix demanant-li disculpes pel seu ignominiós discurs de l'octubre passat. Veu que clama en el desert -permeteu-me la referència bíblica-, la del president; però en un desert no tan buit com les adhesions que concita sa majestat, ara mateix nu i sol, malgrat que la cort s'entesti a negar-ho, com en el conte d'Andersen.

Comentaris (0)16-06-2018 06:41:07

Un altre

Doncs no, no era incitació a l'odi. Una altra denúncia que cau perquè un tribunal sentencia que no tenia sentit. Ara són els vuit mestres de La Seu d'Urgell, com abans han estat regidors, o professionals diversos, perquè durant mesos tothom ha estat en el punt de mira del que s'omplen la boca d'enfrontaments i divisions que ells mateixos provoquen, amb més encert o menys.

Cas tancat. Es veu que comentar l'actualitat a l'aula no és delicte d'odi. Caldria saber si generar tensions innecessàries amb acusacions falses i tendencioses sí que ho és. Han estat mesos de debats i titulars de premsa parlant d'un delicte inexistent, d'unes responsabilitats que no són reals i provant de fer mal a uns professionals que miren de fer cada dia la seva feina de la millor manera que saben. Han estat mesos d'odi desfermat per no res. Ningú demanarà perdó. Potser, de fet, no cal, perquè no hi ha perdó possible contra les ganes gratuïtes de fer mal i de crear terror en tots els àmbits de la nostra societat. No hi ha perdó possible, ni dret a l'oblit. Cal tenir memòria, molta memòria i no oblidar cap nom.

Aquest cas de La Seu no serà l'últim. En vindran més i veurem com aquest suposat risc d'enfrontament social de resultat imprevisible que auguren els profetes de l'apocalipsi, ni ha existit mai, ni se n'han sortit, de crear-lo. Vindran moltes més sentències absolutòries, molts més sobresseïments contra denúncies i acusacions sense cap fonament, però el mal -l'autèntic objectiu de tot plegat- ja estarà fet, perquè s'haurà escampat la llavor de la por a la persecució judicial o policial. Per això convé no oblidar, ni perdonar. Especialment a l'hora de decidir qui ha de dirigir el nostre país, les nostres ciutats, els nostres pobles i, sobretot, el nostre model de convivència. Nosaltres, en el fons, podem acabar decidint si ens estimem més concòrdia o odi institucional.

Comentaris (0)14-06-2018 06:06:55

Cansa

Per massa previsible, ja cansa. Ja cansa pensar, i comprovar, que qualsevol sentència relacionada amb la corrupció a Espanya va acompanyada inevitablement d'un nou escorcoll en una conselleria i en el centre de telecomunicacions, d'alguna que altra detenció sense sentit, i d'alguna que altra notícia més que, curiosament, sempre coincideix en el temps, creant el que ja és una cortina de fum informativa tan anunciada com inútil. Anem-nos, però, acostumant, perquè es preveu tota una bateria de sentències que -suposo- deixaran distrets el PP i la Casa Reial. Ahir, evidentment, no podia ser diferent: sentència del cas Noos, escorcoll a Economia i, fins i tot, anunci del nou entrenador del Reial Madrid.

També cansa, i també per previsible, el tracte judicial que reben determinats personatges que entren i surten (si és que hi arriben a entrar) de les presons, sense gaires problemes, o que són ingressats ben a la vora de casa, no fos cas. Tot plegat insultant, en comparació amb l'empresonament preventiu i sense sentència que pateixen els nostres polítics i líders cívics. Per cert, que serà curiós veure si Urdangarin acaba a presó, cosa que dubto molt, i cas que així sigui, on i en quines condicions. Segurament serà un nova lliçó d'allò que la justícia és igual per a tothom.

Cansa molt que qui s'omple la boca amb lliçons de justícia, de moral i de no sé quantes coses més no tingui cap pudor a negar auxili a refugiats a la deriva, perquè es veu que els quatre quartos que pot costar acollir-los són un preu que l'Estat no pot assumir. Quantes vides de quants refugiats podríem assegurar amb el que es va malbaratar en el desplegament policial de l'octubre passat?

