login
Inicia sessió

register
Registra't

No cal que en facis gaire cas

Avions de paper

Hi ha una bonica pel·lícula, "Les choristes" (a Espanya, "Los chicos del coro") que és tot un cant a la llibertat davant la rigidesa de les normes, presentat amb gran bellesa i dolçor, en contrast amb l'escenari on es desenvolupa la història, un internat per a menors de mala conducta.

La pel·lícula compta amb una banda sonora més que destacable, perfectament posada, en molts moments, al servei de la narració. Un d'aquest moments és quan es pot veure un llançament massiu d'avions de paper des de les finestres enreixades del centre, per acomiadar un professor, en una imatge d'una bellesa plàstica i d'una sensibilitat extraordinàries, amb una bonica cançó de fons, que parla d'aquests avions de paper.

M'ha vingut al cap aquesta escena en llegir que hi ha informes policials que volen justificar un suposat ús de la violència per part dels independentistes en el llançament d'avions de paper contra els furgons policials. Francament, com a argument per justificar la violència em sembla més que justet, però vist com està el pati, ves tu a saber com el llegirà el jutge. Sigui com sigui, i tornant a la pel·lícula, els avions de paper solcant l'espai són una imatge que evoca la llibertat, i en aquest sentit, el paral·lelisme entre l'escena de "Les choristes" i els fets d'ara fa més o menys un any, a Barcelona, em sembla més que adequat.

En qualsevol cas, i davant de la barbàrie, de la brutalitat i de la repressió que aquests dies estem recordant i que no oblidarem ni personarem mai, val la pena regalar-nos uns instants de música, deixant-nos endur per la bellesa del vol senzill dels avions de paper.

https://www.youtube.com/watch?v=Zbc-ZTuYZzA

Comentaris (0)28-09-2018 06:16:46

Vergonya

A veure si ho he entès bé, perquè ja em fan mal els ulls de tant fregar-me'ls. Dissabte venen a fer-se un homenatge aquells policies que ara fa un any van repartir a tort i a dret a tothom que es van trobar al davant, sense cap mirament, amb totes les benediccions administratives dels nostres governants? Doncs es veu que sí. I per si no n'hi havia prou, es concentraran a la Plaça de Sant Jaume, davant de les seus de les dues grans institucions catalana i barcelonina. Déu n'hi do.

Ja és ben veritat que els catalans tenim una personalitat clarament masoquista i que estem molt fets a la pena, però commemorar l'1 d'octubre entomant una marxa policial al bell mig del país supera tots els límits imaginables. Els hem d'anar a rebre amb flors i bandes de música, potser? Pintaran les façanes de la plaça amb dibuixos dels ninots de la Warner? O potser els rebrem, braç en alt, amb els acords de la marxa reial? Ja posats, els podríem convidar a missa a Montserrat.

Ja molt de temps que tinc la sensació que el procés va desbordar la política i que els nostres dirigents, fugint d'un passat ignominiós, van començar a córrer sense saber ben bé cap a on (digueu-li Ítaca, si voleu) i ara, superats per la realitat, per la presó i per l'exili, van mirant d'executar una voladura controlada de tot plegat per retornar a la confortable placidesa del Majèstic i als èxits del peix al cove. El Pla de Govern que tot just s'ha presentat en societat ja és una mica això, i la manifestació de dissabte dels nostres botxins, encara ho ratifica una mica més. De fet, si ens ho mirem amb calma, ja fa mesos que aquesta suposada restitució del Govern no ha estat gaire més que la perpetuació d'un determinat establishment acomodat a l'ombra d'un govern que no s'ha restituït perquè és a l'exili o entre reixes. I d'efectivitat, ben poca, o cap.

Sigui com sigui, dissabte, l'orgull violent i l'odi es voldran fer amos i senyors dels nostres carrers. Els que venen amb ganes de retrobar-se amb el primer d'octubre i la seva brutalitat ja ho han dit ben clar: "vam passar i ho tornarem a fer" (la traducció al català és meva). Això sí, ens volen ben mobilitzats, al passadís de casa, però. Ah! I visca el Rei. Vergonya.

Comentaris (0)27-09-2018 06:19:11

Una més

Hi ha notícies que passen desapercebudes, o gairebé, tot i que són complementàries, o que tanquen el cicle, d'unes altres que, en el seu moment, van merèixer tota l'atenció i tot el rebombori del món. Una d'aquestes, ben recent, és que la fiscalia ha arxivat la investigació contra els 167 alcaldes catalans que el novembre passat van anar a Brussel·les en suport dels presos polítics.