Cansa molt, aquest fals estat de dret. Cansa molt aquesta democràcia de pa sucat amb oli que és Espanya. Però encara cansa més el silenci còmplice, quan no practicament criminal, de la resta de socis europeus. Justícia, diuen? On?

Comentaris (0)13-06-2018 06:12:42

Seguim esperant

Enguany se'ns està posant difícil, això de l'estiu. El calendari avança, implacable, però la climatologia va a la seva. D'acord que mai no plou a gust de tothom (aquests darrers mesos, literalment), però potser ja va havent prou d'aigua i aniria bé que el sol i la calor més propis del juny comencessin a deixar-se veure.

Esperar és complicat. Anem tancant calendaris de vacances, reserves, il·lusions, amb ganes de trencar una mica amb tot i entrar en aquesta dinàmica estranya i breu de l'estiu, que sempre ens fa les pessigolles pròpies d'allò que es desitja encara que no acabi d'arribar. Però no. El temps no acompanya i sembla que vulgui jugar-nos una mala passada i privar-nos dels beneficis del sol. O potser demà, o la setmana que ve, tot canviarà i aleshores renegarem d'una calda que ens deixarà sense ganes de res. Qui ho sap.

Així és la vida. Nosaltres ja podem anar fent plans, que qualsevol d'aquests elements que no podem controlar, com ara el temps, ho pot fer canviar tot, de cop. O, amb una mica de sort, potser els astres es conjuren i, malgrat l'espera, ens reserven unes setmanes esplèndides que ens fan oblidar ben aviat aquesta mena d'impàs climàtic que patim.

Sigui com sigui, avui mateix el sol tornarà a sortir i es tornarà a posar, puntual. Mirem d'ajustar les expectives a la realitat, com millor sapiguem o puguem, i gaudim de cada moment, tant si plou com si fa vent, o com si la calor ens fa suar la gota grossa. Tot té el seu encant, i tot ens fa servei, si ho sabem aprofitar.

Comentaris (0)12-06-2018 06:03:09

Una mica de nosaltres

Fa anys que corre un anunci d'electrodomèstics que afirma que cada aparell duu una mica de la persona que ha intervingut en la seva fabricació. Com a missatge comercial és prou potent, perquè és capaç d'afegir una mica d'emotivitat a elements tan poc humans i sense cap mena de sentiments com poden ser un frigorífic o una rentadora. D'altra banda, ben mirat, el que diu és ben cert, perquè una mica de nosaltres sí que queda en cada cosa que fem.

És un tòpic, a part d'una gran veritat, que els plats s'assemblen a les olles, i que els fills sempre tenen una retirada o altra als pares. Una mica de nosaltres se'n va amb ells, prou que ho sabem. Però també deixem la nostra marca personal en les persones que coneixem, en els nostres clients, en la gent que estimem, en el llibre que escribim, la cançó que composem, el quadre que pintem, els papers que segellem, les persones desconegudes que atenem, les receptes que fem, els cotxes que arreglem... i que cadascú miri què fa, segurament gairebé sense adonar-se, en el seu dia a dia, i trobarà que allà hi va una mica de la seva essència.

No se m'ha acudit millor manera de començar la setmana que posar sobre la taula aquesta idea: una mica de nosaltres se'n va amb tot el que fem. Aquesta és la nostra aportació a la vida, a la societat, al benestar dels que tenim a la vora, o dels que no coneixem ni coneixerem mai. Sense saber-ho, sense ser-ne conscients, aquests petits bocinets de nosaltres donen una més mica de valor i aporten calidesa humana, fins i tot a les coses més simples. Què estem deixant en cadascun dels nostres actes?

Comentaris (0)11-06-2018 06:14:51

A propòsit de la pluja

Si és veritat que la pluja neteja, aquest país hauria d'estar, a hores d'ara, com una patena. Però començo a pensar que tenia raó aquell que va dir que al meu país la pluja no sap ploure, i no sé jo si l'excés d'aigua que portem acumulat aquestes darreres setmanes ha dut la tan necessària netedat, o si ha contribuit a empastifar-ho tot una mica més.