Malgrat les investigacions de la Policia Nacional i les denúncies d'aquells que ens voldrien a tots presos, un cop més, no hi ha cas. Assumpte tancat. Ni malbaratament de fons públics, ni res de res. Només soroll, tensió i odi, amb l'únic objectiu de crear crispació, però sense resultats.

Des de fa un any, ja en són un bon grapat les denúncies que han quedat en no res, tot i que en el seu moment van ser poc menys que assumptes capitals. Només cal tirar d'hemeroteca per comprovar fins a quin punt es van unflar les mentides i les acusacions injustificades. I ja posats, podríem repassar què en van dir, en el seu moment, aquells que tant s'omplen la boda de justícia i de llibertat, en contrast amb el seu silenci sepulcral d'ara, quan se'ls ensorra un nou castell de naips.

Un descans, avui, per a 167 famílies assetjades durant mesos sense cap motiu. 167, però en vindran moltes més, perquè són moltíssimes les causes obertes que s'aniran desfent com el fum, deixant en evidència un sistema cruel i injust. És el que tenen les acusacions i els procediments irracionals, només carregats d'ira.

Comentaris (0)26-09-2018 06:14:32

Només símbols

Potser algun dia la història passarà factura a l'estupidesa política que vivim, i que patim, a propòsit de l'ofensiva contra el color groc. I és que més enllà dels llaços grocs i la mania persecutòria de Ciutadans, també tenim casos molt més reveladors de l'odi que la llibertat desperta en determinats cercles. Ja sabem allò de la persecució a determinats estadis de futbol, fins i tot quan el groc el llueixen equips de fora, que res no tenen a veure amb els presos polítics catalans, i també vam tenir no fa gaire la petició de canvi del color de la camisa d'una colla castellera per poder sortir a un espot publicitari, perquè era groga. A poc a poc, l'absurd es va generalitzant. I quan pensàvem que ho havíem vist tot, arriba l'Ajuntament de Tarragona i obliga a canviar el color de la samarreta de les festes de Santa Tecla, perquè era groc, sense gaires explicacions convincents.

Realment, la irracionalitat i la mania persecutòria del bloc del 155 (PP, PSOE-PSC i Ciutadans, no ho oblidem mai) han escombrat qualsevol rastre de sentit comú de l'activitat política o de govern, allà on en tenen. És el resultat inevitable de la manca d'arguments, de lògica i de raó, quan es perd completament el nord.

I gairebé al mateix temps, Ciutadans anuncia una nova campanya per exigir la presència de la bandera espanyola als ajuntaments catalans, tant a l'exterior com a l'interior de les seus. Un cop més queda de manifest qui promou enfrontament pels símbols i qui prioritza allò que més afecta i que més preocupa al conjunt dels ciutadans. Coses de la demagògia i del populisme. Per cert, que vagin per feina en aquesta nova ofensiva perquè qualsevol dia desapareixerà el groc, fins i tot, de la bandera d'Espanya, i es trobaran amb el dubte de si defensar una bandera només vermella, cosa que algun dels seus socis d'aventures aplaudiria, sense cap mena de dubte, o si, posem per cas, es pot substituir el groc pel taronja, equidistant entre el roig i el groc. Un cop pujats al carro de l'absurd, qualsevol estupidesa és possible.

Comentaris (0)25-09-2018 06:06:48

Passat i futur

De vegades, només de vegades, allò que passa a Barcelona no és més que la versió en miniatura del que passa al país. I molt em temo que ara mateix ens trobem davant d'una d'aquestes curioses situacions, perquè, ens agradi o no, les eleccions municipals de l'any vinent ja són una realitat que s'han fet un lloc protagonista en el nostre dia a dia, i la capital marca ritmes i tendències.

Em sobta, i em decep -no ho negaré-, aquesta reivindicació tan generalitzada de la figura de Pasqual Maragall -tot i que hi ha qui fins i tot reivindica Narcís Serra, que ja és reivindicar- i el llegat olímpic com a, gairebé, projecte de futur per a la ciutat. Potser posaré aigua al vi, però em costa creure que amb idees, propostes, maneres i inclús noms de fa més de vint-i-cinc anys, es pugui, realment, articular una idea nova, contemporània i adequada als reptes socials d'avui en dia. Però bé, sembla que quasi tothom dels que manen hi està d'acord.