En termes mediambientals, segur que els aiguats han fet més bé que mal, sobretot pel que fa a reserves hídriques, a neteja de la contaminació i a la humitat del subsòl. Però si parlem en termes metafòrics -això que tant ens agrada- està molt per veure si acabarà fent net tot el que caldria; i aquí és quan l'optimisme em cau per terra, de manera gairebé inevitable.

Vivim temps de canvis, temps de renovació. Però com va dir algú, de vegades cal canviar-ho tot perquè res no canvïi, igual com, de vegades, massa pluja acaba embrutant més que netejant. Però siguem optimistes, malgrat tot i, agafant-nos fort a una altra vella dita, no oblidem mai que canviar no fa polls, tot esperant que també conegui l'expressió tothom que decideis el canvis i s'animi una mica a passar l'escombara i la manguera per allà on calgui; perquè la pluja, com va dir aquell vell sabi, M.Rajoy, avui sembla que ja jubilat, cau i ningú sap per què.

Permeteu-me una mica d'ironia per encarar amb humor un llarg cap de setmana, i fins dilluns.

Comentaris (0)08-06-2018 06:08:10

Canvis o aparences?

A poc a poc es van sabent amb qui podem comptar i qui tindrem al davant aquests propers mesos, o anys, en matèria política. Ahir es va desvetllar la composició del nou govern de Madrid, amb no poques sorpreses. Repassant la nòmina trobem una bona colla de currículums prou solvents, i també una bona colla de motxilles adquirides al llarg d'anys d'exercici professional i polític, algunes d'elles tan pesades que caldrà veure si les persones escollides són realment capaces de dur-les amb la dignitat i la responsabilitat que el càrrec exigeix. Però la gran sorpresa del nou executiu madrileny és l'amplíssima presència femenina, molt per sobre de la paritat i, en qualsevol cas, clarament superior a la del seu homòleg barceloní.

Ahir, més enllà de les biografies dels nous titulars dels ministeri, els mitjans van repetir, gairebé com un mantra sinistre, que caldrà veure si són capaces, les noves ministres, de demostrar la seva vàlua. Francament, no recordo cap comentari d'aquest tipus en el cas dels ministres homes; ni ara, ni mai, de fet. És curiós que d'una banda reclamem paritat, però d'una altra exigim proves de competència a les dones que accedeixen al poder. No sé, què voleu que us digui, però mai no he trobat més insolvent, parlant del darrer govern espanyol, posem per cas, Sàenz de Santamaria que Dastis, o De Cospedal que Zoido, però es veu que unes han de demostrar coses que als altres se'ls donen per suposades. En el cas que ens ocupa, jo estaria molt més preocupat per la incacapacitat (o per les males intencions) d'alguns dels ministres que pel paper que puguin fer les ministres, tot i que algunes són velles conegudes.

Així són les coses. Ens agrada molt marcar postura, però a l'hora de la veritat afora el masclisme atàvic. Es veu que si volem transmetre una imatge de rigor, seriositat i competència, un senyor de mitjana edat ben encorbatat fa més el pes. Això ja fa anys que ho saben aquells que trien presentadors de noticiaris, per exemple. I també els experts en màrqueting polític. Però els temps canvien, encara que alguns no se n'assabentin, i ara el que ven és una àmplia presència femenina. Canvis d'hàbits, canvis reals? Tant de bo tot plegat no sigui una pura qüestió estètica. I tant de bo aprenguessim a passar moltes pàgines d'aquest llibre, a hores d'ara ja tan avorrit, que escribim entre tots.

Comentaris (0)07-06-2018 06:13:03

Ha arribat l'hora

Ara sí que de debò arriba l'hora de la veritat. Després de mesos d'incerteses i segurament de massa moviments estratègics, tenim Govern i, ara que ja hem fet un desplegament de flors, catifes i aplaudiments tan excessiu com sobreactuat en alguns casos, (perquè és ben lícit demanar-se on eren aquests darrers mesos alguns dels que han aparegut ben cofois a les primeres files de les fotos de les recepcions dels consellers) finalment arriba l'hora d'articular la legislatura.

Els moviments a les administracions públiques sempre són lents, i habitualment solen ser porucs, conservadors. Però temps excepcionals reclamen accions excepcionals. Ara que tenim consellers, arriba el moment de conformar el sotogoverno, aquelles segones, terceres, quartes... línies de comandament (aprofito per remarcar com és encara de piramidal i poc operativa l'administració), aquelles línies on hi ha, ens agradi o no, l'autèntica execució dels programes de govern i de les polítiques públiques, i on la incompetència i els favors deguts són més dolorosos, per l'impacte real que tenen sobre els seus destinataris.

Temps d'oportunitats, doncs, però també temps de dubtes. Aquella paraula màgica que tant hem sentit i repetit aquests darrers mesos: "restitució" pot acabar sent la trampa mortal que acabi amb totes les il·lusions i amb la necessitat d'avançar de manera decidida, amb objectius nous, amb alçada de mires i amb estratègies que ben poc, o res, no poden tenir a veure amb el que hem estat fent fins ara, senzillament perquè la realitat ha canviat tant, que els canvis profunds ja són imprescindibles, si realment volem tirar endavant un gran projecte nou i engrescador. Ja veurem si sabem estar a l'alçada, o si seguim amb pràctiques i maneres de fer covardes i sense sentit.

Una reflexió, per acabar. No sé jo si allò d'eixamplar la base del sobiramisme no ha de passar per unes polítiques públiques efectives i engrescadores, que demostrin que una altra manera de fer no només és possible, sinó que és altament útil i satisfactòria per a la immensa major part de la població. Bé, de fet, sí que ho sé. I tant que ho sé.

Comentaris (0)06-06-2018 06:13:00

Premi

Ahir es va lliurar el Premi Nacional de Cultura a l'escriptor Quim Monzó. Com molt bé van remarcar els mitjans, el primer gran acte institucional d'aquesta nova etapa política que tot just havia començat amb la presa de possessió del nou Govern i, per primer cop a la història d'Òmnium Cultural, amb el seu president a la presó, un fet insòlit que no s'havia donat ni els els pitjors anys del franquisme. No oblidem el detall.

Sense cap mena de dubtes, aquest acte d'ahir ens mostra prou clarament com serà la legislatura i com seran molts i molts actes que s'aniran fent els propers anys. Responsables cívics o polítics tancats o a l'exili, reivindicació permanent, presència institucional, malgrat tot i, el que és més important, la vitalitat d'un poble, d'una cultura, que es ressisteixen a caure sota la pressió d'aquells que en nom de qualsevol ideologia -que de totes n'hi ha-, ens volen callats o directament desapareguts. I de fons, en segon terme o no, els desafiaments i les autèntiques proclames d'intencions que aniran arribant de Madrid, com l'anunci, ahir mateix, que Josep Borrell, vell conegut desinfectador, pretesament socialista i darrerament ben arrambat a l'extrema dreta, serà el nou ministre d'exteriors d'un govern que parla de diàleg i de refer no sé jo quins ponts. Mala obra, amb aquests maons.

Aquest és l'esquema del futur més immediat. Sigui com sigui, em quedo amb la qualitat literària de Monzó i la seva obra, mai prou valorada com a tal rere el fum de la seva presència mediàtica, a la ràdio, a la televisió o a la premsa, però més que mereixedora del Premi Nacional de Cultura.

Per cert, un suggeriment als periodistes que pregunten a alguns personatges polítics sobre l'obra de Monzó: no ho feu, si us plau, perquè segons quines respostes, per tòpiques o per etèries, deixen entreveure massa la incultura literària d'alguns que no s'estan d'omplirse la boca amb allò que desconeixen, encara que no ho vulguin admetre.

Comentaris (0)05-06-2018 06:12:32

Recomencem

Ara sí. Després d'uns dies estranys, de relleus i nomenaments, encetem una setmana sencera, en què el nou Govern ha de començar a caminar, a l'espera que faci el mateix el seu homòleg madrileny. A partir d'aquí, molts interrogants per a un escenari nou amb molts actors i massa llibrets vells.