Això de reivindicar, si cal fins al paroxisme, el passat per construir el present no és nou. En podem dir nostàlgia, si volem, o manca d'idees, si ens sembla millor. En tot cas, també hi ha els que van aturar el rellotge fa quaranta anys per seguir dormint entre els confortables llençols de l'esperit del 78, encara que el tuf de naftalina sigui ja irrespirable. I fins i tot hi ha qui ha tret de les golfes el relat de fa vuitanta anys, com a gran novetat i com a dolça cançó de joventut.

Sigui com sigui, em costa imaginar que el país i les ciutats d'avui tinguin res a veure amb les de fa dècades. I menys encara la gent i les seves realitats individuals i com a societat. Però la classe política, de tots els colors, viu confortablement embolicada -quan no embolcallada- en un passat que considera gloriós i que es veu que no pot tenir data de caducitat. Així, no hi ha futur possible, ni regeneració, ni projecte, ni república, ni res de res.

Comentaris (0)24-09-2018 06:07:10

Regust de comiat

Cap de setmana amb regust de comiat. Sense adonar-nos, ha acabat l'estiu i entrem en la tardor. Potser el clima encara no ho diu del tot, però el calendari, inexorable, marca el compàs. Son dies estranys, aquests de finals de setembre. L'estiu i tot el que hi hem viscut queda molt lluny, i només ens deixa records, en fotografies, en imatges, en noms, en sensacions, que a poc a poc s'aniran esvaint del tot, o que retindrem per sempre.

Però la tardor ja és aquí i l'aire porta aquesta tènue olor d'humitat i les els primers senyals de l'aire fresc que s'anuncia i que arribarà, en pocs dies, per netejar la xafogor pesada de l'agost. En poques setmanes tot haurà canviat completament, i el groc i el vermell ompliran de colors nous, d'estampes noves, aquest paisatge conegut i, de sobte, tan diferent. I amb el nou esclat cromàtic vindran noves sensacions, noves mirades i noves raons per sentir-nos vius i per fer festa, al ritme de tot el que ha de venir.

Direm adéu, encara uns dies -el termòmetre, tossut, així ho dicta- a aquelles fulles altes de l'estiu de què parlava el poeta i donarem pas, amb il·lusió renovada, a les fulles roges de les veus, sempre incertes i sempre seductores. Noves veus, nous colors. Comiat definitiu d'un estiu que se n'ha anat per sempre, i benvinguda lenta a una tardor tan anunciada que és com si ens volgués retenir el goig en l'espera, abans de fer-se de tot present i irreversible.

Comentaris (0)23-09-2018 06:57:19

Teló

Malament rai quan una de les formacions més trencadores, més innovadores i amb més reconeixement internacional de l'escena catalana, com és La Fura dels Baus, ha de demanar disculpes perquè dues persones surten a saludar, en acabar una representació a Madrid, amb llaços grocs a la solapa. I malament rai, no només pel gest en si, que déu n'hi do, sinó per tot el que suposa, tant per a la pròpia companyia, com per al món artístic i cultural en general.

Que un parell de llaços grocs tapin la qualitat d'una determinada proposta escènica és greu, i molt revelador. Que el director d'una companyia que es vol, i que és -o semblava- capdavantera en la transgressió que sempre hauria d'acompanyar qualsevol manifestació artística, demani disculpes sense pensar-s'hi gaire perquè es veu que hi ha símbols que molesten al Rey és, directament, intolerable, en termes de coherència personal i artística, i diu ben poc en pro de la credibilitat d'aquest i de futurs muntatges.

De tota manera, l'anècdota d'aquests dies, perquè aquest esperpent no passa d'anècdota, posa al descobert, amb tota cruesa, la realitat de la dependència, de la submissió fins i tot, del món cultural espanyol, i pel que sembla de part del català, als diners públics que, des de Madrid, regeixen bona part de la vida del nostre país i del veí. Si el director de la Fura s'agenolla sense dubtar, què no faran tots els artistes espanyols que tenen com a espai natural, o únic, d'expressió els dominis de la corona de Felip VI?

El director de la Fura cedeix, i amb ell bona part de la llibertat creativa, de la cultura i de la innovació. I l'escena es va fent cada cop més i més fosca, més i més rància, més i més amenaçada i més i més submisa als dictats del Rey i de la seva cort. Siguem-ne conscients mentre lentament es va abaixant el teló i acabem de decidir si cal aplaudir o xiular.

Comentaris (0)22-09-2018 06:27:34

Creure i confiar

Una de les coses que sempre m'ha fascinat de la gent religiosa, de qualsevol religió, de fet, és la seva capacitat de creure i confiar en allò que no es pot veure, que no es pot demostrar i que, fins i tot, arriba a qüestionar els principis de la ciència en general i de la física en particular. És allò que en diuen fe, i ja se sap que la fe mou muntanyes, tal com sosté aquella vella dita.

Al marge de les religions, però, també cal molta fe per viure en societat. També cal fe per confiar en els amics, en els companys de feina, en la família, inclús, i també en els dirigents polítics i en aquells que ens han de protegir, ja sigui amb les armes, ja sigui amb les normes. Però resulta que d'un temps ençà, aquesta fe social -diguem-li així- costa molt de mantenir, a casa nostra. De les ja tradicionals mentides o, sent generosos, mitges veritats, dels polítics, hem passat a la falsedat més absoluta de determinats cossos policials, que s'han girat obertament en contra nostra, o de tota una colla de jutges que es permeten el luxe de jutjar abans d'obrir una sola carpeta. I quan això passa, i ara està passant, tal com ens recorden els mitjans de comunicació dia sí i dia també, la sensació d'estafa es fa més i més gran, i ens adonem que ningú, absolutament ningú, no ens defensarà, ni ens permetrà ser com som.

En qui podem confiar quan ja no podem confiar en ningú, més enllà de nosaltres mateixos? Segurament en ningú que no siguem nosaltres i les nostres capacitats. El que caldrà veure és si nosaltres sols, una colla enorme d'incrèduls socials, serem capaços de generar una nova realitat, més enllà dels vells principis, de les velles veritats absolutes i d'aquestes antigues creences que, disfressades d'ordre, de justícia i de democràcia, cada dia que passa, se'ns revelen més com a falsedats absolutes que se'ns giren en contra només per mantenir els antics privilegis d'alguns.

Comentaris (0)21-09-2018 06:14:55

Memòria

Avui fa un any del principi de tot. Un any en què els somriures han esdevingut ganyotes i on el dolor s'ha fet omnipresent, amb cruesa, amb ira i amb una virulència que ben pocs podien imaginar. Avui fa un any i tot ha canviat, però no com esperàvem ni, al capdavall, tant com caldria, ara que podem mirar en perspectiva. Cops, intervencions, escorcolls, detencions, presos, exiliats, canvis de govern, abandonaments, resistència, repressió... Tot un escenari nou i desconegut on els somnis s'han estavellat contra el mur de la realitat.

El gran perill de la memòria, ara que sembla que tocarà recordar, és que sempre acaba amorosint el pitjor de tot plegat, i que desa bona part del mal a les golfes de l'oblit. La memòria sempre acaba tendint cap a allà on volem o cap a allà on hauríem volgut anar. Però en aquesta ocasió cal un esforç, tan intens com calgui, per no oblidar cap sensació, cap imatge i per no perdonar res ni ningú, perquè tot el que ha passat d'un any ençà és massa brutal com per merèixer la dolçor de l'oblit.

No ens deixem endur per la nostàlgia, ni pel plaer de la memòria. Mirem enrere només per jutjar, per avaluar i per fer servir tot el que sabem i tot el que sentim per projectar-nos endavant, amb presa o amb calma, tant li fa, però sense encantar-nos en un passat èpic, perquè el preu que hem pagat tots plegats, i alguns, molts, massa, en particular, exigeix perseverança i justícia, i només la podrem aconseguir si no ens adormim en els records, ara que les ombres sobre aquest relat macabre que s'ha inventat per justificar l'odi es van fent més i més grans, i més i més fosques, tant com la negror de les togues d'alguns, cada dia que passa.

Comentaris (0)20-09-2018 06:07:02

Per a què?

Si allò que es vol és desprestigiar les institucions per anar cap a models autoritaris, una de les millors maneres és convertir-les en espais previsibles, on el debat sigui substituït per una seqüència de monòlegs més o menys afinats o més o menys incendiaris i on el regust d'inutilitat sigui allò que resta, un cop s'apaguen els llums i tothom abandona la cambra. Justament això és el que ha passat en aquesta curiosa i inútil comissió parlamentària del Congrés dels Diputats on s'han vist les cares, entre altres, Aznar i Rufián, per a major glòria de l'espectacle televisiu i dels titulars de premsa.