El cas de Catalunya és entrar en un terreny inexplorat on, de moment, només podem entreveure alguns indicis no sempre prou engrescadors. Ahir mateix, entrevista al el president Torra, plena de bones paraules, però amb poques concrecions que aportin una mica de llum sobre on anem i què podem esperar del futur més immediat. D'altra banda, des del moment en què es van saber els noms del nou Govern, a les xarxes s'han multiplicat els missatges de suport i satisfacció (i de simple adulació, si fem cas de la proliferació del tractament protocol·lari), entre els quals era molt fàcil llegir una posicionament de molts treballadors públics i alts càrrecs en el sentit de començar a demanar compensacions pels suposats serveis prestats aquests darrers mesos d'ocupació. Malament rai si comencem així, i si no se'n fa neteja (i de moment no sembla que se n'hagi de fer gaire, ans al contrari).

Quant a Madrid, compàs d'espera fins que no tinguem la composició del seu govern. De moment, tot el que sabem del cert és que estarà liderat per un partit que no fa cap escarafall a l'hora de fer pactes amb PP o Ciutadans, ni de muntar-se al cavall desbocat del nacionalisme espanyolista més salvatge, amb 155 o sense, ni que sigui traint els seus suposats principis ideològics. Canvi d'actors, cosa que s'agraeix -i no pas poc- però que, ara mateix, encara dibuixa, només, el guió dels darrers mesos (o anys). Un guió prou conegut i prou advers. En qualsevol cas, res de nou, això d'entendre's i pactar amb qui calgui, a banda i banda, perquè la nostra història recent està farcida d'aquesta mena d'acords. Fem memòria, que ens ajudarà a entendre on som realment i què en podem esperar de tot plegat. D'optimisme, el just, per si de cas.

Comentaris (0)04-06-2018 06:15:39

I ara, què?

Qui ho hauria d'haver dit, fa quatre dies, que acabaríem la setmana amb Govern a Catalunya i sense a Espanya. Ironies de la vida? Justícia poètica? Karma? Digueu-li com vulgueu, que la realitat, si res no la capgira, serà aquesta, i l'evidència no es pot negar.

Fer fora personatges tan sinistres i tan cruels com Sáenz de Santamaria, Montoro, Zoido, Dastis, Català, De Cospedal, o el propi Rajoy és una satisfacció enorme per a milers i milers de català que els hem patit, i de quina manera, durant anys. Veure passar el cadàver polític de l'enemic sempre ens dibuixarà aquell somriure de comiat al cinisme i a la simple voluntat de revenja i d'aniquilació social, no ens enganyem.

Però, atencio. Que l'eufòria de l'adéu no ens enlluerni. El que ve és tot un misteri, però si ens hem de guiar per les seves accions i declaracions dels darrers mesos, o anys, no té per què ser millor. Un socialisme que no s'ha estat d'anar de la mà de PP i Ciutadans no és cap alternativa engrescadora, ni molt menys. És un recanvi, ara mateix, i ben poca cosa més. D'altra banda, molt em temo que amb aquest nou escenari, sense Rajoy ni Puigdemont (ni els seus respectius governs) ha començat la voladura controlada del famós procès i d'aquella imaginada república, de la qual tothom en parla, però que ningú no ha vist per cap lloc. Una voladura controlada per desmuntar què i per construir, sobre la runa, què? Aquesta és la gran pregunta. La resposta, permeteu-me la manca d'entusiasme, fa tuf d'antic oasi. I és que ja sabem que de vegades cal canviar-ho tot perquè res no canvïi.

Avui, satisfacció pels que se'n van -això no ens ho podrà treure ningú-, potser fent que el seu últim acte de govern sigui ordenar la publicació al DOGC del nou Govern (un altre bon exemple, de justícia poètica, de karma o de simple ironia), però dubtes, moltíssims dubtes sobre els que enceten mandat allà i aquí.

Comentaris (0)01-06-2018 06:08:46

Què hi fan?

Què hi fan els radicals, adoctrinadors, fanàtics, nazis, intolerants, traïdors, feixistes, hereus dels terroristes... és a dir, els diputats independentistes, participant d'una moció de censura que, a tot estirar, pot substituir un govern espanyol que ens odia per un altre que n'ha estat i és còmplice i partícep d'aquest odi?

Costaran molt de pair les imatges i les paraules d'unes persones amb un llaç groc a la solapa parlant sobre si cal donar suport o no a un hipotètic relleu al govern; sobre si aquells que ara mateix, com aquell que diu, no s'estan d'insultar, vexar i humiliar el nostre president i els presos polítics i exiliats. De debò que hem de fer el joc a aquesta gent i ajudar-los perquè puguin arribar al poder? És més, què hi pinten els diputats independentistes prenent part i posició en una pura pugna partidista entre dos (o tres) partits que ens odien i que porten mesos deixant-nos-ho ben clar?

No sé què en deuen pensar els presos i exiliats. Bé, potser més m'estimo no saber-ho, perquè segons com vagin les sessions al Congrès del Diputats d'avui i de demà, quedarà molt clar que s'assumeixen els empresonaments i l'exili, amb la més absoluta normalitat, com una part més d'una estranya i segurament poc confessable estratègia política, de finalitats no massa presentables. Segons com vagi tot plegat, aquests diputats, i els partits que representen, hauran de donar moltes explicacions, sobretot a tants i tants milers de persones que durant mesos i mesos han sortit al carrer reclamant la llibertat i defensant la dignitat d'unes institucions que poden quedar molt malmeses, a nivell de credibilitat i de coherència, en només dos dies.

No estaria molt més bé deixar que els partits del 155 es matin entre ells, si volen, i nosaltres formar Govern i començar una urgent i imprescindible reconstrucció institucional i nacional? Doncs es veu que no. Deu ser allò de la qüestió de prioritats. O un cert tuf a claudicació, si no a traïció, directament. Aviat se sabrà.

Comentaris (0)31-05-2018 06:09:17

Tornem als clàssics

Recuperem els clàssics. En aquesta ocasió tot un clàssic del futbol, el mític Johan Cruyff, qui va dir que si tu tens la pilota, no et poden fer gols. És una evidència que a Catalunya, fa massa mesos que no tenim la pilota, i que els gols ens cauen un darrere l'altre. Ahir, però, vam tenir el primer indici clar de la possibilitat de recuperar el control del joc i la iniciativa, perquè el president Torra va anunciar la composició del futur Govern, sense consellers presos ni a l'exili, però Govern al capdavall, que no és poca cosa.

Aquest nou equip té al davant un repte descomunal: reconstruir una administració malmesa i refer un país agredit. Caldrà establir bè les prioritats. Modestament, proposaria: primera, alliberar els presos; segona, restituir els cesats; tercera, recuperar les estructures torpedinades; i quarta, començar a construir una maquinària administrativa al servei real d'un projecte de país nou, i no ancorada en rutines antigues, com fins ara, en massa ocasions i en gairebé tots els àmbits.

El nou Govern, però, si sap llegir la realitat i aprendre d'aquests darrers mesos, tindrà una valuosíssima informació per saber dissenyar els objectius a curt, mig i llarg termini, prescindint d'urgències històriques absurdes, i sabrà amb qui pot comptar -detall gens menor, a tots els nivells- per constuir el futur. Els llargs mesos del 155 han posat cadascú al seu lloc, si sabem analitzar correctament tot el que ha passat.

Ja hi ha qui parla de claudicació i tot plegat, i qui s'omple la boca amb el poder de l'estat de dret. Qui diguin. Al capdavall, els fets seran els que donaran o treuran la raó. Cal saber de què és capaç el nou Govern, i si realment l'aparell jurídic de la Generalitat començarà la croada de denúncies, a hores d'ara ja imprescindible, contra polítics, periodistes, governants, activistes i qui calgui, que han gaudit d'uns mesos d'impunitat absoluta per mirar d'humiliar les nostres institucions i la nostra dignitat personal i col·lectiva. Ara és el moment de recuperar de debò la iniciativa, de tenir el control de la pilota i de començar a fer gols, que la remuntada serà llarga, però imprescindible, si realment volem guanyar. Si és que realment volem omplir de sentit, de significat i de continguts aquest mot avui encara tan eteri que és "república".

Comentaris (0)30-05-2018 06:11:33

Pàgines: 123456101112131415124  <>