Ja cansa aquesta versió dialèctica del clàssic "a veure qui la fa més grossa". Ja cansen la prepotència i les mentides d'un ex-president, fidel al seu estil de sempre, i l'agressivitat de fogueig de qui s'erigeix en paladí de la justícia social i de la independència. I cansen, no ja com a espectacle retòric, que sempre pot tenir la seva gràcia, sinó per la seva inutilitat absoluta, a efectes pràctics. De què servirà aquesta comissió parlamentària? Què aportarà en termes de democràcia, de justícia, de transparència o de regeneració? La resposta, molt em temo que és "res".

Si girem els ulls cap a casa, també veurem com les formes i l'estil madrileny, a poc a poc, van fent forat a les nostres institucions, i el treball parlamentari, cada cop més absent o més ignorat, va baixant de nivell sessió a sessió. Excel·lent manera de neutralitzar la capacitat i la funció de les institucions, cal admetre-ho.

Mentre allà munten numerets cada cop més absurds, aquí seguim navegant en la indefinició, passant d'aquell vellíssim ja, viatge a Ítaca, a una marxa cap a no se sap ben bé on. Mentrestant, el més calent a l'aigüera. I així ens va.

Comentaris (0)19-09-2018 06:08:26

Pegats

Malament rai quan l'existència només ve a ser una mena de seqüència més o menys repetitiva de moments sense gaire sentit i sense algun que altre objectiu més o menys clar cap a on orientar-se. Quan això passa vivim a salts, encadenant un dia i un altre, posant pegats a cada realitat nova que se'ns planteja, però sense cap ambició ni cap sentiment de satisfacció autèntica.

Tot sovint, la política acaba imitant la vida, potser perquè, al capdavall, la fan les persones. Tot sovint, però, allò que acaba imitant és el pitjor de la nostra existència, i la improvisació i els pedaços acaben venent-se com a grans projectes, programes de govern i, en el pitjor dels casos, fins i tot ideologies. Els propis cicles electorals i la prioritat de voler assolir o mantenir-se en el govern propicia que pensar a més de tres o quatre anys vista sigui tota una extravagància. Així, ens anem resignant i admetent com a bones pràctiques la immediatesa i allò d'anar fent i canviant en funció d'enquestes, sempre de dubtosa qualitat i d'encara més dubtoses lectures.

El resultat de tot plegat, tant en la vida com en la política, sempre acaba sent la mediocritat i la insatisfacció més íntima i més profunda. Ara mateix, sense anar més lluny, ens costaria molt endevinar un projecte clar, unes polítiques definides i unes línies d'actuació compartides, tant aquí com allà, pel que fa als nostres governants. I això em sembla molt greu, perquè darrere de la improvisació, quan no de la inacció, hi ha persones, necessitats, il·lusions i projectes personals que es veuen bandejats en la llista de les prioritats a atendre, per una incapacitat i per una incompetència més que demostrables. I el pitjor de tot plegat és que d'aquest poc nivell sovint se'n diu capacitat d'adaptació a les realitats canviants, governs líquids i altres expressions similars que només pretenen dissimular totes les deficiències polítiques i personals de molts d'aquells que avui dirigeixen l'activitat pública, tot fent de la improvisació un valor en ell mateix.

I en aquest punt em temo que ens trobem, ara mateix, saltant de data en data en un calendari macabre, de globus sonda en globus sonda, o traient constantment conills d'un barret de copa sense cap mena de sentit, per a satisfacció d'una estranya i minsa platea, que sempre acaba aplaudint per compromís.

Comentaris (0)18-09-2018 06:08:21

Roda món...

Ja ho diu la dita: roda món i torna al Born. I una mica això és el que està fent Ciutadans, una formació que va néixer per anar contra el català, sobretot contra la presència pública del català a l'escola, i que duu molts anys sembrant un discurs d'odi disfressat fins ara de regeneracionisme polític.

Però ja és ben veritat que d'on no n'hi ha no en pot rajar i veiem com aquell discurs d'equidistància entre dretes i esquerres amb què Ribera es va fer un lloc entre les elits polítiques madrilenyes ha durant tant com la seva consistència. Avui s'evidencia amb cruesa la buidor absoluta de les propostes de la formació i cada dia es fan més que evidents els seus profunds lligams amb l'extrema dreta. Així, sense res més a dir que pugui sonar a mínimament nou o engrescador, Ciutadans va retornant a poc a poc als seus orígens de populisme anticatalà i, ara mateix, tot el seu discurs s'articula al voltant de tres eixos: la seva particular, ridícula i repressiva croada contra els llaços grocs (i contra tot el que sigui groc, per si de cas), els seus atacs furibunds contra TV3, i el seu objectiu fundacional: l'atac a l'escola catalana. Tot un llarg i absurd tomb castellà per tornar a casa.

Sempre és bo que caiguin les grans mentides, en matèria política, i que tothom es mostri amb el seu autèntic rostre, sigui el que sigui. Visc en una ciutat on aquesta formació sustenta un govern autonomenat socialista (d'aquell socialisme tan particulars dels Borrell o dels Corbacho), i crec que no estic errat si afirmo que mai no han fet cap proposta seriosa més enllà del bandejament progressiu de la presència del català a l'esfera pública o dels atacs contra els llaços grocs. Coherència ideològica i fidelitat amb els principis, certament. Crec que no exagero si dic que el que passa a la meva ciutat és ben bé el que passa arreu on Ciutadans té presència efectiva. Mirem si no les seves aportacions reals al debat parlamentari, res més que soroll, manca de respecte i d'educació i actituds tabernàries.

Aquest cap de setmana hem tingut el darrer capítol d'aquest sinistre serial amb una ridícula concentració importada de diferents llocs d'Espanya, amb despeses pagades, contra el català a l'escola. Molt oportuna ara que el curs ja ha començat i que qualsevol canvi real, si això és el que volen, resulta impossible. Però com que l'objectiu era cridar i, sobretot, mirar de generar violència, doncs tot s'hi val. Un cop més, però, els ha sortit fatal, com acostuma a passar amb qualsevol iniciativa que no és més que fum amb fortor a demagògia i a odi irracional. És el nivell.

Comentaris (0)17-09-2018 06:20:24

Una de música

Ja fa uns anys, gairebé per casualitat (i per fortuna), vaig tenir ocasió de conèixer una composició musical atípica, sorgida en un context especialment difícil, per dir-ho d'una manera suau i amable. Es tracta del Quatuor pour la fin du temps ("Quartet per a la fi dels temps") que el compositor provençal Olivier Messiaen, va escriure durant la teva estada en un camp de concentració alemany, per als instruments dels músics que hi va trobar, presos com ell: violí, clarinet, violoncel i piano. Aquesta composició, per l'especial context que la veure néixer, ens hauria de recordar sempre que enmig de les circumstàncies més adverses, la bellesa, l'art i l'esperança sempre es poden acabar obrint camí.

Aquest quartet m'ha vingut al cap llegint que el Mercat de Música Viva, de Vic, va collir, ahir mateix, un concert d'Orpheus XXI, una formació que el músic Jordi Savall havia impulsat amb músics professionals refugiats als camps europeus, arran de les seves visites als de Vasilikà, a Grècia, i de la Jungla de Calais, a França.

És dur acceptar-ho, però el paral·lelisme entre entre la música sorgida dels camps de concentració nazis i els de refugiats europeus resulta tan evident que ens hauria de fer pujar els colors, si encara ens quedés un mínim de vergonya col·lectiva. Avui, suposadament en un context de pau i democràcia continental, encara tenim exemples de com l'art i la cultura s'han d'obrir camí enmig de les condicions més miserables.

La iniciativa de Jordi Savall ens posa al davant un mirall terrible, on es reflecteixen tota la nostra crueltat, tota la nostra indiferència i tota la nostra manca d'humanitat. Aquesta imatge vergonyant, si és que la volem veure, per més dura que ens pugui resultar, ens arriba, en aquesta ocasió, a través del llenguatge universal de la música, perquè tothom la puguem entendre, més enllà de fronteres i de llengües. Fins quan? Potser, fins a la fi dels temps.

Comentaris (0)15-09-2018 07:27:00

Mentides absurdes

Ahir em va tornar amb força una imatge de fa molt, molts, anys, dels temps quan jo era petit i el practicant de torn que venia a casa quan estàvem malalts, ens venia allò de les injeccions sense agulla que no feien mal, mentre ens ensenyava una xeringa de vidre i amagava l'agulla, acabada de bullir, a l'altra mà. Aquella era una mentida innocent, amb una finalitat tan noble com administrar un medicament determinat. Però els temps canvien, i ara les fantàstiques injeccions sense agulla han deixat pas a les més reals cerveses sense alcohol, cafè sense cafeïna, llet sense lactosa... i bombes que no fan mal.

El ministre Borrell, ahir mateix, en un exercici de mesquinesa impropi del càrrec que ocupa, va afirmar, sense cap rubor, que les 400 bombes que Espanya ha venut a l'Aràbia Saudita són molt intel·ligents i es veu que no són d'aquella classe de bombes que puguin produir desgràcies sobre la població civil. Gran argument. Ara resulta que les bombes saben discriminar objectius i, si algú les llença, posem per cas, contra un mercat o una escola -cosa gens infreqüent en determinades latituds-, saben que hi ha canalla i població desarmada en general i deuen girar cua o potser no explotar i tocar terra amb delicadesa. Com es nota que el ministre té una edat i ve de les generacions de les injeccions sense agulla.

Francament, em quedo amb la innocència dels enganys infantils dels meus temps, plens de bona voluntat, i no amb les mentides descarades que imagino que han de partir de la creença que som tots plegats imbècils, per empassar-nos una bajanada com la que ha deixat anar Borrell per justificar el negoci milionari de la venda d'armes a països que les utilitzaran sense miraments, digui el que digui. Això sí, després s'omplirà la boca de bons desitjos, de polítiques cíviques, de justícia social i de pau, fins i tot, sempre que calgui. Només un petit detall, però: no som tan imbècils com es pensa i sabem perfectament qui està al costat correcte de la història i qui és còmplice de la massacre, allà i arreu. Però és clar, la pela és la pela, i sempre hi ha favors que pagar o secrets que tapar.

Comentaris (0)14-09-2018 06:14:08

Intocables

No sé si és que jo no acabo d'entendre què és, o què ha de ser, la democràcia, però encara em costa d'acceptar que més de quaranta anys després que fos enterrat -que no mort- el dictador, encara hi hagi tants intocables en la societat espanyola. Passem revista ràpida:

El Rei pot fer el que li vingui de gust, tant a nivell personal com lucratiu, fent ús de la seva evident situació de poder sense que ningú li pugui demanar comptes. Les acusacions contra Joan Carles I de les darreres setmanes i el tancament en banda de les Corts contra qualsevol tipus d'investigació al respecte deixen clar que el monarca constitucional, per obra i gràcia de la pròpia Constitució, és intocable.

L'església catòlica segueix sent intocable, en un estat suposadament aconfessional (o almenys això diu la Constitució). Cap broma ni cap blasfèmia sobre un determinat déu si no volem fer cap davant del jutge, com l'actor Willy Toledo. Una situació molt més pròpia del nacional catolicisme que coneixem prou bé que d'una democràcia.

La unitat d'Espanya és intocable. I per si encara teníem cap dubte, ahir mateix va quedar prou clar a les Corts Espanyoles, quan es va proclamar amb llum i taquígrafs que l'estat parlaria de qualsevol cosa amb els partits independentista menys d'independència. Ni asseure's a parlar-ne. Tema tabú.

Els que mouen els fils de l'economia són intocables. El cas Castor, definitivament tancat, entre altres, demostren la impunitat amb què poden actuar determinats empresaris a costa dels diners de tothom. No sé si trobaríem gaires exemple similars en països suposadament democràtics, però potser no seria tan fàcil.

El feixisme i el franquisme són intocables. I el Valle de los Caídos, i la Fundación Francisco Franco, i l'exhibició de simbologia feixista, i la violència que sempre acompanya l'exaltació de la dictadura.

La mentida és intocable. A Espanya es poden inventar relats, tergiversar la realitat i imposar falsedats que, a força de repetides, es volen autèntiques, sense que passi res a qui les promouen. Podem parlar de la violència independentista, de la manipulació de TV3, de la persecució del castellà a Catalunya, de l'adoctrinament dels nens a les escoles, de cops d'estat inexistents...

Quina democràcia més bonica, l'espanyola. I quin fàstic, després de més de quatre dècades. Quines ganes de fugir-ne ben lluny.

Comentaris (0)13-09-2018 06:32:23

Pàgines: 123456101112131415130  <>